怎樣清除蚜蟲?

作者: emmanuel_brian 發表于 2009-9-23 13:30:37
5885 9
我公司種的苦瓜有蚜蟲,用什麼方法清除呢? (有機的)
屠子步 發表於 2009-9-23 21:50:16 |顯示全部樓層
洗潔精+水 1:1000 直接噴
回復

llaus 發表於 2009-9-24 12:59:46 |顯示全部樓層
還要杜蟻
蚜蟲好多時是蟻所養動物,
為要吸取蚜蟲排穢物
回復

avery 發表於 2009-9-25 11:32:01 |顯示全部樓層
係蚜蟲分泌既蜜汁, 果D 唔係排洩物唔該 ~
回復

孖吉 發表於 2009-9-25 17:07:58 |顯示全部樓層
還要杜蟻
蚜蟲好多時是蟻所養動物,
為要吸取蚜蟲排穢物
llaus 發表於 2009-9-24 12:59

哈哈哈~ 我見到 "排穢物" 都好震驚 (通常叫 "蜜露" ^^ )

事實上蚜蟲 "分泌" 出來的 "蜜露" 是植物汁液裏的糖份。蚜蟲本身只會運用這些糖份的很少部份,所以把大部份汁液經直腸排出體外成為美味的 "蜜露"。叫 "蜜露" 作 "排穢物" 以乎有點那個 ^^

另外,並非所有螞蟻都會和蚜蟲共生,只有少數蟻會這樣做。既然己經有蚜蟲,可以觀察是否有螞蟻保護蚜蟲的情況,無則殺之亦無功。當然滅蟻可以是個人喜好,但個人覺得沒有這個必要
回復

avery 發表於 2009-9-26 07:47:00 |顯示全部樓層
滅蟻有必要架 marcus ~

响我果度幾乎見到蚜蟲粉介蟲既植物一定有蟻, 螞蟻唔止保護蚜蟲粉介蟲, 係會搬佢地去其他正常未受害既地方, 如果唔處理, 好快就搞到周圍都有

既然螞蟻係害蟲, 我一定唔介意殺之而後快 ~
回復

孖吉 發表於 2009-9-26 08:04:14 |顯示全部樓層
咁就要殺啦

請問你用什麼殺蟻?我買的 蟻餌 好似好 "濟銷" - 冇乜蟻幫襯
回復

llaus 發表於 2009-9-26 08:25:00 |顯示全部樓層
"濟銷"就要加強宣傳啦
加D佢地喜歡o既 "蜜露"就得啦
回復

avery 發表於 2009-9-26 08:35:53 |顯示全部樓層
咁就要殺啦

請問你用什麼殺蟻?我買的 蟻餌 好似好 "濟銷" - 冇乜蟻幫襯
marcuslee 發表於 2009-9-26 08:04

我用朋友响澳洲帶返黎既, 叫 Combat Ant-Rid , 蟻仔一定幫襯, 兩日內不見踪影, 不過夏天用哂勒, 可能又要麻煩佢幫手 ~
回復

孖吉 發表於 2009-9-26 09:48:32 |顯示全部樓層
"濟銷"就要加強宣傳啦
加D佢地喜歡o既 "蜜露"就得啦
llaus 發表於 2009-9-26 08:25

請問有冇蚜蟲賣?d 蟻圍住廚房的糖罐團團轉 add12icon
回復