D夾無反應

作者: patrickn 發表于 2009-8-30 02:34:22
1950 13
我之前買左棵紅夾, 原本生得好好地, 換左環境後, 種了兩個星期. D夾不斷咁枯(我諗都正常, 因為轉環境), 無枯果d夾, 點解掂佢會無反應. 係唔係正常??
馬修 發表於 2009-8-30 11:00:25 |顯示全部樓層
最緊要係新芽無事
如果連新芽都有事  你就要盡快去拯救
萬一有事, 你就要係唔同方面著手睇下邊到出現問題
1.  介質  (有無肥/有無蟲/有無腐敗)
2.  光照  (散射光/曝曬/陰間)
3.  水     (用咩水?蒸餾水/ro水/水喉水/雨水)
4.  溫度  (太高/太低)
5.  植株 (會唔會爛哂根, 記住根係黑色)
唔好急於理會d 夾會唔會開合
種好了 適應好了 自然會開張夾子捕捉昆蟲
回復

oneonewe 發表於 2009-8-30 21:03:57 |顯示全部樓層
2.  光照  (散射光/曝曬/陰間)
馬修 發表於 2009-8-30 11:00

咁恐怖?
回復

patrickn 發表於 2009-8-30 22:14:20 |顯示全部樓層
2# 馬修

新芽有出, 但出得比之前慢.

水同泥無換過, 係蒸餾水同泥炭土加珠石.

光照加強了. 之前是半日自然光, 現在是12小時 T5x2 10cm 燈照.

溫度有上升, 但上晚上有涼冷氣.

根就無睇過.

各位有乜高見??
回復

patrickn 發表於 2009-8-30 22:17:17 |顯示全部樓層
咁如果種返新d, d夾會唔會變返識郁.?
回復

馬修 發表於 2009-8-30 23:36:02 |顯示全部樓層
2# 馬修

新芽有出, 但出得比之前慢.

水同泥無換過, 係蒸餾水同泥炭土加珠石.

光照加強了. 之前是半日自然光, 現在是12小時 T5x2 10cm 燈照.

溫度有上升, 但上晚上有涼冷氣.

根就無睇過.

各位有乜高見?? ...
patrickn 發表於 2009-8-30 22:14

你之前種果時 種左幾耐同埋半日係唔係太陽光底下曬
感覺上 好似燒燶左咁
照燈e方面可能要另搵高手...係唔係照得過左龍? 或者溫度控制果到做得唔足夠?
回復

sky210m 發表於 2009-8-31 12:42:36 |顯示全部樓層
我覺得可能熱得掣,同太光~10cm我都有盆同你差不多~但唔好一下子就哂10cm我覺得你燒左夾~你最熱幾多度?
我日間放入diy膠箱哂晚上囉返出來涼冷氣~日夜相差成10度有多~你有溫差就算高d都會種到好紅
我t5 21w  x4枝8吋哂佢都種到好紅~種夾不用大光散光就ok`最緊要有溫差,有溫差好快就會變紅同埋生長速度都唔錯~我買左一棵家下以經百子千孫了~
回復

patrickn 發表於 2009-9-1 22:48:21 |顯示全部樓層
咁, 可能真係太晒. 等我放開d先. 過一排睇佢好無好d. 謝謝各位師兄.
回復

Wild_Driver 發表於 2009-9-2 09:38:15 |顯示全部樓層
我o係上面愛麗斯個post度都有發問過, 我d夾都有同一個問題, 就係唔合埋,
不過我仲慘, 本身合埋o個d又唔打返開, 又唔紅, 請問係咪唔夠光?
夾同愛麗斯d生長環境係咪差唔多ga? 好慘呀
公司有一愛麗斯, 紅但冇水珠, 夾子唔紅唔合埋, 合埋o既又唔打返開, 仲要好多都變黑,
仲有種子唔發芽, 高手們可唔可以教我公司可以點種食蟲呀?
回復

patrickn 發表於 2009-9-2 14:05:40 |顯示全部樓層
除左唔夠光, 會唔會係換新環境呀, 環境換變大, 都會導致枯葉.
回復

sky210m 發表於 2009-9-3 15:11:41 |顯示全部樓層
覺得佢唔掂你可試下拔幾塊葉插下葉就算救唔到你都可由小苗種起
回復

PINK 發表於 2009-9-5 12:15:09 |顯示全部樓層
我覺得可能熱得掣,同太光~10cm我都有盆同你差不多~但唔好一下子就哂10cm我覺得你燒左夾~你最熱幾多度?
我日間放入diy膠箱哂晚上囉返出來涼冷氣~日夜相差成10度有多~你有溫差就算高d都會種到好紅
我t5 21w  x4枝8吋哂 ...
sky210m 發表於 2009-8-31 12:42

sky兄, 你D子子孫孫去到我度又係唔識開合, 不過生咗好幾條青BB既葉係中間,
但未出夾, 是否又係唔夠光呀?
我放咗佢係育苗盒中, 日夜溫差都幾大嫁啦.
回復

DJ999SAI 發表於 2009-9-5 16:08:11 |顯示全部樓層
我o係上面愛麗斯個post度都有發問過, 我d夾都有同一個問題, 就係唔合埋,
不過我仲慘, 本身合埋o個d又唔打返開, 又唔紅, 請問係咪唔夠光?
夾同愛麗斯d生長環境係咪差唔多ga? 好慘呀
公司有一愛麗斯, 紅但冇水珠, 夾子 ...
Wild_Driver 發表於 2009-9-2 09:38

我都有你呢個問題‥我係2棵夾同愛麗c 1齊種的‥

不過我的問題比你嚴重..新芽 芽頭黑左 生出黎而家大大塊 但係冇左夾 而另1個新芽又燶燶地 k左形

不過好彩之後"標"緊出黎果d都正常
回復

DJ999SAI 發表於 2009-9-5 16:30:57 |顯示全部樓層
我都有你呢個問題‥我係2棵夾同愛麗c 1齊種的‥

不過我的問題比你嚴重..新芽 芽頭黑左 生出黎而家大大塊 但係冇左夾 而另1個新芽又燶燶地 k左形

不過好彩之後"標"緊出黎果d都正常 ...
DJ999SAI 發表於 2009-9-5 16:08

順便問1下 相片上傳不到 說大太

上限是多少??
回復