在地鐵瞓覺的男人

作者: 比得大帝 發表于 2009-8-24 16:06:35
2064 20

這兩個男人, 兩人佔三個位, 中間放個袋, 一上車馬上入睡
唔知佢係唔係以為咁樣人地就唔會嘈醒佢叫佢拎起個袋呢

哩個男人重好嘢, 一個人霸三個坐位, 自已坐一個, 三個手抽袋霸二個位, 又係一上車馬上入睡
佢又以為人佢瞓著咗人地就唔會叫醒佢?
又係噃, 真係好多人企响度都唔捨得叫醒佢噃

不過最後佢地都唔得逞, 都係被人從睡夢中吵醒......
八王爺 發表於 2009-8-24 16:55:28 |顯示全部樓層
很少坐地鉄,真有趣。
回復

Ulrica 發表於 2009-8-24 23:14:22 |顯示全部樓層
坐火車都有咁架, 但多數是大陸人會咁做, 一個霸兩個位.
但有時我真的唔比面, 指下佢d野, 叫佢拎走, 比返個位出來.
有d就兩個位坐三個人下來.
大陞人成日都唔守秩序, 打占,
我每個月都坐直通巴士上落中山, 成日有人不按號數位子坐,
有次個大陸人駁我說隨便坐的, 我便用返普通話好肯定的慢慢回佢三個字'不是的', 佢都要起身啦.
賴皮是無用的.
回復

RIO 發表於 2009-8-25 13:51:33 |顯示全部樓層
我見過有2個女小學生平排咁坐,
因為身形比較瘦, 中間有半個位吉出來,
有個厚顏既男人一上車就"砰"一聲坐係佢地中間,
搞到有個女仔即刻彈起身, 唔敢坐喇~
回復

avery 發表於 2009-8-25 14:41:37 |顯示全部樓層
不過最後佢到都唔得逞, 都係被人從睡夢中吵醒......
Peter 發表於 2009-8-24 16:06

把人從睡夢中吵醒的肯定是你勒 ~~~
回復

maggielawkm 發表於 2009-8-25 14:56:04 |顯示全部樓層
avery 發表於 25-8-2009 14:41

唔坐都叫佢拎開d 袋佢~
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-8-25 15:16:05 |顯示全部樓層
其實香港地好多人鐘意放佢地d袋去佔一個座位
回復

siufei 發表於 2009-8-25 15:20:03 |顯示全部樓層
搞到有個女仔即刻彈起身, 唔敢坐喇~ ...
RIO 發表於 2009-8-25 13:51

我就試過你講的問題啦!我彈都彈唔切呀!
回復

比得大帝 發表於 2009-8-25 16:27:20 |顯示全部樓層
avery 發表於 2009-8-25 14:41

你睇吓果兩張相的角度, 就知我早就坐咗响度啦
回復

比得大帝 發表於 2009-8-25 16:29:09 |顯示全部樓層
搞到有個女仔即刻彈起身, 唔敢坐喇~ ...
RIO 發表於 2009-8-25 13:51

佢可以彈起身, 不過要叫個男人起番身讓番個位出嚟, 唔係就叫非禮
回復

carlo 發表於 2009-8-25 17:07:56 |顯示全部樓層
有 D 仲衰 , 我同 D 仔女有位都會坐 , 唔係為自己 , 係一見有人有需要 , 會立即讓坐 , 上過幾次 , 我地一起身 , D 有手有腳大男人 , 後生仔會坐落去 , 扮晒野 , 回叫都唔起身 !
回復

hellokitty_971 發表於 2009-8-26 11:52:35 |顯示全部樓層
有 D 仲衰 , 我同 D 仔女有位都會坐 , 唔係為自己 , 係一見有人有需要 , 會立即讓坐 , 上過幾次 , 我地一起身 , D 有手有腳大男人 , 後生仔會坐落去 , 扮晒野 , 回叫都唔起身 ! ...
carlo 發表於 2009-8-25 17:07

係呀, 通常男人都搶住坐架
回復

RIO 發表於 2009-8-26 13:41:45 |顯示全部樓層
我覺得e+ d年輕人真係唔係好有公德心,
我大肚個時, d人係會同我爭上巴士,
通常後生一輩係冇人會讓坐比我,
反而d地盤look阿伯會熱情咁讓坐,
重會老遠都大大聲咁叫你過來坐law.
回復

chutou 發表於 2009-8-26 14:34:50 |顯示全部樓層
唉~~~~總之d人就愈來愈過份啦
回復

屠子步 發表於 2009-8-27 13:42:03 |顯示全部樓層
我反而見過有一排坐7個大人。印象中是本來有2個位剩,就有3個中年人迫埋去。
回復

andyman 發表於 2009-8-27 14:45:40 |顯示全部樓層
想當年呀媽教落要讓坐比老人家及 殘障人士, 但係而家啲年青人,都極少有讓坐的, 個個都咋瞓, 真係不要得呀
回復

claudiatang 發表於 2009-8-27 14:52:21 |顯示全部樓層
有些小朋友著住對鞋在坐位上跳,做父母都不出聲。下一個人坐上去就糟糕了。可能以後廣播要加上小朋友不要在坐位上跳。現在乜都要人提。怪不得成蟲說的人要管了。
回復

carlo 發表於 2009-8-27 16:10:33 |顯示全部樓層
我覺得e+ d年輕人真係唔係好有公德心,
我大肚個時, d人係會同我爭上巴士,
通常後生一輩係冇人會讓坐比我,
反而d地盤look阿伯會熱情咁讓坐,
重會老遠都大大聲咁叫你過來坐law. ...
RIO 發表於 2009-8-26 13:41

係呀係呀 !   好同意 !  我老公就係地盤look阿伯
回復

carlo 發表於 2009-8-27 16:13:04 |顯示全部樓層
有些小朋友著住對鞋在坐位上跳,做父母都不出聲。下一個人坐上去就糟糕了。可能以後廣播要加上小朋友不要在坐位上跳。現在乜都要人提。怪不得成蟲說的人要管了。 ...
claudiatang 發表於 2009-8-27 14:52

我見過 D 一開車門就急急去霸位 ..... 使唔使咁呀 !   

我而家見到 D 速 "第" 我都讓位 - 人地行左成日都好辛苦架 !
回復

Ulrica 發表於 2009-8-27 16:25:09 |顯示全部樓層
都唔知點教仔架. 謊死無位坐咁.
個次我上火車, 走去個細路的座椅的扶手企係度,
我一行過個細路旁邊, 佢好誇張的合起份免費報紙, 又望下我,
我以為我有咩唔妥, 就望住佢, 佢開合開合份報紙又望我,
我之後見到企在門邊的父母係度笑, 笑個仔, 我知道了,
個細路謊死我睇佢份報紙, 我根本無睇過, 父母唔教個細路仲係度笑,
我就戚下個咀, 喃喃自語說: 邊鬼個睇你呀, 白痴.
回復

12下一頁