酢醬草週記

作者: Borse 發表于 2009-9-16 19:45:06
2295 11

2009/09/13上盆,部分球根已經發芽。

栽種品種
1. Oxalis Simplex
2. Oxalis High Orange
3. O. Obtusa Coral
4. Oxalis Pes-caprae
Borse 發表於 2009-9-21 21:28:32 |顯示全部樓層

除左Oxalis Pes-caprae外,其餘3盆仲未有動靜

Oxalis Pes-caprae已經長葉
回復

ckwcheung 發表於 2009-9-30 12:15:41 |顯示全部樓層
小弟初學種酢醬草,落泥多天沒動靜,今天挖開其中一盆,發現在發根當中,卻被我弄斷根了,如何是好?還會成功嗎?
還有,我有一棵purpurea cherry, 落泥前已長出一條長長的東西,不知是根還是莖,我把它當根,向下種,過幾天後,發現又不像根,因為跟旁邊生出的小根不同,於是又整粒倒過來種,但很奇怪,因為粒種子兩邊都生根,真頭痛!請多多指教!
回復

loklok 發表於 2009-9-30 12:18:23 |顯示全部樓層
小弟初學種酢醬草,落泥多天沒動靜,今天挖開其中一盆,發現在發根當中,卻被我弄斷根了,如何是好?還會成功嗎?
還有,我有一棵purpurea cherry, 落泥前已長出一條長長的東西,不知是根還是莖,我把它當根,向下種,過幾天後, ...
ckwcheung 發表於 2009/9/30 12:15

一邊是芽,一邊是根,打橫種便可
回復

ckwcheung 發表於 2009-9-30 12:27:16 |顯示全部樓層
4# loklok

謝謝回答,再想問:這些酢醬草是否跟野生的一樣粗生?就算不理它也會活?
回復

Borse 發表於 2009-10-1 09:59:07 |顯示全部樓層

我都係酢醬草初哥...好多野都唔識
好彩有LOK LOK指導一下

Oxalis Pes-caprae又大左,長多一片葉,其餘3盆未長芽(保持土壤微濕,唔想未發芽就爛球)。
LOK LOK,請問要唔要填厚泥土?
回復

Borse 發表於 2009-10-10 12:44:06 |顯示全部樓層
Oxalis Simplex長芽了

Oxalis Pes-caprae出左6片葉
回復

miku 發表於 2009-10-11 12:52:48 |顯示全部樓層
其實種酢醬草係咪唔洗比咁多水佢地ka, 我果d都未發芽, 我都驚佢d泥唔濕, 成日都淋住水....add3icon
回復

Borse 發表於 2009-10-13 18:05:15 |顯示全部樓層
8# miku
未出芽千祈唔淋太多水,否則容易爛球,我都係見盆邊嘅泥乾先至澆水。
回復

Borse 發表於 2009-11-9 20:01:20 |顯示全部樓層

等我Update下D相先

Oxalis Pes-caprae

O. Obtusa Coral

Oxalis Simplex

Oxalis High Orange
除左Oxalis Pes-caprae,其他種極都唔大...已經放係花槽曬曬曬...

同場加映 紫葉酢醬草

回復

Monse 發表於 2009-11-14 01:21:17 |顯示全部樓層
你有無留意到啲葉開始黃呀, 你種酢醬草啲泥唔得吖, 要排水良好的土壤, 你可以加入金泥, 垤石, 珍珠可等, 快啲換左啲泥如果唔係好快......
回復

Borse 發表於 2009-11-14 12:57:49 |顯示全部樓層
11# Monse

多謝指點
終於明白點解生長得慢同葉黃了,剛才以金泥1:珠石1既分量換哂所以植料,最上層同盆底鋪蘭石疏水。
P.S.:好彩d球根冇吽爛
回復