有無人可以請教下我呢兩種植物叫咩名啊?

作者: manman929 發表于 2009-9-15 12:45:06
2620 10
有無人可以請教下我呢兩種植物叫咩名啊?
同埋要點樣種植啊
金剛 發表於 2009-9-15 19:20:20 |顯示全部樓層

這兩盆係多肉植物,正確學名可以在多肉植物栽培指南書籍裡找到~
我找來兩個相關網頁,你可參考吓:
http://www.kingsir.com.hk/info/
http://blog.xuite.net/goodlin/blog/17237225
回復

金剛 發表於 2009-9-15 19:41:02 |顯示全部樓層

學名:Sempervivum tectorum
别名:長生草、觀音蓮、觀音座蓮、佛座蓮
科屬:景天科長生草屬
回復

manman929 發表於 2009-9-15 21:17:56 |顯示全部樓層
唔該曬你啊...我想問香港有無得買嫁?

呢兩paul 係我係英國帶返來嫁...右邊果paul好似就來唔得..我又唔識help佢.

我好鐘意~想買多paul返來陪下佢~
回復

manman929 發表於 2009-9-15 21:18:48 |顯示全部樓層
by the way.你post個bolg果d相好靚啊~

好多我都係英國個花園見過~可惜全都係非貴品
回復

sammy 發表於 2009-9-16 20:14:55 |顯示全部樓層
直立的話, 會不會是Pachyphytum clavifolium?
回復

八王爺 發表於 2009-9-16 21:45:51 |顯示全部樓層
使唔使係英国買?
香港偶爾都有的。多啲行花墟啦!
回復

manman929 發表於 2009-9-16 22:20:02 |顯示全部樓層
唔係特登買返來既~去英國時甘岩見到,又好鐘意,未try下拿返來種下.
anyway.唔該曬,我會去睇下有無得買嫁啦.
回復

manman929 發表於 2009-9-27 13:22:40 |顯示全部樓層
7# 八王爺

我早兩曰行來~真係有得買~不過就好細.THANKS
回復

Hikosen 發表於 2010-6-5 03:57:07 |顯示全部樓層
左邊嗰棵叫'玉蓮',我都有種,我見佢生長得幾好,唔似就快die喎!
回復

綠色兔子 發表於 2010-6-5 09:37:12 |顯示全部樓層
佛座蓮同玉蓮其實好似樣...
我覺得好難分...

你幾耐淋一次水? 有冇陽光??? 呢兩樣佢地係最需要~
回復