返回列表 發新帖

可惡的中藥商

作者: chayote 發表于 2009-8-7 17:43:09
2225 27
miku 發表於 2009-8-8 16:11:50 |顯示全部樓層
無事就好了, 祝早日康復!
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-8 18:43:58 |顯示全部樓層
出得 icu 即係話一切穩定番架喇 ~ 放心哂 !! 不過真係以後要小心d , 有d食物唔可以一齊食 (如豆腐+菠菜 ,會釋出大量草酸而引致結石 ) , 因為老人家腎出過問題, 功能又差左d架喇 ~ 如果醫院入面有營養師,可以諮詢一下佢地0既意見.
低鹽飲食都對身體好好架 ~ 不過就係口寡寡左一d囉 ~ 你地可以陪佢一齊低鹽飲食架嘛 ~ 係咪 ?
祝chayote阿公早日康復 !!
回復

金剛 發表於 2009-8-8 19:36:04 |顯示全部樓層
中藥同西藥不要同時服用~
可以貼張藥方出來嗎?(但請删除註册醫師個名)
回復

llaus 發表於 2009-8-8 20:06:45 |顯示全部樓層
中藥同西藥不要同時服用~
可以貼張藥方出來嗎?(但請刪除註冊醫師個名)
金剛 發表於 2009-8-8 19:36

唔知文哥家人會唔會告個註冊醫師啵add3icon
貼出來在法律上有冇問題呢add3icon
回復

chayote 發表於 2009-8-8 23:32:32 |顯示全部樓層

今日探左公公,佢插更管,不過早上時,佢打電話叫阿婆拎髡蠟gel頭!
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-8 23:36:00 |顯示全部樓層
25# chayote

你公公真鬼馬~咁貪靚 ~~~
回復

fianfumy 發表於 2009-8-9 00:55:29 |顯示全部樓層
中西藥除了不可同服 , 中藥有時真係要好小心 , 一定要找過有經驗的醫師  , 連執藥都有有經驗  !
我以前公司是有中醫診所 , 知道有好多中藥個樣或個鱔好相似 , 但藥性是不同或相反 , 只要執藥的人一錯 , 咁就大鑊啦 .........
回復

fianfumy 發表於 2009-8-9 00:56:52 |顯示全部樓層
積媽
屋企人話醫生叫將藥渣/藥方拎埋比他,話可能藥行執錯藥
不過d渣掉了,公公以後可能要低鹽飲食
alison
阿公有同時間吃別的西藥-降血壓藥
chayote 發表於 2009-8-8 13:32

個中醫知道這事未呀 ?

未知就攞番張單再執多一次囉 ....看看得唔得呢 ?
回復