雪糕機 - 朱古力雪糕

作者: carlo 發表于 2009-9-6 12:11:41
4183 24
因為屋企岩岩用晒 V 仔 朱古力磚 , 只好用現成朱古力奶 , 當然無咁 RICH 啦 !   不過都比玩成既濃滑 ~

材 料 :

200 % 朱古力奶 ------- 500 ML

煉        奶           ------- 100 ML

淡  忌  廉           ------- 150 ML

攪均 就可以 ....

倒入雪糕機 ..... 攪 20 分鐘

再放入雪櫃 - 因為我 D 仔女好心急 , 1 HR 都等唔到就食 , 溶溶地 ~ HAHA ~

多謝 BANBIECHAN 既香草盤 , 而家隨手都有香草用啦 !  呢片薄荷葉好夾朱古力 ~ YUMMY ~

http://hk.myblog.yahoo.com/carlong2002/article?mid=49171

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2009-9-6 23:29:51 |顯示全部樓層
D 顏色有D似 Mocha 咖啡~
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-7 06:44:21 |顯示全部樓層
原來係我D薄荷~

我都唔認得添~
回復

八王爺 發表於 2009-9-7 08:19:02 |顯示全部樓層
嘩,你個機1hr就得,我個機要4hrs .....
回復

fianfumy 發表於 2009-9-7 10:26:50 |顯示全部樓層
我部雪糕機都未開光使用添 !
回復

carlo 發表於 2009-9-7 13:40:25 |顯示全部樓層
D 顏色有D似 Mocha 咖啡~
jellyfishy 發表於 2009-9-6 23:29

可能因為唔夠濃朱古力呀
回復

carlo 發表於 2009-9-7 13:41:32 |顯示全部樓層
http://qqimg.knowsky.com/qqbiaoqing/wph/wph%20(118).gif原來係我D薄荷~

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(69).gif我都唔認得添~
BanbieChan 發表於 2009-9-7 06:44

真係好多謝妳呀 !  仲有另外果 D 係點用架 ?   好想 " 自食其果呀 "  !
回復

carlo 發表於 2009-9-7 13:42:53 |顯示全部樓層
嘩,你個機1hr就得,我個機要4hrs .....
八王爺 發表於 2009-9-7 08:19

您都見係溶架啦 ! 我頂唔住佢地成日問我食得未 ...... 比佢地食左安樂晒 !
回復

carlo 發表於 2009-9-7 13:43:20 |顯示全部樓層
我部雪糕機都未開光使用添 !
fianfumy 發表於 2009-9-7 10:26

玩吓啦 !   都幾好玩架 !
回復

八王爺 發表於 2009-9-7 15:05:05 |顯示全部樓層
您都見係溶架啦 ! 我頂唔住佢地成日問我食得未 ...... 比佢地食左安樂晒 !
carlo 發表於 2009-9-7 06:42

所以我都話,做甜品一定要兩公婆靜雞雞,等啲女訓晒先可以開工。
如果唔係做緊嘅時候又問長問短,做完又成日催住幾時食得。

做雪糕我會在晚上10時左右,咁佢地就黎訓,問我幾時食得,我就話第二朝喇,咁佢地就放心去訓覺。
到第二朝,佢地又問,我又話,放學喇! 咁就實唔會做唔成。
回復

hellokitty_971 發表於 2009-9-7 15:11:09 |顯示全部樓層
想食西瓜味add6icon
回復

carlo 發表於 2009-9-7 15:22:35 |顯示全部樓層
所以我都話,做甜品一定要兩公婆靜雞雞,等啲女訓晒先可以開工。
如果唔係做緊嘅時候又問長問短,做完又成日催住幾時食得。

做雪糕我會在晚上10時左右,咁佢地就黎訓,問我幾時食得,我就話第二朝喇,咁佢地就放 ...
八王爺 發表於 2009-9-7 15:05

味係 LAW !   係咁問係咁問 ~  

我老公無您咁痴家架 !  通常我 D 仔女瞓晒 , 佢就番黎嘈醒佢地 ~ 一樣無得靜靜整野 ! 本來本野食係我興趣 , 但係佢地係咁問 , 係咁吹 , 有時都好無引 .....
回復

carlo 發表於 2009-9-7 15:23:39 |顯示全部樓層
想食西瓜味add6icon
hellokitty_971 發表於 2009-9-7 15:11

妳同我細仔諗既一樣 , 水份咁高 , 好似沙冰咁架 !
回復

hellokitty_971 發表於 2009-9-7 17:00:02 |顯示全部樓層
妳同我細仔諗既一樣 , 水份咁高 , 好似沙冰咁架 !
carlo 發表於 2009-9-7 15:23

原來會變沙冰, 打消左想買雪 糕機既衝動
回復

八王爺 發表於 2009-9-7 17:22:00 |顯示全部樓層
不是的。
其實看用什么材料。
用果汁,做出來就是冰沙,像冰淇淋和思樂冰那样。夏天吃一样可口。
用奶,cream之類,做出來就像奶質感強的雪糕了。

做西瓜冰沙,或 青柠橙冰沙 也很消暑的。
回復

fianfumy 發表於 2009-9-7 23:01:36 |顯示全部樓層
玩吓啦 !   都幾好玩架 !
carlo 發表於 2009-9-7 13:43

係我冰箱清極都清唔哂 , 放唔入個內膽雪overnight呀 !
回復

carlo 發表於 2009-9-8 01:36:00 |顯示全部樓層
原來會變沙冰, 打消左想買雪 糕機既衝動
hellokitty_971 發表於 2009-9-7 17:00

買啦 , 7 仔個部好平 , 我都想買多個架 !
回復

carlo 發表於 2009-9-8 01:37:08 |顯示全部樓層
係我冰箱清極都清唔哂 , 放唔入個內膽雪overnight呀 !
fianfumy 發表於 2009-9-7 23:01

我好忍手成個月唔入貨先雪到架 !
回復

carlo 發表於 2009-9-8 01:41:11 |顯示全部樓層
不是的。
其實看用什么材料。
用果汁,做出來就是冰沙,像冰淇淋和思樂冰那样。夏天吃一样可口。
用奶,cream之類,做出來就像奶質感強的雪糕了。

做西瓜冰沙,或 青柠橙冰沙 也很消暑的。 ...
八王爺 發表於 2009-9-7 17:22

您講我好過我好多 , 我成日都係自己講自己都唔明 !

HEHE ~  沙冰我地差唔多日日飲 !   不過就只係用攪拌機 ~  爽呀 !
回復

hellokitty_971 發表於 2009-9-8 17:54:28 |顯示全部樓層
買啦 , 7 仔個部好平 , 我都想買多個架 !
carlo 發表於 2009-9-8 01:36

係 7 仔買, 好方便喎
回復

12下一頁