我有冇比人昆?-_-

作者: 啦啦啦 發表于 2009-9-12 13:19:12
2090 18

hi,我係新黎架....多多指教:]
我琴日係花墟買左呢棵野
<--(click 佢可以放大~)
佢個牌寫住係薄荷
但係薄荷d葉好似唔係咁架喎....其實係咪香蜂草黎架呢
唉我仲要係番到屋企先如夢初醒(汗..
阿晴 發表於 2009-9-12 13:27:28 |顯示全部樓層

你好~ 佢d葉有冇毛? 同埋你搣佢d葉黎閒下咪知lor~ ^  ^
不過睇相, 真係有d似香蜂草wor... add12icon
回復

啦啦啦 發表於 2009-9-12 13:33:27 |顯示全部樓層
佢d葉有毛..
同埋d味有d似檸檬....同埋似唔知邊隻糖既味-v-
回復

jack872184 發表於 2009-9-12 13:37:56 |顯示全部樓層
你比人昆咗la~
It's檸檬香蜂草
(look like lemonmint)
回復

啦啦啦 發表於 2009-9-12 14:19:19 |顯示全部樓層
oh.......-_______-''
thx very much
回復

jack872184 發表於 2009-9-12 14:32:23 |顯示全部樓層
but檸檬香蜂草can  also沖茶to drink
回復

啦啦啦 發表於 2009-9-12 14:41:05 |顯示全部樓層
我知可以沖茶...但係唔知點沖-.-
同埋仲可以將d葉放入水度雪成冰,加落d飲品度^^
回復

jack872184 發表於 2009-9-12 14:58:55 |顯示全部樓層
First,pour some hot water in to a cup
Then,put some 檸檬香蜂草葉into the water
Finally,when the water become light yellow,
you may drink it,
if u like u can add some honey or something else
回復

EE閒人 發表於 2009-9-12 15:55:22 |顯示全部樓層
如論商業價值,應該香蜂草貴 d,請問買 $ ?
回復

緲緲 發表於 2009-9-12 16:17:06 |顯示全部樓層
1# 啦啦啦
啲牌周不時都會插錯,唔係100%可靠,
最好係以香味及外形作為判斷準則,
所以買嘢前做吓research多少可防止買錯嘢。
回復

啦啦啦 發表於 2009-9-15 11:16:19 |顯示全部樓層
First,pour some hot water in to a cup
Then,put some 檸檬香蜂草葉into the water
Finally,when the water become light yellow,
you may drink it,
if u like u can add some honey or something elsehttp://shie ...
jack872184 發表於 2009-9-12 14:58

thx vey much!^^
回復

啦啦啦 發表於 2009-9-15 11:17:17 |顯示全部樓層
如論商業價值,應該香蜂草貴 d,請問買 $ ?
EE閒人 發表於 2009-9-12 15:55

我買左$12
回復

啦啦啦 發表於 2009-9-15 11:21:59 |顯示全部樓層
1# 啦啦啦
啲牌周不時都會插錯,唔係100%可靠,
最好係以香味及外形作為判斷準則,
所以買嘢前做吓research多少可防止買錯嘢。
緲緲 發表於 2009-9-12 16:17

我做野太衝動-_-
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-17 03:22:29 |顯示全部樓層
我做野太衝動-_-
啦啦啦 發表於 2009-9-15 11:21

haha,唔係ke~$12,抵啦!
回復

緲緲 發表於 2009-9-17 06:20:37 |顯示全部樓層
13# 啦啦啦
人周不時都會買錯嘢嘅,
第1次買錯當交學費囉,
吸取經驗後下次就會精啲架喇。
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-17 17:00:55 |顯示全部樓層
我唔記得講我都種緊檸檬香蜂草,我買個時都佢地叫檸檬薄荷
不過佢其實個樣似但唔係薄荷種黎的~
詳細可以睇下呢度,
佢有齊屬名、學名、英文俗名、中文俗名、主要用途、特色等等
的薄荷同薄荷相關的資料
http://www.tsherb.com.tw/indexMainDetail.php?ed_id=56
回復

Freestar 發表於 2009-9-17 18:49:51 |顯示全部樓層
我就試過
種子的封面寫住'薄荷',圖片都幾似,但後來上網才發原來自己種的不是'薄荷',
是'檸檬香蜂草''!!~><....
回復

啦啦啦 發表於 2009-9-18 11:26:17 |顯示全部樓層
16# HappyLeo

呢個網我都有^^ thx!
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-19 04:11:32 |顯示全部樓層
18# 啦啦啦
不客氣
一齊分享下je~
回復