我想請問 密瓜點種

作者: y24790725 發表于 2009-8-6 10:01:39
6856 28
本人時常看香港園藝館的
我有一個大難題,家中種到了一個日本密瓜,現在已有橙般大,但我不知幾時做追肥?追什麼種類的肥?幾多天可以收成?
希望大家可以幫一幫我............................
llaus 發表於 2009-8-6 11:16:13 |顯示全部樓層
花老師話如果想:

枝葉靚咪落
根莖靚咪落
花果靚咪落
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-6 11:20:35 |顯示全部樓層

如果你見個瓜個頂位開始轉啡啡地色就收得架啦,但係收之前兩三日唔好淋水呀,唔係個瓜唔甜架,我都係咁樣收我兩個西瓜架,又甜又多汁,又係花老師教架,所以有時間最好睇吓post,會學到好多野架.
回復

y24790725 發表於 2009-8-6 12:30:59 |顯示全部樓層
現在密瓜夠健康嗎?

我這樣吊起密瓜可以嗎?

這是現在的密瓜,用不織布袋得嗎?會否吸不到陽光?
回復

y24790725 發表於 2009-8-6 12:32:04 |顯示全部樓層
真係好多謝大家回答本人問題
回復

derekchiu88 發表於 2009-8-17 19:42:45 |顯示全部樓層
回復

Citystream 發表於 2009-8-18 01:44:52 |顯示全部樓層
應該等凹凸的瓜紋出現後才採收,待瓜頂的T藤收水後才吃。以上資料從書本所得,我也正在試驗中,我的瓜現在直徑只有6cm.希望你成功啦!
回復

y24790725 發表於 2009-8-18 17:10:56 |顯示全部樓層
7# Citystream

大家咁話
一起努力吧
我現在有兩個蜜瓜,但唔知點解一棵係深綠色,笫二棵係青色的,我都好其待收成的時刻......
這個係第一棵深綠色蜜瓜

這個係笫二棵青色的蜜瓜
回復

y24790725 發表於 2009-8-18 17:17:50 |顯示全部樓層
上來這裡真好
因為現實生活無人會喜歡聽我說種植物的話題
有時發現一些新知識或有成果的時候
無人可以明白自己有幾大的滿足感
在這裡有好多人可以帶給我知識
又有人可以傾吓計
真係可以舒發吓我的心情
回復

y24790725 發表於 2009-8-18 17:18:06 |顯示全部樓層
多謝你們
回復

alilovebyj 發表於 2009-8-18 18:43:29 |顯示全部樓層
種得好好喎…d瓜蔓生得唔錯!這裡是一棵還是兩棵呢??
用三個盒種,這個方法幾好!
回復

chayote 發表於 2009-8-18 18:57:53 |顯示全部樓層
等等,吾好比d蜜瓜(果實)同泥面接觸,好易爤GA!
找d布或磚毯署佢la!
回復

y24790725 發表於 2009-8-18 22:35:07 |顯示全部樓層

11# alilovebyj

種得好好喎…d瓜蔓生得唔錯!這裡是一棵還是兩棵呢??
用三個盒種,這個方法幾好!
---------------------------------------------------------------
我好開心呀 有人看我種的東西 多謝
我現在有三盆用發保膠箱種的蜜瓜 係一箱一棵 每棵一條走莖種一個瓜
剛剛前日已授埋粉笫三個

這張係最早時影的 仲未有瓜
回復

y24790725 發表於 2009-8-18 22:41:37 |顯示全部樓層

12# chayote
等等,吾好比d蜜瓜(果實)同泥面接觸,好易爤GA!
找d布或磚毯署佢la!

---------------------------------------------------------------

多謝你提點我呀
這張相我係影相先放係泥面度
平時我係用自己車的網袋 袋住的 怕有果蠅針呀 我仲會掛起佢
回復

Citystream 發表於 2009-8-19 18:13:33 |顯示全部樓層
It is my first Rocky Melon, it is 6cm in diameter recorded in last week.

That one was bitten by a fly.

Your Melon is very great!
回復

y24790725 發表於 2009-8-20 11:17:41 |顯示全部樓層
15# Citystream

你個瓜瓜好得意呀
笫二個就慘D啦
回復

Citystream 發表於 2009-8-27 15:31:03 |顯示全部樓層
y24790725 ,你好嗎?你收了瓜未呀?甜唔甜?我今天返工前去收咗個瓜,不過直徑比起買的少了5cm。我在社區園圃種,但發現我的田曾經缺水,有幾棵正開花的突然枯了。沒法子,一分耕耘一分收獲,我不能每天去打理,冇得寃。不過只是首次試種網紋瓜,無所謂啦!

回復

gtrnismo 發表於 2009-8-27 22:15:02 |顯示全部樓層
y24790725 ,你好嗎?你收了瓜未呀?甜唔甜?我今天返工前去收咗個瓜,不過直徑比起買的少了5cm。我在社區園圃種,但發現我的田曾經缺水,有幾棵正開花的突然枯了。沒法子,一分耕耘一分收獲,我不能每天去打理,冇得寃。不過 ...
Citystream 發表於 2009-8-27 15:31

嘩, 好似超市好貴果D瓜!

我之前都種過尼玩, 完全唔理只得拳頭禁大...
回復

y24790725 發表於 2009-8-27 22:22:13 |顯示全部樓層

你種的蜜瓜好靚呀 我見到都好開心
我之前收了一個 可能我太心急 早了一星期去收
因看見瓜藤未枯晒 但我想起係街買瓜時禁下個瓜底
如果軟的便是熟了 所以我就採摘了第一個蜜瓜
食落口都有甜味 仲有蜜瓜香味 但瓜心無咁多汁
如果我遲一星期先採收 可能會好些
但現在都很開心
黎緊仲有第二同第三個 今次我會再小心一些
唔知點解我第一個瓜同第二個瓜都唔同呢?
你種得好靚 你平時係點落肥 同落什麼肥呀?

回復

Citystream 發表於 2009-8-28 00:28:35 |顯示全部樓層
我在社區園圃種,都是用花生麩和骨粉,不過是外國貨較衛生和有有機認証c追肥就有用骨粉,因多素,和自制草木灰(這是重鉀的的有機肥)。
回復

12下一頁