消防員真勇敢

作者: 比得大帝 發表于 2009-9-21 15:36:35
1908 14
消防員真勇敢
跑進火場去
救人又救火

我支持你

http://www.youtube.com/watch?v=lfs_NFm1Ta4
單選投票, 共有 29 人參與投票
93.10% (27)
6.90% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
vivi 發表於 2009-9-21 15:59:21 |顯示全部樓層
最好消防員哥哥日日得閒打排球
咁就大家都好平安喇

晒憎d人打大風重要去玩浪, 一陣有事發生又要人地去救佢
救護人員都係人黎咖, 都有屋企人, 為左"玩", 要人冒生命危險去救佢
回復

claudiatang 發表於 2009-9-22 10:04:54 |顯示全部樓層
那個腦袋換了位置的議員叫他早抖。食飽撐了。
最憎d百彈齋主。
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-9-22 10:12:22 |顯示全部樓層

比著我都係打鬼暈佢抬入屋算啦,免連累其他人受傷
回復

elsa 發表於 2009-9-22 10:22:42 |顯示全部樓層
市民應該從理性的角度自己去分析是與非,否則單向相信議員的說話的話,我地只會做了一粒棋而已!!消防員(們)我地支持您!!
回復

claudiatang 發表於 2009-9-22 11:57:13 |顯示全部樓層
最好消防員哥哥日日得閒打排球
咁就大家都好平安喇

晒憎d人打大風重要去玩浪, 一陣有事發生又要人地去救佢
救護人員都係人黎咖, 都有屋企人, 為左"玩", 要人冒生命危險去救佢 ...
vivi 發表於 2009-9-21 15:59

叫政府立例,以後在強風警告下仍在海邊玩而出事,一切費用自付。
另要罰款若干﹗
回復

Sylvia 發表於 2009-9-22 12:00:08 |顯示全部樓層
噢! 您們要理性啲, 議員就一定係話消防員唔啱, 打人喎!
觀眾眼睛係雪亮嘅, 事實勝於雄辯, 您睇幾多人拍手就知消防隊啱定錯喇~
我都最憎個啲人冒險玩樂, 到頭來要人救, 同常救人個啲更死先!
仲有呀, 呢次如果消防員救唔到個條友, 仲被佢拉埋跌落去, 您話點計, 諗起都
回復

avery 發表於 2009-9-22 17:02:11 |顯示全部樓層
4 個跌哂落街一鑊熟又好未 ~
回復

vivi2009 發表於 2009-9-22 18:54:02 |顯示全部樓層
係呀d消防員好勇,唔小心就是4 個跌哂落街啦,d議員得把口,不如吊起d議員係十幾樓,睇下點!
回復

EddieOR 發表於 2009-9-22 18:57:37 |顯示全部樓層
今日聽中化老師講,知道其中一位係我地學校既師兄(唔係打人個個)!
之後佢同我地用「中庸之道」同咪「儒家思想」同我地分析件事,
儒家以「仁」為本,咁佢問「消防員打人喎,咁咪即係不仁?唔係應該說服佢咩?」
之後講返儒家思想入面既中庸之道,「中」即係正確,「庸」即係常理。
再問:「係呢個咁既情況之下,說服佢有冇用先?」
儒家唔係盲目地「仁」,係要睇返個情況,即係我地講既中庸之道。
最後佢補充:「可能最尾個十下係為左發”薜”,我地講開頭幾下」
我個人覺得就「難為正邪定分界,好難講佢係為救人定為口氣」
之報佢補充左個例子,「借人野係唔係一定要還先?」
如果你問你個鄰居借左把刀,之後個鄰居發現有暴力傾向同咪有精神病
咁有日佢拍住門,兇神惡"殺"黎話「喂,還返把刀黎!」咁你會唔會還先?
問題係佢有暴力傾向同咪有精神病,我點知佢會點,仲要咁兇我,
但係個問題就係「借人野係唔係一定要還先?」。如果係我,緊係唔還啦!
所謂既「中庸之道」,即係……(自己去拎下個意思喇)
回復

avery 發表於 2009-9-22 19:26:33 |顯示全部樓層
今日聽中化老師講,知道其中一位係我地學校既師兄(唔係打人個個)!
之後佢同我地用「中庸之道」同咪「儒家思想」同我地分析件事,
儒家以「仁」為本,咁佢問「消防員打人喎,咁咪即係不仁?唔係應該說服佢咩?」
...
EddieOR 發表於 2009-9-22 18:57

中化 係咩 ??

中石化我就識 ...
回復

EddieOR 發表於 2009-9-22 19:27:49 |顯示全部樓層
中國語文及文化科
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-9-23 20:11:07 |顯示全部樓層
中化 係咩 ??

中石化我就識 ...
avery 發表於 2009-9-22 19:26

痕痕 out 啦~
回復

vivi 發表於 2009-9-23 23:35:25 |顯示全部樓層
中化 係咩 ??

中石化我就識 ...
avery 發表於 2009-9-22 19:26

你唔係咁都唔知嘛, 大叔
回復

vivi 發表於 2009-9-23 23:36:43 |顯示全部樓層
噢! 您們要理性啲, 議員就一定係話消防員唔啱, 打人喎!
觀眾眼睛係雪亮嘅, 事實勝於雄辯, 您睇幾多人拍手就知消防隊啱定錯喇~
我都最憎個啲人冒險玩樂, 到頭來要人救, 同常救人個啲更死先!
仲有呀, 呢次如果消防員救 ...
Sylvia 發表於 2009-9-22 12:00

D議員為選票, 唔講D野點得...唉
回復