Achimenes Tiny Red~佢生虫呀!!

作者: flower 發表于 2009-7-30 14:15:31
7258 63

蟲蟲於4月中落泥, 而家有好多花花喇......... 真係好開心呀 !!
Tiny Red -1.JPG
Tiny Red - 2.JPG
Tiny Red - 3.JPG
Tiny Red - 4.JPG
candyafr 發表於 2009-7-30 14:18:05 |顯示全部樓層
蟲蟲於4月中落泥, 而家有好多花花喇......... 真係好開心呀 !!
flower 發表於 2009-7-30 14:15

你好叻啊
回復

megsnoopy 發表於 2009-7-30 14:43:17 |顯示全部樓層
add6icon大得好快喎...真令人羨慕...
回復

Evalam 發表於 2009-7-30 15:09:11 |顯示全部樓層
咁快就有咁多花...好犀利呀add14icon
回復

flower 發表於 2009-7-30 22:04:52 |顯示全部樓層
謝謝各位賞花, 佢都好易種, arm 晒我哩d 初哥.
回復

DLee 發表於 2009-7-30 22:25:48 |顯示全部樓層
我也是新手, 請教需持續施肥嗎? 苗要多久才可離開溫室?
回復

siufei 發表於 2009-7-30 22:47:32 |顯示全部樓層
嘩!係咁短時間可以種到咁多花呀!!add7icon
回復

cara 發表於 2009-7-30 22:48:38 |顯示全部樓層
好多花..靚哂
回復

黃臉婆 發表於 2009-7-30 22:59:24 |顯示全部樓層
嘩!種得好好喎,三個月就可以開到咁多花!add14icon
回復

cmkl1219 發表於 2009-7-30 23:46:12 |顯示全部樓層
嘩~~好勁呀你~~~咁快就咁大棵啦~~add10icon
回復

紫草 發表於 2009-7-31 11:22:19 |顯示全部樓層
嘩!一次開齊咪好壯觀!
回復

elsa 發表於 2009-7-31 12:59:15 |顯示全部樓層
嘩..,您盆只係幾個月就有咁多花同咁大棵,我有盆已經兩個月但都好細咋,花就更加未見過啦,您放什麼位置架??add3icon
回復

chutou 發表於 2009-7-31 13:17:54 |顯示全部樓層
wow~~~~聽到爆花就姣開心
回復

flower 發表於 2009-7-31 14:19:01 |顯示全部樓層
謝謝大家賞花 !!  我今日數過la, 最高個棵, 花連花苞有成29朵呀.

DLee - 佢無入過温室, 噴水就試過幾次, 花肥落過2-3次.
elsa - 我放係窗邊, 佢鍾意強光, 曬d都得架.
總括哩講光, 水, 肥佢都鍾意架.

聽花友講這個品種快來快去, 開完花就會bye bye, 跟往等收蟲蟲, 延續下一代.
回復

calbeebb 發表於 2009-7-31 15:10:29 |顯示全部樓層
好靚!見到佢好有成功感!請問只放冷氣地方,有晒太陽嗎?
回復

gege188 發表於 2009-8-1 10:59:46 |顯示全部樓層
阿花..未咁灰住..可能長開長有呢
回復

strawberry 發表於 2009-8-1 12:20:39 |顯示全部樓層
總叫爆過靚過先啦 ... 哈哈
我啱啱學種, 都唔知幾時先好似你種得咁靚
回復

flower 發表於 2009-8-1 21:25:11 |顯示全部樓層
好靚!見到佢好有成功感!請問只放冷氣地方,有晒太陽嗎?
calbeebb 發表於 2009-7-31 15:10

我放係公司有冷氣, 有太陽, 要有陽光先開花, 種係屋企個盆無太陽晒, 唔識開花, 過幾日得閒post上哩, 比大家睇下.........
回復

flower 發表於 2009-8-1 21:53:10 |顯示全部樓層
阿花..未咁灰住..可能長開長有呢
gege188 發表於 2009-8-1 10:59

我都想佢長開長有.........., 歌仔都有唱喇  ~   麗音"國語" : 好花不常開, 好景不常在 .........,   
不過凡事都向好方面諗, 第日會有好多蟲蟲, 好多植株, 好多花花.........

係呢, 最近攪緊邊科 .........
回復

flower 發表於 2009-8-1 21:58:19 |顯示全部樓層
總叫爆過靚過先啦 ... 哈哈
我啱啱學種, 都唔知幾時先好似你種得咁靚
strawberry 發表於 2009-8-1 12:20

努力加油, 你都得o既 .....得o既....得o既....得o既....得o既....得o既......得...........既.
回復

1234下一頁