第一次種多肉, 有很多問題請教! (已加相)

作者: 凸凸 發表于 2009-9-16 22:51:19
2479 16

小弟第一次種多肉植物!!
買左幾棵不同類型的仙人掌, 還有一盆仔的帝玉!
相片後補!!

我想了解多D關於呢種植物!
睇過幾個post,
有師兄提過, 夏天要脫佢水!

但我真的不太明白應該點做!

有沒有師兄可以幫幫手!
大概的種植過程嗎?

其實帝玉要曬太陽的嗎?
又話佢怕熱, 但我又想知, 甚麼溫度keep最好呢??
而水份又係點先夠呢?
請師兄們教路!!!
感謝萬分!!!
gege188 發表於 2009-9-17 09:28:12 |顯示全部樓層
我就覺得多肉多數都愛太陽~^^

夏天要脫佢水<<有d品種好似生石花咁~太熱會stop生長,個陣我地唔可以比咁多水佢地..會壞根
但又有d品種,好似兜咁..夏天生長~要正常比水~

幾時比水我都係學左好耐先識...
佢地幾時起返身我都未知點睇..

帝玉我種死過..所以請呢到d大大黎講啦~
呢到好多好叻既c兄ga~~hehe
回復

凸凸 發表於 2009-9-17 09:58:06 |顯示全部樓層
多謝師兄你的分享!!!
我都希望可以種好D!!

如果我日間放在光猛的地方...夜間就放入冷氣房, 係唔係會好D?!
現在不加水了..有得佢脫水!! 但我覺得佢的肉身, 仲係好飽滿, 唔似好干的感覺!!

另外想知, 有沒有甚麼帝玉用的花肥岩用呀?!
還是只要定期換泥, 就夠了呢?
回復

gege188 發表於 2009-9-17 10:27:36 |顯示全部樓層
我係女仔黎ga.....

呢個我就唔知呀..不過我d多肉,除左落雨..我都係放係室外既...

花肥我都唔知啦...因為無唸住落..hehe
回復

凸凸 發表於 2009-9-17 11:26:41 |顯示全部樓層
抱歉抱歉!!!

就有得佢地暴曬, 沒有問題的嗎?!
咁有沒有推薦甚麼的泥, 最肥沃, 最好呢?!
回復

Citystream 發表於 2009-9-20 20:18:59 |顯示全部樓層
多肉多是全日照的,而且都有夏眠型和冬眠型,簡單來說夏眠的品種在氣温高於30度以上時停止生長;冬眠的品種在氣温低於10度以下時停止生長。最好查下是那一型,就知點種。不過香港夏天又濕又熱,種多肉都幾有挑戰。我沒有特別研究淋水,一般都時乾透才淋水,不過有懷疑時就最好唔好淋水住,等多幾天後才淋。在它休眠時就先觀察一下,等周邊有縐紋才淋少少水保濕就算了。
植料我已前用粗沙、幼沙和蓉草(適量),不過有位師兄教用赤玉土+沙,我都有試。肥料就以磷、鉀為主,淡淡的施就夠了。你想一想它們在天然環境生長時條件都十分惡劣,所以對肥的要求不高。
回復

凸凸 發表於 2009-9-21 11:46:03 |顯示全部樓層
感謝師兄你的分享...
即係其實首要要注意的, 就係環境, 盡量濕度不要太高, 保持通風干爽!!!
淋水不要密!!
這樣已基本可以保持多肉不死了, 對嗎?

明白了!!!
回復

Citystream 發表於 2009-9-22 00:01:26 |顯示全部樓層
不用謝,我都只是分享失敗後得來的經驗。我種的石最長命的都是一年半,現在還是在學習中。最好還是看看其他網友的帖,一定有更多得着。其實所有植物都是一樣,先觀察後淋水的,千萬不要人未到水喉先到。
回復

凸凸 發表於 2009-9-22 13:49:11 |顯示全部樓層
明白明白!!!!
我見有師兄轉貼了內地高手的繁殖石花經驗...
但我又見有人種的石花, 自自然然就會在石花中間下面自己標幼苗, 其實係甚麼一回事呢?
會不會係佢地自己會生?!
回復

凸凸 發表於 2009-9-22 22:51:51 |顯示全部樓層
唉...
今天去鋪頭買左粒生石仔, 我順便問一問老板娘種植的方法!
佢話唔好曬呀!! 少水!! 人地話一年落5-6次水就夠了!!
又話, 曬太陽, 會令到佢熔左架!!

眾說紛紜, 究竟石仔曬好, 定係唔曬好?!
新手為之頭痕!!!!
回復

Citystream 發表於 2009-9-23 00:35:17 |顯示全部樓層
請看看以下的資料你就知道怎樣護理
http://www.xianzhenyuan.com/thread-8904-1-1.html
http://hkplants.com/thread-21688-1-1.html
http://hkplants.com/thread-39262-1-1.html
其實植物本身都是一位好老師,只要多觀察,它就會告訴你如何栽培。
回復

凸凸 發表於 2009-9-23 14:56:55 |顯示全部樓層
終於都睇完啦!!!
感謝師兄你的資料分享!!
小弟大概有個概念了!!!
希望好好種植, 遲下貼些相出來給大家俾俾意見~
回復

Citystream 發表於 2009-9-23 22:14:56 |顯示全部樓層
何足掛齒,希望能互相交流,讓種植知識和經驗得以薪火相傳。等着看你的成果。
回復

凸凸 發表於 2009-9-29 10:40:06 |顯示全部樓層

第一次種帝玉同埋生石仔, 希望各位師兄, 如果看到有甚麼不足之處, 請提點!
我估暫時最大的問題係個杯, 沒有底孔...不能疏水, 不過目前都係在沒有點加水的階段,
所以用住先啦...因為隻杯, 好靚仔!!

回復

肥仔文 發表於 2009-9-29 10:46:03 |顯示全部樓層
咁你諗住點加水. 幾時淋水.
回復

凸凸 發表於 2009-9-29 10:59:02 |顯示全部樓層
就算係加水, 我都會在杯邊位, 用飲筒加!!!
應該不會加太多...起碼唔俾D水浸到D根咁耐囉!!
因為有日照, 所以就算加水, 也很快蒸發晒...泥土會保持到干爽的!!
這樣做好不好呢?
請師兄指教!!
回復

gege188 發表於 2009-9-30 16:48:53 |顯示全部樓層
唉...
今天去鋪頭買左粒生石仔, 我順便問一問老板娘種植的方法!
佢話唔好曬呀!! 少水!! 人地話一年落5-6次水就夠了!!
又話, 曬太陽, 會令到佢熔左架!!

眾說紛紜, 究竟石仔曬好, 定係唔曬好?!
新手為之頭痕!!!!
...
凸凸 發表於 2009-9-22 22:51

生石唔好唔曬佢呀~~唔得ga~~
回復