鬼椒的反思

作者: 惜花君 發表于 2009-8-2 14:36:58
1442 10
眼見人人種鬼椒, 我亦曾經想種過, 亦徵求過, 但係今天見咁多文章講鬼椒, 我反而想問自己,

鬼椒辣度破百萬又點, 自己鍾唔鍾意果種辣味先? 頂唔頂得順果種辣度先 ?

回想起小弟忍辣能力, 真係小到可憐, 只因自少父母"送"菜都係走辣的, 所以我都無乜機會試辣,

偶然在外品嚐麻婆豆腐, 川菜, 才會食辣

記得有次落大陸酒吧應酬, 比拳手拿主意, 叫了幾味小菜請佢地食,

當大家食到差不多時間, 心想 " 無理由自己比錢唔食咁苯 "

於是夾了一塊牛肉來吃, 嘩~~~~~~~~~~~  辣到直衝廁所, 不斷沖口腔,

班拳手仲食極都面不改容   此時我想到, 我咁唔食得辣, 揀老婆一定要走 4川, 重慶, 湖北, 貴州等地人士, 唔係要餐餐分開煮食
惜花君 發表於 2009-8-2 14:40:20 |顯示全部樓層
我朋友娶左個貴州妹, 都係餐餐出街食, 因為頂唔順佢煮既口味
回復

llaus 發表於 2009-8-2 17:05:43 |顯示全部樓層
眼見人人種鬼椒、我亦曾經想種過、亦徵求過、但係今天見咁多文章講鬼椒、我反而想問自己,

鬼椒辣度破百萬又點、自己鍾唔鍾意果種辣味先? 頂唔頂得順果種辣度先 ?

回想起小弟忍辣能力、真係小到可憐、只因自少父母" ...
惜花君 發表於 2009-8-2 14:36

你是找老婆還是要找飯婆呀add3icon
回復

legend06jmh 發表於 2009-8-2 20:28:59 |顯示全部樓層
1# 惜花君

我種鬼椒係沖住佢世界第一辣的名號而種的。
至於食用,如果嫌佢辣,可以放少D。食得辣,可以放幾只。
更何況盆栽嘅嘢,能有幾高產量,最多夠吃幾餐!
回復

kwl12381 發表於 2009-8-2 21:43:35 |顯示全部樓層
整辣椒油~~~~~~我係咁諗~~
回復

惜花君 發表於 2009-8-3 14:21:49 |顯示全部樓層
你是找老婆還是要找飯婆呀add3icon
llaus 發表於 2009-8-2 17:05

唔夾日後好多煩惱, 真係唔娶得架

1. 無勁辣不歡者, 唔娶得

2. 鼻寒過嘈者, 唔娶得

3. 體臭過重者, 唔娶得

此乃 3 不娶準則
回復

火柴人 發表於 2009-8-3 15:37:00 |顯示全部樓層
5# kwl12381

辣椒油要點整架?
回復

laugenroll 發表於 2009-8-5 12:14:35 |顯示全部樓層

把鮮辣椒放在燒熱了但不落油的鑊裡炒,唔好太大火,炒幾分鐘目的是令鮮椒乾身,有的人喜歡炒到椒燶燶地,跟住倒生油入鑊,煮熱,然後待涼入樽放雪櫃。

另網上找到辣椒豉油的製法:http://hk.myblog.yahoo.com/jw!hN ... q8-/article?mid=548

火柴人,你係咪想整你的印度鬼椒油呢,其實你有無咬過鬼椒一啖,辣唔辣?

我之前試過用自己種的小椒整XO醬
回復

farfeifar 發表於 2009-8-5 15:57:50 |顯示全部樓層

把鮮辣椒放在燒熱了但不落油的鑊裡炒,唔好太大火,炒幾分鐘目的是令鮮椒乾身,有的人喜歡炒到椒燶燶地,跟住倒生油入鑊,煮熱,然後待涼入樽放雪櫃。

另網上找到辣椒豉油的製法:http://hk. ...
laugenroll 發表於 2009-8-5 12:14

辣椒油未整好已經係廚房比d辣煙供死o左!
回復

火柴人 發表於 2009-8-5 23:00:32 |顯示全部樓層
我無咬過鬼椒, 但試過用牙籤 點過一下來試即刻有桌熱既感覺
回復

DEEL 發表於 2009-8-8 17:28:09 |顯示全部樓層
傳統湖北菜味偏清苦,湖南菜才好辣
回復