茄子不結果, 幫幫手

作者: moontsang 發表于 2009-9-10 15:36:05
4692 17
我盆圓茄子, 花開花菅不結果果, 我有比肥, 又有陽光, 點解會咁ka, 有無人幫到我add2icon

另外, 想問下呢盆係咪辣椒??nut左花o個d係咪果果黎ka???
因為之前比貓貓偷食晒d苗, d泥再種其他野, 後尾就生左呢棵出黎, 所以唔肯定係乜.........add14icon
JicJicmom 發表於 2009-9-10 17:46:31 |顯示全部樓層
我有種阿花0既日本圓茄.
早前佢出左好多 lum , 但多 lum 時亦跌得多 , 我密少少落肥 ( 3-4日一次薄肥 , 麩水來的) , 佢就無跌花跌得咁多 , 下左少少鉀肥之後 , 茄子花就穩定好多無再跌 ~
上星期太熱, 我用小面盤坐水比茄子們 ~ 茄大就大得好快.
( 見到中間2盤灰色盤 , 下面有小面盤的茄子嘛 ? )
P1170503 (Small).JPG
P1170505 (Small).JPG
我另外有種白茄子 , 響坐左水 + 比密左薄肥之後 , 都出多左好多小茄子 ~
所以 , 我自已覺得 , 茄子係極食肥 + 食水又深0既農作物來的 ~~
回復

alilovebyj 發表於 2009-9-10 20:14:17 |顯示全部樓層
無錯,食肥食水都好深!
回復

bonbon1 發表於 2009-9-10 22:40:36 |顯示全部樓層
係喎, moontsang 下面那盆白色花好似辣椒苗
回復

moontsang 發表於 2009-9-11 13:59:32 |顯示全部樓層
唔該晒, 等我都試下座盆水係底先add6icon
回復

hellohello 發表於 2009-9-11 15:16:56 |顯示全部樓層
或者試下幫佢受粉.....結果機會大d...
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-11 15:18:01 |顯示全部樓層
呢2日落雨就唔好座水喇 ~ 多水得滯又唔得架 ~~
我覺得你比番D肥佢會好D呀 ~
回復

cathyng1009 發表於 2009-9-11 16:09:39 |顯示全部樓層
7# JicJicmom

我的茄子都係咁呀!上星期落咗豐收一號,鉀肥,點知,D葉慢慢變黃,花花亦不停的落,又結唔到果, 點算好呀?請大家幫幫忙!
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-11 17:42:00 |顯示全部樓層
6# hellohello
茄子係雌雄同體 , 唔需要授粉架 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-11 17:48:09 |顯示全部樓層
8# cathyng1009
葉黃花落都可能有其他原因架 , 水 / 陽光 / 溫度 / 肥料厚薄都要互相配合至得.
你落豐收一號係落左幾多 ? 落響邊個位置? 有無拌泥 ? 下肥後有無澆水 ? 每日有無足夠水份比植株 ? 澆水時間係幾時 ? 植株放置位置響邊 ? 全日照 ? 半日照 ?
好多問題都要配合至得架 , 唔可以單單因為做左某個動作就將問題聚焦響0個樹架嘛 ~~~
回復

miku 發表於 2009-9-12 00:10:06 |顯示全部樓層
8# cathyng1009
葉黃花落都可能有其他原因架 , 水 / 陽光 / 溫度 / 肥料厚薄都要互相配合至得.
你落豐收一號係落左幾多 ? 落響邊個位置? 有無拌泥 ? 下肥後有無澆水 ? 每日有無足夠水份比植株 ? 澆水時間係幾時 ?  ...
JicJicmom 發表於 2009-9-11 17:48

jicjicmom
我果d都係咁
我果係12吋盤, 我每星期六會係盤邊挖個洞倒一茶匙既海藻肥比佢, 我比佢全日照, 朝早八點淋水, 夜晚9點淋多一次
但都係未有果果, 今個星期六我諗住落雞屎肥溝少少全鉀肥, 唔知咁得唔得,
回復

Workingbee 發表於 2009-9-12 00:16:11 |顯示全部樓層
花園仔老師好似講過茄子d花,有分有效花同無效花. 可以搵番佢個post 望望
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-12 00:17:49 |顯示全部樓層
miku , 即管試下喇 ~~有時葉黃係葉子老化都未定 , 唔好咁緊張 ~
我盤茄子一星期都會有6-7塊葉黃左跌左 ~ 早一個月前 , 打完風茄子出左好多花 , 但都跌左成半 ~  我落肥都無乜份量可言, 覺得佢 dea dea 地 , 咪比多d水佢囉 ..... 覺得d花跌得多 , 咪試下比紅牛 (高鉀肥) ,覺得佢穩定番 , 又會轉番麩水比佢.
回復

miku 發表於 2009-9-12 00:29:18 |顯示全部樓層
miku , 即管試下喇 ~~有時葉黃係葉子老化都未定 , 唔好咁緊張 ~
我盤茄子一星期都會有6-7塊葉黃左跌左 ~ 早一個月前 , 打完風茄子出左好多花 , 但都跌左成半 ~  我落肥都無乜份量可言, 覺得佢 dea dea 地 , 咪比多d ...
JicJicmom 發表於 2009-9-12 00:17

我得粒狀肥ka咋, 麩水我驚會搞到好臭, 所以無整倒.
我種左四盤, 諗住種多d點都會有一, 二隻收成掛....
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-12 00:46:56 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/thread-11235-418-1.html
花老師0既帖都有提過, 參考一下以補不足喇唯有 ~~
回復

miku 發表於 2009-9-12 01:09:01 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/thread-11235-418-1.html
花老師0既帖都有提過, 參考一下以補不足喇唯有 ~~
JicJicmom 發表於 2009-9-12 00:46

謝謝你幫我搵資料
花老師話茄子要多鉀肥, 我試下先
回復

farfeifar 發表於 2009-9-12 11:40:39 |顯示全部樓層
其實茄子可以種幾耐o既呢?我個d已經結o左3次果,
最近一次個d去到2"已經唔識大lu~
係呼即係殺得la?
回復

miku 發表於 2009-9-13 12:57:20 |顯示全部樓層
其實茄子可以種幾耐o既呢?我個d已經結o左3次果,
最近一次個d去到2"已經唔識大lu~
係呼即係殺得la?
farfeifar 發表於 2009-9-12 11:40

花花
有果出就照食, 當一口茄子咁食
佢想係生命既盡頭都繼續報答你呢個主人既悉心照顧呀
即至佢乜都唔出先kill 佢啦!
回復