返回列表 發新帖

(已更新)放窗邊的AV~

作者: kingtze1 發表于 2009-7-30 18:23:06
3084 28
chudaicheung 發表於 2009-8-28 23:33:01 |顯示全部樓層
最近發現插葉出苗的成功率竟然是沒有冷氣的窗邊比冷氣房更好.....
kingtze1 發表於 2009-8-28 16:30

好壯觀呀, 我家就連你十分之一的盆栽都容不下 add8icon
回復

ylee 發表於 2009-8-29 00:20:31 |顯示全部樓層
嘩!好犀利
回復

deco 發表於 2009-8-29 09:31:53 |顯示全部樓層
wow, so many plants!
回復

kingtze1 發表於 2009-8-31 09:51:23 |顯示全部樓層
15# maywong918

我平時多數去灣仔英皇和鵝頸橋嗰間,但基本上平時行過有10蚊店的也會入去望吓,一見到啱心水就買,因為唔係成日有一樣的貨
回復

kingtze1 發表於 2009-8-31 09:55:36 |顯示全部樓層

豆豆:好得意呀~~D盆仔~~苗仔好壯觀喔
Kingtze1:多謝!有得意的盆仔睇,有時未開花都有d嘢望吓,又無咁亂
cherrylwy:好似去左花店~  Kingtze1:開花店可是我兒時的夢想呢
redleaf:咁多盆放埋一齊好似個花園~~
尾二幅相好cute,好似真係有幾隻貓仔揹住花花蹲係地下^^ Kingtze1:我夢想的貓花園是再大一些的呢 貓仔盆是我的最愛啊add6icon
ILoveFlower:想像唔到可以種咁多盤, 真係好似去左花店呀 Kingtze1:等我遲退休考慮吓開花店先
回復

Poppylily 發表於 2009-9-1 00:52:13 |顯示全部樓層
場面好偉大~你真係好有心機~
回復

calbeebb 發表於 2009-9-1 12:32:18 |顯示全部樓層
請問你點淋水,可否教教我!
回復

kingtze1 發表於 2009-9-2 17:25:55 |顯示全部樓層
請問你點淋水,可否教教我!
calbeebb 發表於 2009-9-1 12:32

唔好講教啦,我係超級新手來的,即管分享一下當交流就無問題 ~
我的淋水法是用發叔的方法,個人覺得唔錯,起碼暫時無淋死過AV ,基本上我是會逐盆逐盆用手去感覺那盆是否需要淋水的,當然有很多時用肉眼已能看出,但再用手去感覺來確認就穩陣D囉~
1)如用緊膠盆的話,拎起身時超輕,便代表係時侯要淋水.
2)如用緊的盆不能分輕重,便用手去感覺一下葉子是否已軟下來及用眼去看一下是否葉子颜色轉了,如果是的話,那便代表係時侯要淋水.
3)一定要在太陽下山了才淋水,最合適是傍晚時分,因為如在日光照著時淋水便等如煲熟D根.
4)將所有需要淋水的AV放到可方便去水的地方,一般在家是淋浴間或浴缸.
5)用花酒較至最慢最柔的速度,如果無開花的AV就可以直接淋上葉面,輕輕左右搖擺花洒重覆5-6次(輕輕左右搖擺花洒可防止盆內沙泥溢出),直至澆透為止,如已開花就要避開花才澆水,也要澆透才可.
6)一般澆完氷便順便施肥,花肥葉肥梅花間竹的施.
7)代幾小時或隔一晚後盆底沒有水再漏出便可放回原處
這就是我淋水的方法,对我來說最煩是搬出搬入和執出要淋水的AV,但當做吓運動也不錯吧 ~
回復

calbeebb 發表於 2009-9-2 23:51:11 |顯示全部樓層
多謝指教
回復