全球10大騎呢食物 台豬血糕最嚇洋人

作者: chiuso 發表于 2009-9-17 08:02:43
3472 27
全球10大騎呢食物 台豬血糕最嚇洋人
2009/09/17    來源:on.cc   

民以食為天,但不是所有食物都為人所接受。英國旅遊網站「VirtualTourist.com」評選全球十大騎呢食物,台灣的豬血糕榮登榜首,文章指用豬血蒸煮出來的米糕,外國人見到都會搖頭,驚到不敢放入口。

2.活章魚 (南韓)
   將內臟和眼睛挖掉,上桌時還鮮蹦活跳,蘸上醬料、鹽和麻油進食,會感覺到章魚鬚吸住口腔及不斷蠕動。

3.蚱蜢(烏干達)
  可原隻生吃、炒熟或做串燒,在當地市場極之常見。

4.鴿子 (法國)
  當地高級餐廳常見的佳餚,皮脆肉香,內層塞滿黑橄欖泥。

5.榴槤 (馬來西亞)
  美譽果王,味道濃烈,喜歡會覺香,討厭的人會掩鼻而逃。

6.鱈魚乾 (挪威)
  鱈魚曬乾後放進鹼液浸泡數天致膠狀,是當地人主要食物。

7.木蠹蛾幼蟲 (澳洲)
  白色幼蟲含豐富蛋白質,是當地土著數千年來喜愛的主食,亦是意大利沙漠地區重要的昆蟲菜餚。

8.蛇酒 (越南)
  據稱有特殊藥膳療效,口味濃,最宜入口後火速下咽,浸酒材料除有蛇血外,還放入蛇、蠍子等。

9.驢肉 (意大利)
   切成薄片,吃起來像煙熏火腿,當地酒吧多用來做三文治,或當小吃佐酒。

10.鴕鳥肉 (南非)
     食法有燴、炸、炆、煎。因膽固醇較其他肉類低,愈來愈受注重健康的食家歡迎。
wendy_choy_hk 發表於 2009-9-17 08:38:35 |顯示全部樓層
哈哈! 我全部都不吃的
回復

oneonewe 發表於 2009-9-17 09:13:16 |顯示全部樓層
我以前o係台灣成日食豬血糕o架
回復

孖吉 發表於 2009-9-17 09:25:12 |顯示全部樓層
法國焗釀鴿子 比 中國燒乳鴿 嚇人? 哈哈哈~ 寫的人是井底之蛙
回復

八王爺 發表於 2009-9-17 09:51:23 |顯示全部樓層
唔係掛,歐洲人都做 血腸 喇,豬血糕一啲都唔核突。
那个网站的調查好差!
回復

比得大帝 發表於 2009-9-17 15:06:04 |顯示全部樓層
我認為頭十大都應該中國攞哂

哩d點入流
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-9-17 15:11:02 |顯示全部樓層
我認為頭十大都應該中國攞哂

哩d點入流
Peter 發表於 2009-9-17 15:06

試舉例說明
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-9-17 16:04:01 |顯示全部樓層
我估吓先! 有冇狗肉? 猴子腦? 貓肉?
回復

Exodus 發表於 2009-9-17 16:11:30 |顯示全部樓層
寫果個係咪未去過偉大的神州
貓狗老鼠咩都有人食

點解唔寫非洲d 人食樹皮....
回復

孖吉 發表於 2009-9-17 16:13:07 |顯示全部樓層
試舉例說明
wendy_choy_hk 發表於 2009-9-17 15:11

嗱~ 你要架!(內容核凸,不喜勿看)

中國食物嘛~ 不計城巿難找的食材,以下是一些「普通」食譜

活炸「陰陽魚」
(呢樣我癈事解釋,要看自己看 ...
http://tw.myblog.yahoo.com/iamgo ... &l=f&fid=23 )

醉蝦
(唔好搞錯 火熖蝦 噃,呢味凍食來的,冇過火架~)

牛鞭
(當老外以為自己在吃 meat balls 的時候,告訴他是真的 balls 來的 ... )

炸大腸
(大腸是身體用來處理什麼的地方?我用嗅覺都可以找到答案 ^^" 你的老外朋友一定不會饒你)

黃鱔飯
(當 "冷水煲青蛙" 的比喻把老外嚇得失魂落魄的時候,一煲 黃鱔飯 可能令你的老外朋友徹夜難眠)

杏汁雪蛤膏
(當你的老外問你美味的雪蛤膏是什麼的時候,你能夠講出正確的答案嗎?)

如果計埋幾十年前袓父母輩食的 ...
昆蟲類                :禾蟲、和味龍、竹蟲、蝗蟲、炸蠶蛹
家 "畜" 類                :貓、狗、老鼠酒
奇珍類                :代表作是猴子腦

..... 要繼續寫都重有好多,一樓的 10 項真係唔入流 =.="
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-9-17 17:33:45 |顯示全部樓層
一句講曬,我國乜野都勁過人
回復

hellokitty_971 發表於 2009-9-17 17:37:54 |顯示全部樓層
嗱~ 你要架!(內容核凸,不喜勿看)

中國食物嘛~ 不計城巿難找的食材,以下是一些「普通」食譜

活炸「陰陽魚」
(呢樣我癈事解釋,要看自己看 ...
http://tw.myblog.yahoo.com/iamgoodgirlsong/article?mid=1270&p ...
marcuslee 發表於 2009-9-17 16:13

想問陰陽魚全身熟晒, 但係頭仲會(旭), 點解炸成咁都唔死?
回復

corina 發表於 2009-9-17 17:45:18 |顯示全部樓層
惻隱之心,人皆有之,不欲觀乎!
回復

Exodus 發表於 2009-9-17 19:50:34 |顯示全部樓層
蟲果part我最接受唔到
以前飲過一煲湯入面有一大堆蟻走左入去
即刻作嘔
回復

孖吉 發表於 2009-9-17 20:51:16 |顯示全部樓層
想問陰陽魚全身熟晒, 但係頭仲會(旭), 點解炸成咁都唔死?
hellokitty_971 發表於 2009-9-17 17:37

呢樣野你都係唔知好過知嘞   =.="
回復

孖吉 發表於 2009-9-17 20:54:32 |顯示全部樓層
蟲果part我最接受唔到
以前飲過一煲湯入面有一大堆蟻走左入去
即刻作嘔
Exodus 發表於 2009-9-17 19:50

蟲果 part 有 d 我都試過,幼蟲 ok o既,最頂唔順係中藥店果 d 鹹竹蜂 add2icon
回復

hellokitty_971 發表於 2009-9-18 11:06:45 |顯示全部樓層
呢樣野你都係唔知好過知嘞   =.="
marcuslee 發表於 2009-9-17 20:51

噢.....No samwoo (12).gif
回復

比得大帝 發表於 2009-9-18 14:14:08 |顯示全部樓層

有次朋友請食飯, 有個同個半唐番中國人也在席, 吃了蛇羙, 再來個雪蛤膏, 我太太問佢知唔知自己食緊乜嘢, 佢話, 我乜都食, 你唔怕講我知哩d係乜嘢嫁.

我太太用英文講: 雪蛤膏係青蛙的卵巢的脂肪 (我都唔知係唔係)

佢吓一聲, 馬上去咗厠所
回復

比得大帝 發表於 2009-9-18 14:16:24 |顯示全部樓層

!(內容異常核凸,不喜勿看)

有個guide講台灣興食      炸屎

話明要用師姑放的

(我都唔知真定假)
回復

八王爺 發表於 2009-9-18 14:27:49 |顯示全部樓層
其實仲有好多好普通的核突嘢!

當年去四川同雲南,就係有人去食批虫宴。
淨係講菜名已經嚇死人,唔好話見到。
白灼蜈蚣
炸蝎子
燒蜘蛛 ...  汗
回復

12下一頁