虎斑 + T.Caputmedusae

作者: Ulrica 發表于 2009-9-21 18:06:32
2242 6
終於在bunbun買了三棵空鳳, 兩個知道名字, 一個唔知名字.

不知名

不知名
20090920-027 T.Caputmedusae.jpg

虎斑

虎斑
Exodus 發表於 2009-9-21 19:56:55 |顯示全部樓層
both Tillandsia caput-medusae
回復

Ulrica 發表於 2009-9-21 20:32:02 |顯示全部樓層
both Tillandsia caput-medusae
Exodus 發表於 2009-9-21 19:56

Thank you.
回復

山櫻子 發表於 2009-9-21 20:34:08 |顯示全部樓層

第1棵係Tillandsia caput-medusae?
睇d葉唔似呢...
如果葉片冇caput-medusae咁厚既...
就應該係T. circinnatoides(象牙玉墬)...
回復

jessey 發表於 2009-9-21 20:45:06 |顯示全部樓層
T.Butzii 係咪好難種架?
我日日都淋水都好似好乾黃黃地咁...請問有咩可以補救呢?
我已經放佢o係水龍頭下面淋....
回復

Ulrica 發表於 2009-9-21 20:56:51 |顯示全部樓層
T.Butzii 係咪好難種架?
我日日都淋水都好似好乾黃黃地咁...請問有咩可以補救呢?
我已經放佢o係水龍頭下面淋....
jessey 發表於 2009-9-21 20:45

我都唔識架, 在網上找資料點養, 你也參巧下專家的指教呀. (只是商品介紹部份) http://store.pchome.com.tw/airplane/M03374460.htm
回復

山櫻子 發表於 2009-9-21 21:47:32 |顯示全部樓層
Butzii唔難種~
乾黃黃地...太曬嗎?
回復