香港野生動物及昆蟲野外記錄

作者: KUNO 發表于 2009-9-5 04:34:02
6432 43
此帖主要記錄可以在香港境內野外地區所發現的所有野生脯乳類動物,鳥類,爬蟲類,昆蟲,魚類,甲殼類以致無脊椎生物等等.
歡迎所有熱愛自然生態的朋友跟貼及留言討論.

評分

查看全部評分

KUNO 發表於 2009-9-5 04:47:07 |顯示全部樓層
Leiobunum rotundum 'Harvestmen' 長腳盲蛛

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」
回復

KUNO 發表於 2009-9-5 04:59:31 |顯示全部樓層
Dindymus rubiginosus 'Cotton Red Bug' 泛光紅蝽象(若蟲)

回復

KUNO 發表於 2009-9-5 05:28:42 |顯示全部樓層
Neurothemis fulvia 'Fulvous forest skimmer' 網脈蜻

評分

查看全部評分

回復

KUNO 發表於 2009-9-5 05:48:14 |顯示全部樓層
Orthetrum sabina sabina 'Green Skimmer' 杜松蜻蜓 , 狹腹灰蜻

回復

KUNO 發表於 2009-9-5 06:00:30 |顯示全部樓層
Macropodus concolor 'Black Paradise Fish' 黑叉尾鬥魚

回復

vivi 發表於 2009-9-5 09:17:05 |顯示全部樓層
除左魚魚我唔驚之外add5icon
不過, 死都要入黎睇下
回復

avery 發表於 2009-9-5 09:37:37 |顯示全部樓層
最衰而家再冇時間外拍吖 ... 支 80-200 凋零左好耐 ... 羨慕你呀 Kuno ...
回復

vivi 發表於 2009-9-5 09:46:53 |顯示全部樓層
最衰而家再冇時間外拍吖 ... 支 80-200 凋零左好耐 ... 羨慕你呀 Kuno ...
avery 發表於 2009-9-5 09:37

你幾時有過"時間"吖,
成日係自己個王國入面, 唉
再擺耐d, 支鏡放出去都冇人要啦
回復

avery 發表於 2009-9-5 10:04:37 |顯示全部樓層
應該唔怕勒 ~ 支新既 小黑六 賣天價, 變相支小黑五二手價都高左添 ~~
回復

vivi 發表於 2009-9-5 10:07:15 |顯示全部樓層
應該唔怕勒 ~ 支新既 小黑六 賣天價, 變相支小黑五二手價都高左添 ~~
avery 發表於 2009-9-5 10:04

離題啦我地又
我幫你放喇, hehehe
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-9-5 11:05:26 |顯示全部樓層
K大已經將大自然為家了
回復

KUNO 發表於 2009-9-5 11:34:44 |顯示全部樓層
K大已經將大自然為家了
prodorothyhkg 發表於 5/9/2009 11:05

嘻嘻~~我一直都係咁咖啦!
回復

KUNO 發表於 2009-9-5 11:46:49 |顯示全部樓層
avery 發表於 5/9/2009 09:37

時間自己搵嘅啫,我之前嘥晒所有時間同心機喺啲唔應該放嘅地方.
好彩醒得早,依家就可以留番啲時間比自己用,同照顧我媽媽.
回復

KUNO 發表於 2009-9-5 12:09:34 |顯示全部樓層
除左魚魚我唔驚之外add5icon
不過, 死都要入黎睇下
vivi 發表於 5/9/2009 09:17

仲有佢呀!超得意咖!

Scincidae 石龍子科
Mabuya longicaudata 'Long-tailed Skink , Long-tailed Mabuya' 長尾南蜥 , 石龍子

回復

vivi 發表於 2009-9-5 12:17:30 |顯示全部樓層
時間自己搵嘅啫,我之前嘥晒所有時間同心機喺啲唔應該放嘅地方.
好彩醒得早,依家就可以留番啲時間比自己用,同照顧我媽媽.
KUNO 發表於 2009-9-5 11:46

冇錯吖, 100% agree啦
不過, 又唔可以講放係其他地方嘅時間係浪費嘅, 都係自己揀咖嘛, 係咪, 經一事長一智, 經歷過, 咪知適合自己嘅係咩囉
回復

vivi 發表於 2009-9-5 12:18:58 |顯示全部樓層
仲有佢呀!超得意咖!

Scincidae 石龍子科
Mabuya longicaudata 'Long-tailed Skink , Long-tailed Mabuya' 長尾南蜥 , 石龍子

http://i777.photobucket.com/albu ... ife/Reptile/Mabuya_ ...
KUNO 發表於 2009-9-5 12:09

呢隻, 我冇咁驚, 不過我唔覺得佢得意, hehehehe
咁都俾你搵到, 勁呀add14icon
我鐘意紅色蜻蜓果張, 影得好靚喔add6icon
回復

KUNO 發表於 2009-9-5 12:22:00 |顯示全部樓層
呢隻, 我冇咁驚, 不過我唔覺得佢得意, hehehehe
咁都俾你搵到add14icon
vivi 發表於 5/9/2009 12:18

喺我花園都有好多咖,仲好大條添咖!
有時同佢哋玩都唔會走嘅!
回復

vivi 發表於 2009-9-5 12:25:48 |顯示全部樓層
喺我花園都有好多咖,仲好大條添咖!
有時同佢哋玩都唔會走嘅!
KUNO 發表於 2009-9-5 12:22

玩呀add5icon
點樣呀, 摸佢地個頭仔??
回復

KUNO 發表於 2009-9-5 12:27:27 |顯示全部樓層
玩呀add5icon
點樣呀, 摸佢地個頭仔??
vivi 發表於 5/9/2009 12:25

等佢自己爬上手玩囉!
回復

123下一頁