新手種羅勒

作者: sosumi 發表于 2009-9-7 16:27:25
1963 7
噚日係花墟買左盤現成既羅勒, 有幾個問題想請教大家
1. 我見盤野都長到好高, 我洗唔洗加肥落去等佢生長得好d?
2. 羅勒洗唔洗摘頂芽??
3. 現成買既羅勒, 可唔可以食用架, 我怕d舖頭落農藥
thanks !!!
jack872184 發表於 2009-9-7 20:52:40 |顯示全部樓層
1.Change the flower plot la(one in one)
2.摘頂芽=出側芽x2
3.-->http://hkplants.com/thread-37973-1-2.html
回復

緲緲 發表於 2009-9-8 03:22:24 |顯示全部樓層
1# sosumi
3. 如果你心急想一開始種就有現成食得嘅,就要問清問楚啲店員係咪有機種植先,如果佢地乜都唔知或唔多鍾意你問長問短嘅就唔好幫襯。
如果唔急住食、想食得安心啲嘅,買種子自己種,basil呢啲1年生植物成長期短好快大嘅啫。
回復

sosumi 發表於 2009-9-8 13:55:34 |顯示全部樓層
1.Change the flower plot la(one in one)
2.摘頂芽=出側芽x2
3.-->http://hkplants.com/thread-37973-1-2.html
jack872184 發表於 2009-9-7 20:52

2. 係咪即係摘側芽?
thanks
回復

jjenny 發表於 2009-9-8 19:03:54 |顯示全部樓層
我都剛種了4棵羅勒. 只係得15cm高已出左側芽. 其實唔摘頂芽, 側芽都生得好快. 如出花要摘去花芽, 可延長植株壽命.
回復

i4kai 發表於 2009-9-9 00:50:20 |顯示全部樓層
噚日係花墟買左盤現成既羅勒, 有幾個問題想請教大家
1. 我見盤野都長到好高, 我洗唔洗加肥落去等佢生長得好d?
2. 羅勒洗唔洗摘頂芽??
3. 現成買既羅勒, 可唔可以食用架, 我怕d舖頭落農藥
thanks !!! ...
sosumi 發表於 2009-9-7 16:27

1. 換大盆一定會生得好啲
2. 摘頂芽啦、咁就會有多啲旁枝、就唔會得個高字
3. 就算有農藥、最少等 14日後、啲農藥過左氣才食、咁就OK啦!

以後可以插枝黎生多幾棵‧
又或者留種子自已種新苗、好快大既 : )
回復

sosumi 發表於 2009-9-9 17:07:52 |顯示全部樓層
1. 換大盆一定會生得好啲
2. 摘頂芽啦、咁就會有多啲旁枝、就唔會得個高字
3. 就算有農藥、最少等 14日後、啲農藥過左氣才食、咁就OK啦!

以後可以插枝黎生多幾棵‧
又或者留種子自已種新苗、好快大既 : ) ...
i4kai 發表於 2009-9-9 00:50

唔該晒, 我已經買左個大d既盤, 會幫佢換架啦~~thanks~~~
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-9 22:48:15 |顯示全部樓層
舖頭買100%無機
如果你去問佢老虎拿都話有, 等於買橙問老闆有無營養, 佢會答"有"

要看那品種, 我古你買左甜羅勒. 甜羅勒受肥但唔需要太肥

摘頂芽? 如果你想用種子發芽就唔洗, 由得佢自己大就得架喇
如果你要插支繁殖就要

建議有1隻筷子既高度就試試剪開一半, 囉一半尼插支
回復