花園滅蟲(牛蜱)…急

作者: 貝貝 發表于 2009-8-19 20:36:21
3960 12
朋友近日在狗狗身上發現多隻牛蜱,幸好狗狗大命沒中牛蜱熱! 由於朋友家中有個小花園,懷疑狗狗身上的牛蜱是從自家的花園裡惹上的!

為了狗狗的安全著想,希望大家可提供有機大屠殺牛蜱的方法!

thanks!
蠍子 發表於 2009-8-19 21:32:52 |顯示全部樓層
響yahoo知識搵到啲相關資料~唔知幫唔幫到你呢
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007070900216
回復

gege188 發表於 2009-8-20 14:19:02 |顯示全部樓層
我自己就會個個月同大爺出街(出成日個隻),
之後係花園噴bio care(唔係bio kill)
不過如果你朋友隻狗咁..我suggest個花園要@@""""
回復

貝貝 發表於 2009-8-21 19:02:09 |顯示全部樓層
我自己就會個個月同大爺出街(出成日個隻),
之後係花園噴bio care(唔係bio kill)
不過如果你朋友隻狗咁..我suggest個花園要@@""""
gege188 發表於 2009-8-20 14:19

已經噴左成枝Bio care 幾日架啦,花園又噴、室內又噴!  可能我朋友主攻花園,室內噴得比較小(買得1枝唔夠噴=.=),尋日佢仲發現好多生勾勾ge牛B係幅牆、地下、甚至sofa 上行來行去@.@

尋日佢係屋內都捉左成17隻牛B,家下佢屋企仲高危過效外
回復

貝貝 發表於 2009-8-21 19:03:21 |顯示全部樓層
響yahoo知識搵到啲相關資料~唔知幫唔幫到你呢
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007070900216
蠍子 發表於 2009-8-19 21:32

唔該晒呀,但e+狗狗唔係在效外惹到,個源頭已確認係佢家花園
回復

vivi 發表於 2009-8-22 10:54:48 |顯示全部樓層
回復

gege188 發表於 2009-8-24 12:22:02 |顯示全部樓層
已經噴左成枝Bio care 幾日架啦,花園又噴、室內又噴!  可能我朋友主攻花園,室內噴得比較小(買得1枝唔夠噴=.=),尋日佢仲發現好多生勾勾ge牛B係幅牆、地下、甚至sofa 上行來行去@.@

尋日佢係屋內都捉左成17隻 ...
貝貝 發表於 2009-8-21 19:02

好恐怖>"<
我之前都扮曬野問豬爸..如果花園好多牛b點算.仲入理屋個隻..
佢話會打電話去bio kill問個d滅虫服務的...一係搬屋@@
回復

貝貝 發表於 2009-8-24 16:07:01 |顯示全部樓層
好恐怖>"<
我之前都扮曬野問豬爸..如果花園好多牛b點算.仲入理屋個隻..
佢話會打電話去bio kill問個d滅虫服務的...一係搬屋@@
gege188 發表於 2009-8-24 12:22

最新消息,Fri 佢買左枝Bio-kill 係咁噴,今次室內室外都有噴! 尋日Sun,佢話暫時未見牛B 出現喎!  希望今次得啦!
回復

貝貝 發表於 2009-8-24 16:07:39 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(3).gif
vivi 發表於 2009-8-22 10:54

路過都幫我諗下辦法啦
回復

小寶 發表於 2009-8-24 16:56:18 |顯示全部樓層
最新消息,Fri 佢買左枝Bio-kill 係咁噴,今次室內室外都有噴! 尋日Sun,佢話暫時未見牛B 出現喎!  希望今次得啦!
貝貝 發表於 2009-8-24 04:07 PM

幫你網上search過, 見到外國網用番天然的生物滅蟲方法, 都幾得意的
就係晚上開射燈, 吸引蝙蝠, 佢地會幫你捉哂d牛b架喇~
仲有係要剪短d草, 多噴牆邊
另外仲有好多化學殺蟲劑可以殺牛b的, 不過你朋友噴都要小心d, 噴太多可能會引致人犬不適.
回復

Maggie 發表於 2009-8-25 00:47:53 |顯示全部樓層
用殺蚤炸蛋黎炸屋
回復

貝貝 發表於 2009-8-25 15:08:22 |顯示全部樓層
用殺蚤炸蛋黎炸屋
Maggie 發表於 2009-8-25 00:47

會買殺蚤炸蛋黎炸屋,但要治本,就要解決個源頭,即空外的花園,怎算呢~
回復

貝貝 發表於 2009-8-25 15:11:06 |顯示全部樓層
幫你網上search過, 見到外國網用番天然的生物滅蟲方法, 都幾得意的
就係晚上開射燈, 吸引蝙蝠, 佢地會幫你捉哂d牛b架喇~
仲有係要剪短d草, 多噴牆邊
另外仲有好多化學殺蟲劑可以殺牛b的, 不過你朋友噴都要小心d, 噴 ...
小寶 發表於 2009-8-24 16:56

就係想搵d 對人、狗、植物都冇害ge殺牛B大法!  
但如果Bio-kill / Bio-care 都唔得的話,唯有用化學殺蟲劑!
回復