出爐麵包

作者: 比得大帝 發表于 2009-9-13 17:52:28
3047 17
Service attitude
同樣的問題, 不同的答覆

這天去Taste (即係百佳)麵包店, 問個售貨小姐: 請問有冇新出爐嘅麵包呀?
佢好凍(cool)咁話: d麵包凍個噃
跟住見到有人從入面推一車剛出爐麵包出嚟

這天去Citi Super 麵包店, 問個售貨小姐: 請問有冇新出爐嘅麵包呀?
佢問番我: 你想要邊d呀, 我入去同你check吓吖
真係唔怪得十六蚊個麵包都咁多人買
vivi 發表於 2009-9-13 18:17:56 |顯示全部樓層
HAHA首領, HK一向都係買SERVICE咖啦=^^=
回復

比得大帝 發表於 2009-9-14 15:39:58 |顯示全部樓層
我相信 citisuper 個 sells 人工高唔等過 taste 果個 sells 幾多, 大家都係攞份人工賣麵包,
我亦相信兩間店的老細是對員工的服務態度有要求

唔同嘅地方只係個員工尊唔尊重自己
回復

maggielawkm 發表於 2009-9-15 02:57:46 |顯示全部樓層
16蚊一個你買得條氣好順~~ 幾蚊一個買得條氣唔多順~
又唔係16萬同幾萬既分別~~ 買得起會揀買得開心果間囉
回復

八王爺 發表於 2009-9-15 07:46:54 |顯示全部樓層
我覺得係個員工有 training 同無嘅分別!
回復

比得大帝 發表於 2009-9-16 09:36:00 |顯示全部樓層
有冇training係一個因素, 不過都係決定於果個員工有冇heart, 敎咗都唔做咪又係一樣!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-9-16 09:42:42 |顯示全部樓層
同意Peter所講 >> 都係決定於果個員工有冇heart
回復

vkzone2002 發表於 2009-9-24 23:58:05 |顯示全部樓層

7# wendy_choy_hk
我都有一個,新鮮出爐,任君享用。
回復

比得大帝 發表於 2009-9-25 09:38:35 |顯示全部樓層
睇到就想食咗佢
回復

jellyfishy 發表於 2009-9-27 08:34:38 |顯示全部樓層
員工有無heart, 我諗同人工和請人時點樣選員工有關.
衰d 講句, 若我自知自己有心做好呢份工, 簡都簡間有 heart d 既老板做啦. Citysuper 咁多年物品價格不下, 但人流一樣咁多, 就知佢老板對搵錢有 heart 有腦. 相反 taste, ... 除左佢d 物品好似多d 和價格貴過普通PK外, 服務水準根本無分別. 開間咁既 taste , 都係蝦新區新樓d 主客.
回復

vkzone2002 發表於 2009-9-27 08:45:21 |顯示全部樓層
10# jellyfishy

係呀係呀! 萬分同意.
回復

Claraslm 發表於 2009-12-3 04:12:05 |顯示全部樓層
Peter大大 Taste 和 City Super 除了服務態度, 價錢有分別外, 麵包材料和配方都好唔同, 以普通英式方包為例, Taste的麵包比較油, 放到第二天晚上麵包便開始收水 , 噴水返焗都冇用, City Super 的麵包和上面師兄師姊vkzone2002的作品相似, 麵包沒有太多油份, 放到第三天還可噴水返焗, 回復鬆軟
回復

carlo 發表於 2009-12-4 14:38:04 |顯示全部樓層
DSC_1910.jpg 叉燒包2.jpg 減肥 自製亞麻籽豆漿渣麵包.jpg 咖哩麵包 完成 內.jpg 自製 吞拿魚蟹柳麵包.jpg PETER 大大 , 全部自家製 , 請您食呀 !  一定唔使受氣 !

真係好鬼正...... 見到啲相,立即有口水分泌出嚟.....  發表於 2011-9-30 14:00
咁樣引人地架.....攪到肚餓添...  發表於 2011-9-27 17:09
好味呀  發表於 2011-9-27 15:49
回復

小Con子 發表於 2011-9-27 15:58:12 |顯示全部樓層
carlo 發表於 2009-12-4 14:38
PETER 大大 , 全部自家製 , 請您食呀 !  一定唔使受氣 !

仲有無新鮮出爐麵包呀?
回復

andyman 發表於 2011-9-27 22:09:45 |顯示全部樓層
尊重自己的工作,自然會有heart
回復

031504 發表於 2011-9-29 21:15:09 |顯示全部樓層
雖然拎得人工就應該做好本份
但公司都要負好大責任
如果公司對員工好,員工自然更加賣力 (如咁都不滿就直接炒啦
回復

金盞花 發表於 2011-10-1 00:33:40 |顯示全部樓層
在一間麵包鋪遇過2種服務態度~

1)  見櫃入面冇自己想要的, 同大帝一樣問店員有冇貨呀?  咁佢就好好入去攞俾我.

2)  又係同一間鋪頭, 買咗一磅方包跟住俾錢, 順便同店員講唔駛膠袋(因為呢家店必然提供膠袋), 點知佢好掘咁回話 "得啦!, 只要你講就得啦!"  ***當時我冇話可說, 只係覺得乜你公司教你咁樣同客人應對***

唔係細鋪頭, 係大集團嚟架~~~X安娜

我會覺得關個人本身事,  佢個人態度好待人好係發自內心, 迫唔到扮唔到
回復

031504 發表於 2011-10-1 04:08:50 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-10-1 00:33
在一間麵包鋪遇過2種服務態度~

1)  見櫃入面冇自己想要的, 同大帝一樣問店員有冇貨呀?  咁佢就好好入去攞 ...

佢咁ge態度我一定會嘈,,,
回復