返回列表 發新帖

繡球花...由紅。。變紫。。變綠。。。

關閉 [複製鏈接]
作者: 黃臉婆 發表于 2009-8-5 09:20:06
8607 45
ChrisTsui 發表於 2009-9-8 10:43:19 |顯示全部樓層
禾都茅換盆,佢到標好多新芽出嚟,我諗係時候要分享了。
係呢! 妳個棵係點樣架?有茅相嚟睇下呀?
黃臉婆 發表於 2009-9-4 16:45

黃靚靚~
搵番D今年頭開花照,頭3張係同一棵,由淺綠變粉紅,最後變綠~
最後一張係另一棵,買番o黎就好殘,種咗一個月就ham咗~
回復

ksivan 發表於 2009-9-8 14:24:38 |顯示全部樓層
跟住就變啡架啦!花落誰家
回復

黃臉婆 發表於 2009-9-8 15:16:24 |顯示全部樓層
黃靚靚~
搵番D今年頭開花照,頭3張係同一棵,由淺綠變粉紅,最後變綠~
最後一張係另一棵,買番o黎就好殘,種咗一個月就ham咗~
ChrisTsui 發表於 2009-9-8 10:43

原來大家嘅『繡球花』,都係「變幻球」嚟架。
回復

Sue 發表於 2009-9-9 09:55:02 |顯示全部樓層
原來係咁~
我見你d繡球好似係種地下,想問你有冇試過用盆種?我換完盆冇幾耐,又生到好到棵,唔知係咪要不斷換盆~
ChrisTsui 發表於 2009-9-4 16:03

我個棵一直都係種地。不過都大得好快。而家都成五尺高囉。我住海外,可能天氣合適挂。繡球可以生到好大,不如索性轉用大盆種,免得不斷換盆。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-9-9 10:09:01 |顯示全部樓層
我個棵一直都係種地。不過都大得好快。而家都成五尺高囉。我住海外,可能天氣合適挂。繡球可以生到好大,不如索性轉用大盆種,免得不斷換盆。 ...
Sue 發表於 2009-9-9 09:55

好羨慕可以將繡球種o係到下~~~
我遲d等冇咁熱,都會幫佢地再換盆~~
回復

theresagood 發表於 2009-9-11 19:57:28 |顯示全部樓層
我之前試過白變粉紅再變綠
回復