購買RO水機問題

作者: 馬修 發表于 2009-8-30 14:43:19
4035 16
由於我所種的CP數量會愈黎愈多,而所種的CP需要一o的無雜質的純水or 蒸餾水
所以我想買一部RO水機 應付大量純水既使用
問題黎喇
1. 現在RO 水機會係邊到多d 款式選擇
2. 價錢又大概幾多左右
3. 購買時有d咩野需要留意 (如設計/濾芯等)
麻煩哂
Ulrica 發表於 2009-8-30 15:44:50 |顯示全部樓層
你種的植物是否真的需要用純水種呢? 有些養魚的人會買這類機器來養魚.

但在網上blog找到一篇轉貼的文章寫道, 環保署網站說:「目前在市面上,蒸餾水頗受歡迎,蒸餾水顧名思義是經過蒸餾所得的『純水』,沒有一般水該有的礦物質,有人認為蒸餾水不含任何成分,長期飲用有營養失調之虞,而且也不能用於養花、養魚。」 詳文見 http://hk.myblog.yahoo.com/jw!._ ... yiBc-/article?mid=1
回復

孖吉 發表於 2009-8-30 16:30:48 |顯示全部樓層
佢地種食虫植物係要冇肥料泥同蒸餾水架

馬修:
好似 RO 水機好貴同埋會有好多癈水架,你有冇諗過其他方法?
回復

馬修 發表於 2009-8-30 17:23:47 |顯示全部樓層
無錯 某一部分食蟲植物係要用雜質較低的水
我d 食蟲係放露天野放的 每日曝曬已經蒸發不少水份
所以每日都要用好多水 已經用大盆載雨水 幾日就用哂
之後用公司蒸餾水 一用就成1x公升
遲d 仲會增加用量  如果經常用蒸餾水 會比人話的
所以要買ro 水機
回復

馬修 發表於 2009-8-30 17:54:28 |顯示全部樓層
至於廢水 我會用於其他地方的 不會就咁倒左佢
用黎洗地 拖地都唔錯  公司地方大 唔夠用tim
回復

孖吉 發表於 2009-8-30 17:57:23 |顯示全部樓層
無錯 某一部分食蟲植物係要用雜質較低的水
我d 食蟲係放露天野放的 每日曝曬已經蒸發不少水份
所以每日都要用好多水 已經用大盆載雨水 幾日就用哂
之後用公司蒸餾水 一用就成1x公升
遲d 仲會增加用量  如果經常用蒸 ...
馬修 發表於 2009-8-30 17:23

我住村屋,我諗我會試吓用太陽蒸水,必要時加 UV-C 殺菌
至多放一樽 屈記 做後備

個 set up 會唔會貴過 RO 機呢?唔知呀,我係咁諗吓咋,其實冇乜參考價值架咋 ^^"
回復

oneonewe 發表於 2009-8-30 20:55:47 |顯示全部樓層
咁其實買蒸餾水會唔會平過買部ro水機?
D瓶子草我諗住用水喉水
回復

孖吉 發表於 2009-8-30 21:39:11 |顯示全部樓層
咁其實買蒸餾水會唔會平過買部ro水機?
D瓶子草我諗住用水喉水
oneonewe 發表於 2009-8-30 20:55

日之泉 $20-$30 一支 有 18 公升 ....... 但係唔知 馬修 日用幾多

其他水廠電話可在這裏找:
http://www.bhhomepage.com/os-water.htm
回復

oneonewe 發表於 2009-8-30 21:56:23 |顯示全部樓層
日之泉 $20-$30 一支 有 18 公升 ....... 但係唔知 馬修 日用幾多

其他水廠電話可在這裏找:
http://www.bhhomepage.com/os-water.htm
marcuslee 發表於 2009-8-30 21:39

日之泉 $20-$30 一支 有 18 公升
邊度有得賣呀?
回復

孖吉 發表於 2009-8-30 22:06:33 |顯示全部樓層
日之泉 $20-$30 一支 有 18 公升
邊度有得賣呀?
oneonewe 發表於 2009-8-30 21:56

上面個 link 有電話,你試試丫,另外有 d 代理可能會平
回復

oneonewe 發表於 2009-8-30 22:12:12 |顯示全部樓層
上面個 link 有電話,你試試丫,另外有 d 代理可能會平
marcuslee 發表於 2009-8-30 22:06

咁d代理可以o係邊度搵?
回復

孖吉 發表於 2009-8-30 22:21:09 |顯示全部樓層
呢度有好多價錢呀,你睇睇先啦:
http://forum.baby-kingdom.com/re ... 8&goto=lastpost

至於代理,我搵唔返個網呀 T.T
回復

馬修 發表於 2009-8-30 23:40:17 |顯示全部樓層
我計過條數  我買ro機應該皮費會平過蒸餾水
不過e個時間都係用住蒸餾水頂住先
回復

孖吉 發表於 2009-8-31 10:00:17 |顯示全部樓層
嘩~ 乜咁平呀?
回復

馬修 發表於 2009-8-31 22:05:38 |顯示全部樓層
都好平下wo
thx 行行
回復

winniepooh 發表於 2009-9-1 00:12:53 |顯示全部樓層
D 芯個個月換都好貴下....
回復