Basil 有毒?

作者: momoko1128 發表于 2009-8-7 15:09:21
2335 11
我由種子一直種到變小苗, 但係o係變小苗既呢段時間, 不停有D蚊滋飛來..於是我就去花鋪買左隻滅蟲威返來.隻滅蟲威D毒真係夠晒威.
用完d蚊滋就真係無晒...不過我有個問題好擔心..咁第日d Basil 大左仲食唔食得呢add3icon

D小苗依家仲生得好靚..

同台既歐芹又無俾蚊滋咬

薄荷香花都無俾野咬..但就長唔大
momoko1128 發表於 2009-8-7 19:48:11 |顯示全部樓層
草民兄..救命丫..到底佢地大左會唔會有毒架add3icon
回復

fnv234 發表於 2009-8-7 20:16:23 |顯示全部樓層
擔心嘅話最好都係唔好食
回復

momoko1128 發表於 2009-8-7 20:20:43 |顯示全部樓層
咁丫...哦..add2icon
其實大家會唔會農藥既呢add3icon
回復

fiffy0717 發表於 2009-8-7 22:21:44 |顯示全部樓層
可以用蒜頭水或辣椒水試吓.  Organic and safe.  No worries.
回復

momoko1128 發表於 2009-8-8 00:22:03 |顯示全部樓層
可以用蒜頭水或辣椒水試吓.  Organic and safe.  No worries.
fiffy0717 發表於 2009-8-7 22:21

個d無用的..只會引更多的蚊滋返來...add5icon
回復

jack872184 發表於 2009-8-8 14:32:20 |顯示全部樓層
只要不在採用前~2week[下毒]都可以eat
回復

金剛 發表於 2009-8-8 19:07:22 |顯示全部樓層
毋需要用殺蟲水,噴過農藥嘅植物你都唔想食啦~
點解唔放盆野係太陽位,佢都好鍾意日照,咁咪無咁易有蚊囉~
回復

momoko1128 發表於 2009-8-9 15:40:59 |顯示全部樓層
我已經放係太陽位既啦..唔知係咪之前我放左d有機臭魚肥係d泥下面..d蚊滋就聞到味就飛埋來..
定係下面d野生蟲..我又見岩岩係小苗..我又唔敢去挖返出來..驚佢地會死..所以我就去買左d農藥返來...但係睇到佢地越來越靚..又無蚊滋..雖然好開心..但就勁擔心囉..
回復

momoko1128 發表於 2009-8-9 15:43:15 |顯示全部樓層
只要不在採用前~2week[下毒]都可以eat
jack872184 發表於 2009-8-8 14:32

係咪真架..唔該晒!!!add6icon
回復

jack872184 發表於 2009-8-9 17:08:18 |顯示全部樓層
i remember the book is like this
回復

farfeifar 發表於 2009-8-10 11:07:28 |顯示全部樓層
我地都會用農藥, 不過都係有機的!
如果想滅蚊溥最好用木/竹酢液,(吉吉毛島10蚊兜有售)
如果有蟲就用苦楝油或綠油油囉!(種子舖同花墟有售)
辣椒蒜水個d冇用的, 耐o左仲會引多d野出現!
回復