巨爵侵入後的花園....

作者: 袓兒菜園 發表于 2009-9-16 15:28:27
3923 53
ChrisTsui 發表於 2009-9-16 18:48:07 |顯示全部樓層
啲帆布好鬼貴架, 舊年我地都想整過因為見佢都霉霉地又爛咗啲,
嘩,點知坐底要成8千幾蚊,即縮, 等佢捱得幾耐得幾耐, 點知就過唔到呢關!
阿里巴巴果隻布應該薄身好多架,而家我睇相都覺! ...
muitau 發表於 2009-9-16 17:37

CHRIS,
$600蚊只係得塊布, 好貴呀....
袓兒菜園 發表於 2009-9-16 18:29

妹頭,祖兒~
我諗我家師傅買o個隻係帆布,聲稱防水,6xx蚊包埋車工~
我都覺得好貴,今次打風打爛好多o野,肉赤死人~
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-16 19:27:35 |顯示全部樓層
COOKIE,
你可唔可以幫我買防蟲網呀, 唔該晒
袓兒菜園 發表於 2009/9/16 17:16

而家冇貨呀,我都等緊呀
回復

miku 發表於 2009-9-16 19:29:38 |顯示全部樓層
MUITAU,
佢話係牛津布呀. 唔通又俾人呃http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(43).gif
袓兒菜園 發表於 2009-9-16 18:36

個反布咁貴, 不如買過一個新既好過, 我係元朗買左一個都要700呀, 你果個好平
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-16 19:30:35 |顯示全部樓層
真係同是天涯淪落人, 我見到就眼痛!!
袓兒菜園 發表於 2009/9/16 18:34

我個天台到而家都係未執架,等到星期五放假先攪啦
回復

miku 發表於 2009-9-16 19:34:52 |顯示全部樓層
我果堆死左既南瓜都仲係天台中間, 我都唔想理佢
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-16 19:38:24 |顯示全部樓層
miku 發表於 2009/9/16 19:34

同我一樣呀,又係死左係中間冇理佢呀
回復

小寶 發表於 2009-9-16 19:55:51 |顯示全部樓層
啲帆布好鬼貴架, 舊年我地都想整過因為見佢都霉霉地又爛咗啲,
嘩,點知坐底要成8千幾蚊,即縮, 等佢捱得幾耐得幾耐, 點知就過唔到呢關!

阿里巴巴果隻布應該薄身好多架,而家我睇相都覺! ...
muitau 發表於 2009-9-16 05:37 PM

帆布厚防水料大約 1尺20-22蚊,封6尺. 你咪計下你果度有幾大囉, 劃好圖, 去元朗車帳篷的地方就可以幫你車, 其實自行上帆都唔係好難的事, 有梯和起間舖度買足夠的尼龍繩就得喇~
回復

袓兒菜園 發表於 2009-9-16 22:45:10 |顯示全部樓層
而家冇貨呀,我都等緊呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(21).gif
cookie20002005 發表於 2009-9-16 19:27

唔知北上有冇得賣呢?
回復

袓兒菜園 發表於 2009-9-16 22:48:44 |顯示全部樓層
我個天台到而家都係未執架,等到星期五放假先攪啦http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(32).gif
cookie20002005 發表於 2009-9-16 19:30

我都係要等星期五先執, 因為聽日有JOB要做野, 返到嚟都11:00PM (順利既話)
回復

袓兒菜園 發表於 2009-9-16 22:51:38 |顯示全部樓層
個反布咁貴, 不如買過一個新既好過, 我係元朗買左一個都要700呀, 你果個好平
miku 發表於 2009-9-16 19:29

唔得架, 之前我係搵埋其他同鄉夾咗5件, 個供應商先至賣俾我咋,
1件佢唔會賣俾我架
回復

袓兒菜園 發表於 2009-9-16 22:55:28 |顯示全部樓層
miku 發表於 2009-9-16 19:34

我都有兩堆死咗個D青瓜.....葉, 諗住將D泥晒乾佢然後用嚟種番茄苗, 唔知D泥濕既加D雞屎肥可唔可以直接放落花盆呢, 請教一下
回復

hellokitty_971 發表於 2009-9-16 23:19:13 |顯示全部樓層
嘩...你唔講打風...仲以為俾人倒亂 monkey (63).gif
回復

muitau 發表於 2009-9-16 23:56:49 |顯示全部樓層
妹頭,祖兒~
我諗我家師傅買o個隻係帆布,聲稱防水,6xx蚊包埋車工~
我都覺得好貴,今次打風打爛好多o野,肉赤死人~
ChrisTsui 發表於 2009-9-16 18:48

祖兒、chris,
我都係憑肉眼睇,唔識架 , 不過帆布基本上都防水架啦 !!
回復

muitau 發表於 2009-9-17 00:03:42 |顯示全部樓層
帆布厚防水料大約 1尺20-22蚊,封6尺. 你咪計下你果度有幾大囉, 劃好圖, 去元朗車帳篷的地方就可以幫你車, 其實自行上帆都唔係好難的事, 有梯和起間舖度買足夠的尼龍繩就得喇~ ...
小寶 發表於 2009-9-16 19:55

小寶,

佢地好似有車工係咪架? 因我記得去年形容左大概幾大幅後佢地就報左個價比我,
雖然知幾錢碼不過最後都唔知佢地計埋條數點計既.

你好pro呀!!
回復

superann 發表於 2009-9-17 00:17:49 |顯示全部樓層
你下次打風要收埋所有膠布同支架啦,布吹爛無所謂,如果吹斷左支架,唔知飛左去邊,好危險呀,上次9號風球可能吹唔正你家門,所以才無咁大濟咋
我都係住地下的,8號風球個日我把所有細盤的植物收埋在背風地方,而木瓜樹就用膠帶人字咁纏緊d欄,好彩都安全無事咋,,個晚我都好驚..門外好似有恐龍打交咁,大風到得人驚,
回復

袓兒菜園 發表於 2009-9-17 10:29:30 |顯示全部樓層
嘩...你唔講打風...仲以為俾人倒亂147573
hellokitty_971 發表於 2009-9-16 23:19

係呀, 俾D風倒亂呀
你隻狗好靚喎, 點解條眉白色既
回復

袓兒菜園 發表於 2009-9-17 10:31:15 |顯示全部樓層
祖兒、chris,
我都係憑肉眼睇,唔識架 , 不過帆布基本上都防水架啦 !!
muitau 發表於 2009-9-16 23:56

MUITAU
係防水架, 不過唔明點解會一塊一塊脫出嚟
回復

袓兒菜園 發表於 2009-9-17 10:34:09 |顯示全部樓層
你下次打風要收埋所有膠布同支架啦,布吹爛無所謂,如果吹斷左支架,唔知飛左去邊,好危險呀,上次9號風球可能吹唔正你家門,所以才無咁大濟咋
我都係住地下的,8號風球個日我把所有細盤的植物收埋在背風地方,而木瓜樹就用 ...
superann 發表於 2009-9-17 00:17

打風嗰日D風好似鬼叫咁, 搞到我成晚瞓唔著
回復

lamolympia 發表於 2009-9-17 13:43:10 |顯示全部樓層
我都比風吹散左個帳篷喎,諗起要更新,又鬼死咁貴,就肉都(尺)埋!
回復

muitau 發表於 2009-9-17 15:25:45 |顯示全部樓層
召集所有苦主,
夾埋一齊搵同一檔整唔知會唔會平啲呢?
回復