香港野生植物記錄

作者: KUNO 發表于 2009-8-17 00:21:01
24993 130
vivi 發表於 2009-9-7 15:24:05 |顯示全部樓層
我都話只係義務幫手影相芝嘛,我邊有資格出書呀!
KUNO 發表於 2009-9-7 15:22

我唔理呀, 我要簽名書呀
回復

KUNO 發表於 2009-9-9 00:16:44 |顯示全部樓層

Drynariaceae 槲蕨科
Pseudodrynaria coronans 'Rock-ginger Fern' 崖薑

「所有圖文若未經同意不可轉貼!」
回復

KUNO 發表於 2009-9-9 00:42:33 |顯示全部樓層

Scrophulariaceae 玄參科
Torenia benthamiana 'Bentham's Torenia' 毛葉蝴蝶草

回復

KUNO 發表於 2009-9-9 01:09:18 |顯示全部樓層

Scrophulariaceae 玄參科
Torenia concolor 'Lesser Torenia' 單色蝴蝶草 , 單色翼萼

回復

KUNO 發表於 2009-9-9 04:16:57 |顯示全部樓層

Rubiaceae 茜草科
Hedyotis yangchunensis 陽春耳草

回復

KUNO 發表於 2009-9-9 04:43:24 |顯示全部樓層

Orchidaceae 蘭科
Goodyera procera ‘Tall Rattlesnake-plantain , Bottlebrush Orchid’ 高斑葉蘭

回復

KUNO 發表於 2009-9-9 05:12:16 |顯示全部樓層

Droseraceae 茅膏菜科
Drosera burmannii ‘Sundew’ 錦地羅 , 落地金錢

回復

KUNO 發表於 2009-9-9 05:22:07 |顯示全部樓層

Habenaria reniformis 'Kidney-leaved Habenaria' 腎葉玉鳳花 , 腎葉鷺蘭

全部都已經結果了啦!

回復

DLee 發表於 2009-9-11 00:03:38 |顯示全部樓層
66# KUNO

我說的是我的花園。現在積極地去認識它們。
回復

KUNO 發表於 2009-9-18 05:40:51 |顯示全部樓層
Pholidota chinensis ‘Chinese Pholidota , Rattlessnake Orchid’ 石仙桃 , 石蘭

回復

KUNO 發表於 2009-9-18 05:45:37 |顯示全部樓層
Bulbophyllum ambrosia 'Ambrosia Orchid , Fragrant Bulbophyllum' 芳香石豆蘭 , 馥石豆

回復

KUNO 發表於 2009-9-18 05:56:27 |顯示全部樓層
Goodyera viridiflora  ‘Green-flowered Rattlesnake-plantain , The Heart-Shaped Goodyera’ 綠花斑葉蘭

快要開花了啦!

回復

vivi 發表於 2009-9-18 09:35:51 |顯示全部樓層
KUNO大哥 #90, #91, #92
睇唔到
回復

KUNO 發表於 2009-9-18 10:42:46 |顯示全部樓層
KUNO大哥 #90, #91, #92
睇唔到
vivi 發表於 18/9/2009 09:35

搞掂!
依定個相薄好鬼麻煩,相片又限制500KB以下,搞到啲高細節內容嘅相都比佢強制壓縮晒,搞到啲相失晒真唔知似乜!
回復

vivi 發表於 2009-9-18 11:39:04 |顯示全部樓層
搞掂!
依定個相薄好鬼麻煩,相片又限制500KB以下,搞到啲高細節內容嘅相都比佢強制壓縮晒,搞到啲相失晒真唔知似乜!
KUNO 發表於 2009-9-18 10:42

你係用免費果plan?
我揀左要$$好似冇限制上載size大小咖?!
回復

Ulrica 發表於 2009-9-18 11:50:07 |顯示全部樓層
Goodyera viridiflora 的花苞好似隻貓爪呀
回復

vivi 發表於 2009-9-18 11:50:10 |顯示全部樓層
呀唔係, 有max :50MB each file
不過你d相都好靚呀add6icon
回復

KUNO 發表於 2009-9-18 12:52:07 |顯示全部樓層
呀唔係, 有max :50MB each file
不過你d相都好靚呀add6icon
vivi 發表於 18/9/2009 11:50

容量3GB,但係每張相最高限制500KB,size 1800.
回復

KUNO 發表於 2009-9-19 05:01:53 |顯示全部樓層
搞返好photobucket嘅相簿喇!
存量25GB,相片最大size4000x3000,無限制相片記憶位元大小.
即係可以用大尺寸超高精細度顯示,唔洗再壓縮相片喇!
回復

KUNO 發表於 2009-9-19 05:09:39 |顯示全部樓層
Melastomataceae 野牡丹科
Fordiophyton brevicaule ‘Smooth Calyx Ford Fordiophyton’ 短莖異藥花 , 光萼肥肉草

回復