再看五代的多肉...酸..

作者: lameric 發表于 2009-8-23 04:46:59
1923 10

Post 相 ! 從多肉開始先!

RIMG0083.jpg 之前開過花嘅犀角.
RIMG0086.jpg 另外一隻品種..
RIMG0084.jpg 皺葉麒麟
RIMG0085.jpg 呢隻好白...叫乜名?
RIMG0090.jpg 鷹爪十二卷
RIMG0092.jpg 唔夠光嘅布紋球變咗花塔餅.
RIMG0091.jpg 一些鸞鳳玉.
RIMG0093.jpg 呢個兜我好鍾意.

RIMG0094.jpg plane view.
RIMG0095.jpg 係咪叫超兜?
shorthair.jpg 短毛丸.
RIMG0089.jpg 好鍾意啲毛神神嘅仙肉!!

獻醜了!!
GOODluck20x 發表於 2009-8-23 21:03:38 |顯示全部樓層
師兄平時吾聲吾聲 , 原來咁多好野 !!
堆鸞鳳玉 同 隻 兜 了不起呀~
回復

lameric 發表於 2009-8-23 22:00:21 |顯示全部樓層
因為我懶影相...
回復

claudiatang 發表於 2009-8-23 22:07:38 |顯示全部樓層
因為我懶影相...
lameric 發表於 2009-8-23 22:00

今次吃了什麼仙丹這麼勤快呢?介紹給我,我最近懶到自己都唔好意思﹗
回復

肥仔文 發表於 2009-8-23 23:01:08 |顯示全部樓層
個5棱兜..有d鸞鳳玉Feel..係唔係混左?

又似有d複棱咁.

鄙人未見過..眼界大開.感謝樓主分享.
回復

lameric 發表於 2009-8-23 23:41:56 |顯示全部樓層
多謝肥仔文師兄賜教! 我都唔知這個兜來龍去脈,只見好靚就買囉!係咪無得自花授粉架?
回復

lameric 發表於 2009-8-23 23:45:42 |顯示全部樓層
今次吃了什麼仙丹這麼勤快呢?介紹給我,我最近懶到自己都唔好意思﹗
claudiatang 發表於 2009-8-23 22:07

haha.. 昨晚唔知食錯乜嘢...夜一夜都唔瞓咪喺檯面影吓相囉! (其實都係懶,凈係影咗張枱嗰!)
回復

vivi 發表於 2009-8-24 00:03:45 |顯示全部樓層
ERIC 我對背景用水養住果D有興趣多D......咩黎咖
回復

lameric 發表於 2009-8-24 00:55:53 |顯示全部樓層
ERIC 我對背景用水養住果D有興趣多D......咩黎咖
vivi 發表於 2009-8-24 00:03

Vivi 你幾好眼喎! 即刻去片!

http://hkplants.com/viewthread.php?tid=38545&extra=
回復

肥仔文 發表於 2009-8-24 09:09:42 |顯示全部樓層
多謝肥仔文師兄賜教! 我都唔知這個兜來龍去脈,只見好靚就買囉!係咪無得自花授粉架?
lameric 發表於 2009-8-23 23:41

賜乜鬼教, 鄙人種死不少多肉.罪過.

兜.好似無得自花繁. 試下睇下有無同期開花的兜呀.鸞鳳玉啦.
無就順手入多D..入多D..Hee...
回復

gege188 發表於 2009-8-24 10:22:57 |顯示全部樓層
個超兜好得2呀!
回復