花x的紫羅蘭泥

作者: Sarah0606 發表于 2009-9-6 00:19:16
2585 8
上星期日我在花x買了一包紫羅蘭泥,十分非常唔好用,d泥乾到....唔識形容,一攞出來時乾到好似木康咁...最差之後係點落水都唔索,d康浮下浮下,激死

我成日見d花友在那裡買三合一泥,好似好好用咁,請問三合一泥同紫羅蘭泥是否不同呢?

我平時是用綠x泥+5號珠石種紫羅蘭,覺得好好用,但花x Sales姐姐勁推介,諗住試下新野....點知....

不可一,不可再,向 xx 說不
fnv234 發表於 2009-9-6 00:30:20 |顯示全部樓層
未撈點用?
回復

sammy 發表於 2009-9-6 00:50:40 |顯示全部樓層
知唔知泥炭土係乜

Peat moss 有水苔的特性: 濕過才會吸水
至於點解, 有興趣自己睇:
http://www.waynesthisandthat.com/peatmoss.htm
回復

Sarah0606 發表於 2009-9-6 09:59:49 |顯示全部樓層
2# fnv234

有撈架,混合五號珠石用,之後淋水都係覺得佢唔索,d水"爸爸"聲就流出離
回復

Sarah0606 發表於 2009-9-6 10:06:15 |顯示全部樓層
3# sammy

昨晚做過實驗,用個杯盛住d泥,加水索幾分鐘,跟住搓麵粉咁搓,效果好好喎,因為之前用綠x泥+珠石唔使加咁多水
Thanks Sammy!
回復

bonbon1 發表於 2009-9-6 21:22:32 |顯示全部樓層
三合一係咪指 金泥+珠石+泥?  其實貪方便咪用撈好的三合一. 自己撈都一樣.
我用德國黑泥加珠石(有時加埋金泥)撈埋種紫羅蘭. 索水力非常好. 因為家裡長期都有黑泥放係度. 所以我也用來種紫羅蘭.
回復

Sarah0606 發表於 2009-9-6 22:03:56 |顯示全部樓層
6# bonbon1

請問邊度有得買?
回復

bonbon1 發表於 2009-9-8 21:47:39 |顯示全部樓層

花墟應有得買的. 之前見過. 我就係藍地陳平記買
回復

Sarah0606 發表於 2009-9-9 00:21:16 |顯示全部樓層
Oh,這個牌子我在花墟見過,明天我到太子,找找先,thanks!
回復