檸檬薄河開花

作者: lapcheung9x3 發表于 2009-9-15 02:40:32
2040 6

請問要剪ma?
如果我唔剪, 佢會枯ma??
thank you~~
gtrnismo 發表於 2009-9-15 19:31:27 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/home/attachment/200909/14/8156_1252953526AmAX.jpg

請問要剪ma?
如果我唔剪, 佢會枯ma??
thank you~~
lapcheung9x3 發表於 2009-9-15 02:40

你肯定呢個係"檸檬薄荷"?

建議影完沙龍後剪, 唔會死但會老, 老左好難睇
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-17 02:10:45 |顯示全部樓層
你肯定呢個係"檸檬薄荷"?

建議影完沙龍後剪, 唔會死但會老, 老左好難睇
gtrnismo 發表於 2009-9-15 19:31

haha^^謝謝你,咁檸檬薄荷有幾長命架?~
由種子種過會唔會重好的?~
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:39:33 |顯示全部樓層
haha^^謝謝你,咁檸檬薄荷有幾長命架?~
由種子種過會唔會重好的?~
HappyLeo 發表於 2009-9-17 02:10

種子種起比你買翻尼其實重容易, 可一試

但有個溫輕提示: 唔好落太多, 因為會bill好多好多, 1包一定夠種滿一間一百尺房

幾長命? 我種左4年, 應該可以好耐掛
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-19 04:09:15 |顯示全部樓層
種子種起比你買翻尼其實重容易, 可一試

但有個溫輕提示: 唔好落太多, 因為會bill好多好多, 1包一定夠種滿一間一百尺房

幾長命? 我種左4年, 應該可以好耐掛 ...
gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:39

haha 謝謝你gtrnismo,因為係西貢有個地方可以種,
所以都想大量種,不過因為唔係個度住,
如果就咁落種子天生天養我估唔得,
所以可能都要係家種到大小小先可以移植過去
對嗎?不過家就無咁多地方了~
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-21 14:34:36 |顯示全部樓層
haha 謝謝你gtrnismo,因為係西貢有個地方可以種,
所以都想大量種,不過因為唔係個度住,
如果就咁落種子天生天養我估唔得,
所以可能都要係家種到大小小先可以移植過去
對嗎?不過家就無咁多地方了~ ...
HappyLeo 發表於 2009-9-19 04:09

唔洗禁客氣喇
我試過直接落種子落地(薄荷), 係成功既
不過我日日打理所以同你會唔同

如果你唔係成日翻西貢, 可能野草會霸左你薄荷個竇
天生天養應該唔得

如果你唔想浪費地方, 你又大概可以半個月去西貢做一鍋的話, 你可以種香茅, 紫蘇, cinnamon basil(較其他basil粗生), dill 都可以

香茅就一定得架喇, 同埋可以Sa咋辣椒落泥, 5蚊指天椒種到爆田, 又唔洗理又唔洗殺蟲
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-22 05:43:54 |顯示全部樓層
6# gtrnismo
好感激你呢,因為呢幾日忙左,所以咁遲reply真係唔好意思啦!
你講得好arm呀!
我個度而家就係好多野草,重生到人咁高
成日除左無幾耐又出番晒黎 好慘好辛苦架!
所以好想種D野咁就可以小草D啦~haha~
好多謝你的意見呢,完全就係岩晒我的情況,你真係好細心呀 ,未講你就知!!!
好!係你答左我的第二個貼繼續reply先~
回復