瓶子草小苗點打理?

作者: orchids 發表于 2007-11-29 15:43:54
2536 15
我有盆瓶子草小苗(是傱死去的母株分出來的),是用水苔種在5.5厘米直徑的膠盆,種了約5-6個月,現在植株長大了一點,想請問現在需不需要換大一點的盆呢?甚麼季節換盆較好?甚麼植料比較適合(水苔/泥碳土)?
ahhong 發表於 2007-11-29 18:06:52 |顯示全部樓層
這..這.這...是太陽瓶子草?
靚~
回復

nipchi 發表於 2007-11-29 18:20:05 |顯示全部樓層
0K啦、好像不是太陽瓶子草
回復

ahhong 發表於 2007-11-29 18:33:05 |顯示全部樓層
太陽瓶子草苗是錦ga~ 我有種太陽瓶,有少少研究~
回復

ahhong 發表於 2007-11-29 18:39:51 |顯示全部樓層
orchids ,小心唔好熱親佢(唔好高過28。C)&keep住高濕度,會生得好D
Ga~
回復

orchids 發表於 2007-11-29 18:45:01 |顯示全部樓層
其實佢個label係寫太陽瓶子草個名ga,但我驚D人插錯牌所以話佢係瓶子草.唔該答下我嘅問題啦!我唔多識種ga!
ahhong既然你有少少研究,指教下我好wor!
佢阿媽可能係熱死嘅,佢係死剩種嚟,我冇能力比佢歎冷氣,想知道佢需唔需要換大一點的盆呢?甚麼季節換盆較好?甚麼植料比較適合(水苔/泥碳土)

回復

ahhong 發表於 2007-11-29 19:12:50 |顯示全部樓層
換盆用瓦盆~ 有助降溫

&水苔比較能保濕

回復

orchids 發表於 2007-11-29 19:29:20 |顯示全部樓層
用不用換大一點的瓦盆或是跟現時膠盆一樣大小,現在換盆是否適合還是要等春天?
回復

ahhong 發表於 2007-11-29 19:57:02 |顯示全部樓層
換大一點的瓦盆
回復

orchids 發表於 2007-12-3 15:06:53 |顯示全部樓層
謝謝ahhong!
回復

ahhong 發表於 2007-12-3 18:39:43 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-12-3 03:06 PM 發表
謝謝ahhong!

回復

orchids 發表於 2007-12-5 12:14:32 |顯示全部樓層
重想請問:盆苗內有3棵瓶子草小苗,需唔需要分盆呢?還是3棵種晒落1個瓦盆仔好D呢?
回復

ahhong 發表於 2007-12-5 17:29:47 |顯示全部樓層
是一叢太陽瓶還是三Paul獨立苗種埋一齊先?
回復

orchids 發表於 2007-12-5 18:49:05 |顯示全部樓層
因要趕上放工前換好盆,已換了瓦盆,但換盆時發現原來3個小苗下面是連在一起的,根亦很少只有一條約1吋長的紅啡色主根及幾條短過1厘米的白色側根.我還以為瓶子草很健康呢!
非常感謝您唔嚴我煩答我的問題,其實我共養了三盆食虫,其他2盆都有問題,先前post過上嚟但係冇乜人答,如果你都知道唔該答理我啦!

http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D2
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D2
回復

ahhong 發表於 2007-12-5 19:29:12 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-12-5 06:49 PM 發表
因要趕上放工前換好盆,已換了瓦盆,但換盆時發現原來3個小苗下面是連在一起的,根亦很少只有一條約1吋長的紅啡色主根及幾條短過1厘米的白色側根.我還以為瓶子草很健康呢!
非常感謝您唔嚴我煩答我的問題,其實我共養 ...

PM your phone no.  & i hope i can call you to night¬
回復

orchids 發表於 2007-12-27 18:07:43 |顯示全部樓層
本來想分兩盆,但變咗分三盆!
回復