泥種的球蘭

作者: lapcheung9x3 發表于 2009-9-12 05:26:56
6343 24
請問各位用泥種球蘭, 定係用水苔架呢?
我發覺用泥種生得好快,
但係點解花街會suggest我用水苔?
我都有用水苔种其他球蘭,
但冇乜點大~~
請問泥,水苔的優點和缺點是...??
thanks~~

9.9.09

9.9.09

9.9.09
corina 發表於 2009-9-12 15:40:20 |顯示全部樓層
我早前買咗棵Hoya Compacta,由於有白色的蟲仔,我將佢換了用泥種,現在d葉又皺又黃,希望可以安全過渡.add5icon
回復

肥仔文 發表於 2009-9-12 16:25:48 |顯示全部樓層
我就用泥種..加粗砂.利疏水.

花墟個d..好多都係切枝株. 水苔利發根.
回復

屠子步 發表於 2009-9-13 10:34:03 |顯示全部樓層
又係喎,真係冇諗過依個問題。

不過咁,我有一株Hoya bella轉左用泥又好似生得好左又快左。現在,只有一株Hoya bella,流星及 同花友買的心葉是用泥種,其他的是水苔或芒骨。
回復

corina 發表於 2009-9-13 10:43:52 |顯示全部樓層
我都想幫盆Hoya bella轉用泥種,請問現在的天氣合適嗎?
回復

屠子步 發表於 2009-9-13 16:24:29 |顯示全部樓層
我早前買咗棵Hoya Compacta,由於有白色的蟲仔,我將佢換了用泥種,現在d葉又皺又黃,希望可以安全過渡.add5icon
corina 發表於 12-9-2009 15:40

"由於有白色的蟲仔,我將佢換了用泥種"

有咩關係呢?
回復

corina 發表於 2009-9-14 09:57:48 |顯示全部樓層
6# 屠子步
因為原本的植料是樹皮及水苔,而d白色的蟲仔在樹皮內走來走去,所以我將佢換了用泥種.
回復

elsa 發表於 2009-9-14 11:20:26 |顯示全部樓層
原來泥種都得架,我有一棵心葉形的毬蘭,一直用水苔種,我覺得它大得很慢很慢!!
回復

elsa 發表於 2009-9-14 11:22:12 |顯示全部樓層
請問各位用泥種球蘭, 定係用水苔架呢?
我發覺用泥種生得好快,
但係點解花街會suggest我用水苔?
我都有用水苔种其他球蘭,
但冇乜點大~~
請問泥,水苔的優點和缺點是...??
thanks~~

http://hkplants.com/home ...
lapcheung9x3 發表於 2009-9-12 05:26

我覺得白邊心形葉那盆好靚呀!!add6icon
回復

lapcheung9x3 發表於 2009-9-14 22:57:56 |顯示全部樓層
corina: 我有一棵都係咁, 又巢又黃, 不過而家好左d lu~~
回復

屠子步 發表於 2009-9-14 23:14:05 |顯示全部樓層
我有一株都是差不多問題,我的方法是比一個碟佢。
回復

lapcheung9x3 發表於 2009-9-14 23:32:02 |顯示全部樓層
corina, 我都係用泥種hoya bella, 生得好快~~ 應該你而家可以換泥種~~

elsa, 換泥種啦, 我o個盤日日睇住佢大~~

咁究竟點解花街會suggest 用水苔種架lei?~~
回復

elsa 發表於 2009-9-16 12:12:46 |顯示全部樓層
我想問,如果轉用泥種心形葉球蘭,是否用普遍科學泥就可以的呢??
回復

corina 發表於 2009-9-16 15:58:43 |顯示全部樓層
但是我棵Hoya bella買返來已經好大棵,好多根"痴"住d水苔,唔知點樣可以換泥種又最少傷害.add3icon
回復

肥仔文 發表於 2009-9-16 16:41:46 |顯示全部樓層
但是我棵Hoya bella買返來已經好大棵,好多根"痴"住d水苔,唔知點樣可以換泥種又最少傷害.add3icon
corina 發表於 2009-9-16 15:58

多口搭句咀. 長遠計..都係清左D舊水苔穩陣喎..水苔一兩年就會腐爛.
搞到根都爛埋就唔太好了.
回復

corina 發表於 2009-9-16 16:46:33 |顯示全部樓層
15# 肥仔文

請問現在的天氣適合換泥種嗎,謝謝!add6icon
回復

肥仔文 發表於 2009-9-16 17:00:43 |顯示全部樓層
15# 肥仔文

請問現在的天氣適合換泥種嗎,謝謝!add6icon
corina 發表於 2009-9-16 16:46

毬蘭我都係超新手.

呢幾個月.我都入了幾株苗. 都由水苔轉泥種..當然混入粗砂以利疏水.

以前種多肉..前輩就話初春同初秋先搞佢地.

不過毬蘭.我換左幾盆..天氣好熱..都唔係咁大影響. 換泥後幾日就見佢地生得極快. 又出新枝又新葉.

你盆咁大..唔知有無分別. 等其他大大俾下意見啦.
回復

corina 發表於 2009-9-16 21:14:37 |顯示全部樓層
我剛剛數過,Hoya bella出緊四個花lum呀,都係開完花先換泥!add14icon
回復

肥仔文 發表於 2009-9-16 23:24:02 |顯示全部樓層
我剛剛數過,Hoya bella出緊四個花lum呀,都係開完花先換泥!add14icon
corina 發表於 2009-9-16 21:14

開花唔好搞住了.
回復

elsa 發表於 2009-9-17 13:53:52 |顯示全部樓層
毬蘭我都係超新手.

呢幾個月.我都入了幾株苗. 都由水苔轉泥種..當然混入粗砂以利疏水.

以前種多肉..前輩就話初春同初秋先搞佢地.

不過毬蘭.我換左幾盆..天氣好熱..都唔係咁大影響. 換泥後幾日就見佢地生得極快. ...
肥仔文 發表於 2009-9-16 17:00

見您地咁講,我又好想將屋企盆定左形嘅球蘭轉轉用泥種,但係我想請教您們,我是全部用科學泥ok的嗎?如果加粗砂是否在普遍花舖可買到的呢??是一半泥一半粗砂可以嗎??thanks!
回復

12下一頁