酢醬草根球如何採收?

作者: tom.chan 發表于 2009-9-15 23:45:26
1471 4
酢醬草根球如何採收?

什麼時候?

無樣採收?
Borse 發表於 2009-9-17 21:27:37 |顯示全部樓層
以下為黃臉婆對於Oxalis收球一問的回覆,希望幫到你。
------------------------------------------------------------------------------------
開完花後,當葉子開始凋謝,這時可給予大量液肥促進底部小球的增多,當整棵進入休眠期後,
完全停止淋水,等整棵植物完全枯萎,之後可挖出球莖,用『百菌清』浸洗,風乾。之後保存於乾爽
的地方,等待來年秋涼時份,再重新種植。
------------------------------------------------------------------------------------
回復

tom.chan 發表於 2009-9-17 23:33:45 |顯示全部樓層
多謝回覆。但我仲有少少唔明!

請問  液肥   係邊種液肥呢? 低量幾多?

休眠期係點架?係咪即係有葉無花?
回復

黃臉婆 發表於 2009-9-18 00:20:05 |顯示全部樓層
以下為黃臉婆對於Oxalis收球一問的回覆,希望幫到你。
開完花後,當葉子開始凋謝,這時可給予大量液肥促進底部小球的增多, ...
Borse 發表於 2009-9-17 21:27

唔係呀。。唔係呀。。我唔識架。
不如您地睇哩到喇。。。
http://www.hkplants.com/thread-39172-1-1.html
回復

tom.chan 發表於 2009-9-18 02:39:44 |顯示全部樓層
i know that, thx all
回復