花墟情報

作者: 花花公子 發表于 2007-11-30 18:45:10
5058 44
今日經過花墟,見有不少繽紛出品的紫羅蘭賣,10-15蚊一盆,相當多花,近蘭姐附近賣的繽紛迷理品種$10一盆,包括有Little Rick(餘小量), Rob's Penny Ante 等,雖然d花已經殘殘地,但係應該好易養番好。

kong 發表於 2007-11-30 18:47:15 |顯示全部樓層
little rick 開花十蚊盆? 好抵呀! 可惜我唔常去花墟
回復

charles604498 發表於 2007-11-30 18:47:49 |顯示全部樓層
有咁荀既野聽日去睇睇,花花公子多謝分享!
回復

花花公子 發表於 2007-11-30 18:50:58 |顯示全部樓層
雖然e兩隻品種我都有了,還是忍不住拿走兩盆。

回復

小米 發表於 2007-11-30 19:04:18 |顯示全部樓層
請問蘭組係邊呢?佢賣果 D 花係咪會有名 KA?
回復

drming 發表於 2007-11-30 19:37:43 |顯示全部樓層
今個星期日去睇睇
回復

花花公子 發表於 2007-11-30 19:59:31 |顯示全部樓層
原帖由 小米 於 2007-11-30 19:04 發表
請問蘭組係邊呢?佢賣果 D 花係咪會有名 KA?

Sorry,打錯字,係蘭姐, 即係綠景藝。繽紛d花冇標名, 但有些品種好易認出。
回復

marrynut 發表於 2007-11-30 20:15:01 |顯示全部樓層
早2天我也在花墟買了一盆賓紛迷你紫羅蘭(見相), 因為没有標名所以不知道她的名字!

有好多花花呢!

有好多花花呢!
回復

ayclui 發表於 2007-11-30 20:25:18 |顯示全部樓層
順帶一提, 花x有Hi-Fresh, Million A...等賣啦!
Hi-Fresh 200g - $58
Million A - 100g $38, 500g $88
價錢 ok啦, 好過網上買貴貨...
回復

sel 發表於 2007-11-30 20:45:26 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-11-30 18:47 發表
little rick 開花十蚊盆? 好抵呀! 可惜我唔常去花墟
I have
bought one 賓紛 $10 "Little Rick" last March for a friend. but, when I go back,  they are all gone and finally I got one from Mr. Ko at $50
回復

kong 發表於 2007-11-30 21:56:45 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2007-11-30 20:45 發表
I have
bought one 賓紛 $10 "Little Rick" last March for a friend. but, when I go back,  they are all gone and finally I got one from Mr. Ko at $50

咁 (10+50)/2=30 會唔會安慰d?
回復

connie925 發表於 2007-11-30 22:25:36 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-11-30 20:25 發表
順帶一提, 花x有Hi-Fresh, Million A...等賣啦!
Hi-Fresh 200g - $58
Million A - 100g $38, 500g $88
價錢 ok啦, 好過網上買貴貨...

我今日都係花x買咗Hi-Fresh,全日文,先前个店員話唔係好清楚点用,後來話用一
小量匙加一公升水,是否正確呢?
回復

siboney 發表於 2007-11-30 22:25:59 |顯示全部樓層
唔知星期日去仲有冇呢? 近蘭姐附近即邊度呀? 有留意附近有迷你AV賣.
回復

ayclui 發表於 2007-11-30 22:27:08 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2007-11-30 22:25 發表

我今日都係花x買咗Hi-Fresh,全日文,先前个店員話唔係好清楚点用,後來話用一

我返工教你用
回復

花花公子 發表於 2007-11-30 22:28:51 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2007-11-30 22:25 發表

開水1:1000
回復

vkzone2002 發表於 2007-12-1 11:21:14 |顯示全部樓層
係繽紛我又見唔到有$10, 但$20就有好多, 我都買左1小盆 SNOW LEOPART(無花), 1盆BOB SERBIN(有花).
回復

花花公子 發表於 2007-12-1 11:54:45 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2007-12-1 11:21 發表
係繽紛我又見唔到有$10, 但$20就有好多, 我都買左1小盆 SNOW LEOPART(無花), 1盆BOB SERBIN(有花).

將繽紛買回來的$20小苗先噴殺蟲藥,隔離3週才好與自己既的有同放一起,我有幾次發現他們有根介蟲。
回復

vkzone2002 發表於 2007-12-1 12:27:19 |顯示全部樓層
知道, 我暫時用"花保"的殺菌液開水濆過佢地再放開一d, 其實我想換泥, 但有花又唔可以轉住. 未買到細支bio kill呀!
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-1 12:31:27 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2007-12-1 11:21 發表

咁重要唔要我寄比你,如果要,我明天會動手
回復

玲儿 發表於 2007-12-1 13:03:12 |顯示全部樓層
little rick 開花十蚊盆?
回復

123下一頁