翠華餐廳 - 有讚有彈

作者: 比得大帝 發表于 2009-9-20 16:39:30
1750 15

每次去到翠華, 都覺得身體有d器官太大, 有d器官又太細
就係頭都大, 好多嘢都鐘意食, 唔知叫乜嘢好, 只好麻怨個胃太細
想食的: 海南雞飯, 羊扒, 魚蛋粉, 冬音公米線, 咖哩牛腩, 牛油豬仔飽
翠華可以賣得比人地貴, 食物好味是主要因素

今天想了很久, 最後決定要了個羊扒餐, $78, 一湯, 三件扒跟(飯or薯菜or天使麵), 一個小豬仔飽, 一杯飲品

羊扒帶一小點羔, 做到外脆內軟, 要一讚

魚蛋還可以保持水準, 也要一讚

同樣都係通菜, 翠華哩碟真係好睇好多, 真係唔食得都睇得

嗱, 哩碟係黃枝記嘅, 真係冇得揮

要彈的係服務非常差
佢都冇問我要乜嘢湯, 就塞個 cream soup過嚟, 本來紅湯白湯我都冇所謂, 不過點都要俾佢知佢犯嘅錯, 一定要佢換個紅湯

你睇, 個熱辣辣嘅鐵板, 由我對面一野就放落嚟, 重有兩吋出咗枱, 哩d咁嘅服務態度真係唔要得

翠華和好多餐廳犯咗同一個錯, 就係做到出名就cut成本, 哩樣嘢可以由一樽辣椒油睇到, 好多鐘意食辣椒嘅朋友, 都鐘意食潮州辣椒油, 鐘意佢辣得嚟夠香, 同埋鐘意咬落去那些炒乾了的辣椒銀的感覺, 但係翠華依家已經唔用潮州辣椒油, 而改用辣椒粉開油, 令粉麵大打折扣.

評分

查看全部評分

軒軒 發表於 2009-9-20 17:05:38 |顯示全部樓層
Peter,你都好捨得吃喎(通菜好似16蚊,魚旦粉應該26蚊),我通常在中環都唔會去翠華,因為LUNCH好多人而且唔平!
回復

比得大帝 發表於 2009-9-20 20:19:04 |顯示全部樓層
我平時都好節檢嫁, 星期日食好少少啫
回復

八王爺 發表於 2009-9-21 07:35:21 |顯示全部樓層
我去開 佐敦 果間,服務態度好少少,可能服務生都係老手,新手會差啲。
不過試過羊扒餐,冇咁大件喎! 佢優待你呀~~~
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-9-21 09:12:27 |顯示全部樓層
我吃開佢中環那間外賣.因為公司比錢,所以好好味.(如果OT到9點先有這個allowance)
回復

比得大帝 發表於 2009-9-21 09:32:50 |顯示全部樓層
我去開 佐敦 果間,服務態度好少少,可能服務生都係老手,新手會差啲。
不過試過羊扒餐,冇咁大件喎! 佢優待你呀~~~
八王爺 發表於 2009-9-21 07:35

佢可能見到我影相, 所以俾大件dadd12icon
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-21 09:35:45 |顯示全部樓層
介紹詳細, 分析詳盡, 值得加分!!!
回復

比得大帝 發表於 2009-9-21 09:38:31 |顯示全部樓層
介紹詳細, 分析詳盡, 值得加分!!!
jellyfishy 發表於 2009-9-21 09:35

謝謝你呀

下次送個大花給你 (咁算唔算買票呀)
回復

cross 發表於 2009-9-21 10:04:01 |顯示全部樓層
佢可能見到我影相, 所以俾大件dadd12icon
Peter 發表於 2009-9-21 09:32

去訪到食都扮記者影下相嘛好著數
最好上埋身扮問下個負責人究竟點整睇下會唔會有折
回復

比得大帝 發表於 2009-9-21 10:16:25 |顯示全部樓層
去訪到食都扮記者影下相嘛好著數
最好上埋身扮問下個負責人究竟點整睇下會唔會有折
cross 發表於 2009-9-21 10:04

同埋人地話我似蔡灡哩add9icon
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-21 10:42:15 |顯示全部樓層
Peter 發表於 2009-9-21 10:16

係呀係呀~ 你真係幾似架.
回復

cross 發表於 2009-9-21 10:44:58 |顯示全部樓層
Peter 發表於 2009-9-21 10:16

咁落多兩下嘴頭
撩下人傾計
錢peter哥冇所謂
但係比多兩舊野你食都好嘛
回復

flower 發表於 2009-9-21 10:59:31 |顯示全部樓層
嘜翠華有咁多野食, 名就成日聽, 食就未食過, 通常約人食飯, 都想可以坐耐D, 所以無唸過茶餐廳, 下次有機會都可以試吓..... 謝謝報料.
回復

比得大帝 發表於 2009-9-21 10:59:37 |顯示全部樓層
係呀係呀~ 你真係幾似架.
jellyfishy 發表於 2009-9-21 10:42

哩樣係我剪短頭髮嘅原因add8icon
回復

sukyee0227 發表於 2009-9-21 13:00:09 |顯示全部樓層
佢個奶油豬仔飽,我最喜愛add12icon,講開都想食
回復

比得大帝 發表於 2009-9-21 14:33:39 |顯示全部樓層
佢個奶油豬仔飽,我最喜愛add12icon,講開都想食
sukyee0227 發表於 2009-9-21 13:00

我每次去都一定叫的
不過我唔要奶, 要多油
回復