點解園藝館...時常有病毒架

作者: connie925 發表于 2009-8-13 12:31:59
2071 12
點解園藝館...時常有病毒架....今早又中'朝'....
Claraslm 發表於 2009-8-13 21:15:04 |顯示全部樓層
1# connie925

我兩個星期前都中咗木馬add9icon , 第一次捉到冇事, 過咗2日再中, 成個Explorer都開唔到, 後來要重新裝機先用到, 再過1日, 又捉到一個, 但之後不到1日, Yahoo個戶口給人用了, 被更改了密碼, 更給人用戶口買了$4100嘢add2icon

頭2次在論壇中木馬, 最後那次是在個人空間中有事.add8icon
回復

lammanfung 發表於 2009-8-13 22:47:17 |顯示全部樓層
尤其是那些賣廣告的超連結,很多都有病毒‥‥
回復

cross 發表於 2009-8-14 00:07:05 |顯示全部樓層

我兩個星期前都中咗木馬add9icon , 第一次捉到冇事, 過咗2日再中, 成個Explorer都開唔到, 後來要重新裝機先用到, 再過1日, 又捉到一個, 但之後不到1日, Yahoo個戶口給人用了, 被更改了密碼, 更給人 ...
Claraslm 發表於 2009-8-13 21:15

咁大獲
回復

flower 發表於 2009-8-14 00:21:44 |顯示全部樓層

我兩個星期前都中咗木馬add9icon , 第一次捉到冇事, 過咗2日再中, 成個Explorer都開唔到, 後來要重新裝機先用到, 再過1日, 又捉到一個, 但之後不到1日, Yahoo個戶口給人用了, 被更改了密碼, 更給人 ...
Claraslm 發表於 2009-8-13 21:15

吓............好驚喎.......
回復

Claraslm 發表於 2009-8-14 17:58:50 |顯示全部樓層
當晚已報警備案求助, 而家依然担心要比那筆錢add8icon
回復

cross 發表於 2009-8-14 19:05:16 |顯示全部樓層
當晚已報警備案求助, 而家依然担心要比那筆錢add8icon
Claraslm 發表於 2009-8-14 17:58

唔係仲要同銀行果邊聯絡咩
回復

緲緲 發表於 2009-8-15 01:54:01 |顯示全部樓層
我都試過兩、三次入咗呢個網後就有個唔知乜嘅窗彈出叫我下載啲嘢!閂唔到個窗我就即刻 force quit 喇。
我用開Opera,再遇到咁嘅情況時發現原來Opera有個指令可以 stop 咗外來物體經過網頁喺部腦上run script,
我剔咗個指令後再按cancel,閂窗再入返黎就冇事。

樓上舐過嘢嘅朋友,可試吓改用Firefox或其他有過濾病毒功能嘅browsers或者會安全啲。
回復

蕙蕙 發表於 2009-8-27 22:09:51 |顯示全部樓層
由於我在七月份中過幾次毒,最後都改左用Firefox喇,好似好d
回復

maplejoe 發表於 2009-8-27 22:34:19 |顯示全部樓層
我而家都轉用firefox。
回復

chiuso 發表於 2009-8-28 08:18:06 |顯示全部樓層
我用Avant Browser, 未試過有事。
回復

擔泥 發表於 2009-9-20 14:33:10 |顯示全部樓層
我都係用Firefox,touch wood 暫時未試過有事。
建議轉用!
回復

緲緲 發表於 2009-9-21 04:50:10 |顯示全部樓層
我好似回回吓貼撞正有疑似播毒者攪緊嘢,網主可check 吓以下UID:
12159、12014。
回復