我棵Rosemary 太瘦弱啦...

作者: au_dorothy 發表于 2009-7-31 17:43:27
2816 18

有無方法可以令Rosemary 強大D....
gtrnismo 發表於 2009-8-1 01:44:02 |顯示全部樓層
唔算wor

不過佢地向過下, 我古一係就你移過位, 如果唔係可能係太陽之前唔夠

你想"強大"我建議晒多D

但照計你個corner位應該夠太陽wor
回復

au_dorothy 發表於 2009-8-1 09:35:36 |顯示全部樓層
Lee 個巳經係我屋企..最好陽光個位啦...
回復

蠍子仔 發表於 2009-8-1 12:22:15 |顯示全部樓層
夏天系咁上下
將所有葉尖的頂芽不要約4-6片葉
等到入秋10月淋下過期稀釋牛奶
會系咁標芽
回復

蠍子仔 發表於 2009-8-1 12:25:11 |顯示全部樓層
重有
近盆底泥面中間主莖附近的亂枝幼枝剪走
盡量不要有分枝
回復

au_dorothy 發表於 2009-8-1 21:30:43 |顯示全部樓層
夏天系咁上下
將所有葉尖的頂芽不要約4-6片葉
等到入秋10月淋下過期稀釋牛奶
會系咁標芽
蠍子仔 發表於 2009-8-1 12:22

謝謝你的提點...不過有樣野吾明..點解葉尖的頂芽不要約4-6片葉?是否較小會好D?
回復

蠍子仔 發表於 2009-8-3 12:34:20 |顯示全部樓層
單頂芽2片本也可以,目的只系破壞頂芽再向上生,等激發佢分枝
見你整株不太強壯
剪多2葉,等下方枝條較硬較壯來支持分芽
回復

au_dorothy 發表於 2009-8-4 10:37:20 |顯示全部樓層
7# 蠍子仔

Thanks
回復

oscarlam 發表於 2009-8-19 08:32:23 |顯示全部樓層
重有d泥唔好咁濕,要疏水d,我之前種死過兩棵,可能d泥太濕.剛剛星期日係花墟再買棵再試.
回復

au_dorothy 發表於 2009-8-19 14:26:44 |顯示全部樓層
10# oscarlam

Thanks...其實我想換換盆及泥...吾知駛吾駛等..秋意濃D 先換比較好
回復

oscarlam 發表於 2009-8-19 14:57:52 |顯示全部樓層
我一買返黎就即刻換盆,到依家都無事(不過只係換左幾天)..
回復

i4kai 發表於 2009-8-19 17:05:36 |顯示全部樓層
我棵 Rosemary 都換左盆啦!

我發現、在花店買回來的稙物,個盆都一定係太細個嘅!
基本上唔換大盆、係九死一生!

所以我新買啲香草、過了一個星期嘅觀察期之後、就立刻換大盆
原本個盆仔就只用黎發種子  : )
回復

緲緲 發表於 2009-9-5 17:03:34 |顯示全部樓層
1# au_dorothy
嗯,樓主知唔知種咗喺呢個盆內有幾耐?
見到下面都已木質化(老化),如果喺同一個盆內種咗好耐,
有可能會root bound,即啲根生到冇位伸展,只有圍住個盆「捆」住自己。
換大盆時都要撿查吓啲根有冇root bound情況出現,有嘅就要連根都修剪一吓,
剪咗啲捆圈嘅根。

另外,點解有啲葉係向下彎/孿嘅呢?
喺網上搵黎搵去,中英文網都搵過,
但都搵唔到咩答案,
夠竟係天氣太熱?水份問題?盆太淺or太細(root bound?)
定係其他原因?
回復

au_dorothy 發表於 2009-9-9 10:43:21 |顯示全部樓層
13# 緲緲

謝謝~~我棵野種咗成年架啦....但種極都係咁上下...
回復

緲緲 發表於 2009-9-9 14:35:31 |顯示全部樓層
14# au_dorothy
你係買現成嘅嗎(唔係自己插枝種)?
如果係買現成可能你只係買咗反來1年,
但賣畀你嘅人之前種咗佢喺呢個盆幾耐你未必會知囉。
我之前唔知頭唔知路就買咗盆成尺高嘅薰衣草,
換盆時先發現已經有root bound!
估計盆嘢之前留咗響同一個盆仔起碼兩至三年,
上手種佢嘅人剪又唔剪盆又唔換,
只顧落肥谷大佢(土太酸、草唔香)攪到啲底葉枯晒!
同埋有唔少葉向下孿,都唔知係咪肥傷關系。
回復

au_dorothy 發表於 2009-9-9 16:53:56 |顯示全部樓層
15# 緲緲

係現成買返來架...如果我換盆時加D 熟石灰..係咪會中和到D 泥的酸呢?
回復

緲緲 發表於 2009-9-10 01:29:26 |顯示全部樓層
16# au_dorothy
你啲泥嘅酸鹼度我唔知個喎,係要你自己測試架,
如果有蹟象令你懷疑酸鹼度不洽當,
可意買支pH計,或pH試紙(litmus paper)測試。
加石灰係可以提高pH值,係會慢慢地改變。
落咗石灰啲泥嘅鈣成份亦會增加。
我嗰盆薰衣老草因啲舊泥嘅pH低過6,
除咗加石灰(只加少少,唔敢一次過落重手)
我亦用咗啲洗凈嘅蜆殼碎鋪泥面,希望盆嘢能恢復正常啦!
回復

au_dorothy 發表於 2009-9-10 12:00:00 |顯示全部樓層
17# 緲緲

嘩...原來蜆彀咁有用架...要食返餐豉椒抄蜆先....
多謝晒你的教導
回復

緲緲 發表於 2009-9-10 12:40:21 |顯示全部樓層

18# au_dorothy
唔好咁講我邊曉教人呢!都係上網搵到嘅資料,
見有香草園農夫用蠔殼代替白砂(減低成本)種薰衣草以增加香精油產量,
我諗蜆殼都係貝殼而且比蠔殼容易整碎咁咪試用囉(咁啱又有食剩嘅)。
再就手啲嘅有雞蛋殼,通常我會洗淨後搣走蛋衣,焗乾啲殼後研成粉末狀儲起備用。
據知貝殼同蛋殼都含豐富鈣質可強化植物細胞壁。

係喇,如要用海產類貝殼,記住浸吓水先盡量浸走殘留嘅鹽份。
回復