My small garden at 公司天台 - 超大日本番薯

作者: fiffy0717 發表于 2009-7-28 16:29:56
10424 77
yanyancup 發表於 2009-7-31 15:49:17 |顯示全部樓層
我都想要三兄資料, 可唔可以 俾埋我?  Thank you
回復

farfeifar 發表於 2009-7-31 17:31:56 |顯示全部樓層
FIFI,關於三兄資料, 較早前SEND左個短消息俾你,唔知有冇睇到呢?
小寶 發表於 2009-7-30 23:40

係咩???我搵唔到啊~
搵到喇~收pm啦!
回復

fiffy0717 發表於 2009-7-31 18:41:43 |顯示全部樓層
22# farfeifar

I've sent you 短消息.  You didn't receive?
回復

fiffy0717 發表於 2009-7-31 20:31:23 |顯示全部樓層
Does anybody knows why the cucumber I plant tasted like 苦瓜?  It has cucumber 味 but so bitter?  Is it because I harvested too late?   Help??!
回復

DLee 發表於 2009-7-31 20:55:14 |顯示全部樓層

I cut four mangoes from tree that planted to garden in May.  They tasted good.  Lemon tree is full but not ready to eat though they turn yellow.  As I am waiting for the 黃花泥,cannot start my planting plan for autumn flowers.

Good luck!
回復

fiffy0717 發表於 2009-7-31 21:18:58 |顯示全部樓層
25# DLee

Your mangoes look pretty good.  We have a mango tree that started from seed, it's been about 9 months now.  It only grow about 3 feet, long way from having any mango
回復

farfeifar 發表於 2009-8-1 12:28:27 |顯示全部樓層
23# fiffy0717
冇收到bor! 打中文la,睇英文好冇歸屬感呀!
回復

wooying 發表於 2009-8-1 13:26:10 |顯示全部樓層
通常甩花都係唔夠肥呀,薄肥多施啦.
你公司個天台仲有好多發展既空間啵
muitau 發表於 2009-7-29 14:05

muitau想問吓薄肥多施即係隔幾耐施一次?一個禮拜一次?
我d豆角都甩花呀,但我已經開始一週追一次肥~
回復

llaus 發表於 2009-8-1 13:39:46 |顯示全部樓層
muitau想問嚇薄肥多施即係隔幾耐施一次?一個禮拜一次?
我d豆角都甩花呀,但我已經開始一週追一次肥~
wooying 發表於 2009-8-1 13:26

豆角甩花正常啵
豆角花通常開一天日就甩花啦
跟著就結豆豆囉
薄肥多施-一週追一次肥都足夠啦
回復

wooying 發表於 2009-8-1 14:04:47 |顯示全部樓層
豆角甩花正常啵
豆角花通常開一天日就甩花啦
跟著就結豆豆囉
薄肥多施-一週追一次肥都足夠啦
llaus 發表於 2009-8-1 13:39

不過我甩嗰d花連條豆仔都甩埋呀,
得番個"托"
咁我估唔係肥唔夠了...  thanks!!
回復

ILoverFlower 發表於 2009-8-2 11:07:52 |顯示全部樓層
1# fiffy0717

我公司都有自己既天台, 最近無聊飯後上去睇睇, 敞大的空間, 只有水塔, 其他一概都無, 好想係度種野 (因公司都想攪綠化), 想問問你既心得?
回復

fiffy0717 發表於 2009-8-3 18:04:38 |顯示全部樓層
27# farfeifar

我不是很會打中文字,我嘗試下啦
回復

fiffy0717 發表於 2009-8-3 18:20:33 |顯示全部樓層
10# farfeifar

多謝你啊,我星期日已去黃三兄買了你介紹的肥料。 他們貨齊全,服務態度又好。 比 MK flower market 便宜得多.

不太清楚這些肥料的功能同何時落,應落多少?
花生麩 - 基肥,种前落?
骨粉 - 基肥,种前落?
肉骨粉 - 基肥,种前落?
豐收一號 - for leaves and fruit?
紅牛鉀肥 - for fruit?
老師新推介: 甲殼素 - fruit?

請指教 . . .
回復

fishinglok 發表於 2009-8-4 00:53:48 |顯示全部樓層
嘩~呢個單表好清楚呀, 可以比我知, 我要去三兄應該要買o的乜. 跟住呢個表去買就最正喇. 一於照單執藥. thank晒呀.
回復

farfeifar 發表於 2009-8-5 00:03:00 |顯示全部樓層
33# fiffy0717
不太清楚這些肥料的功能同何時落,應落多少?
花生麩 - 基肥,种前落?
骨粉 - 基肥,种前落?
肉骨粉 - 基肥,种前落?
豐收一號 - for leaves and fruit?
紅牛鉀肥 - for fruit?
老師新推介: 甲殼素 - fruit?

請指教 . . .
呢d我都教你唔到喇, 自己都係實戰當中, 刨老師個post就搞掂啦,
一言兩語都講唔到比你知呢~
花生麩 - 基肥,种前落?<------係, 比例約係花生 麩:泥 1:20,記住要埋係泥層中間http://www.hkplants.com/thread-11235-370-1.html
骨粉 - 基肥,种前落?<-----同上
肉骨粉 - 基肥,种前落?<----肉骨粉同骨粉功能相若, 但聽聞肉骨粉仲勁d
豐收一號 - for leaves and fruit?<----通常係追肥用, 因為已經發酵, 唔會太臭, 同埋氮肥高d, 宜種菜用
紅牛鉀肥 - for fruit?<----係植物開花結果時用, 有助開花同果實成長~不過唔好下太多, 10"盆10g都夠了!
老師新推介: 甲殼素 - fruit?<----呢個追老師近期o既post有講^^
老師的post: http://www.hkplants.com/thread-11235-1-1.html
回復

fiffy0717 發表於 2009-8-6 10:46:21 |顯示全部樓層
35# farfeifar

多謝你呀. 我另外在其他網找到些資料,同大家分享 .

花生麩:
花生麩是花生被搾取油份之後的渣滓,有清晰的花生味,含豐富的氮氯肥。
一、花生麩粉:是未經分解的肥料,施於泥土後才由微生物分解。分解過程中,會搶氮和發熱,如太接近植物則易燒傷,故此應避免在幼苗期使用,亦可改用黃豆麩(如備註)。有關花生麩粉的用量為每10平方公尺用0.5至2公斤或施一小撮於花盆內。
(備註:黃豆麩是黃豆被搾取油分之後的渣搾,含豐富的氮肥。在微生物分解過程中,搶氮和發熱情形較花生麩粉輕,故在夏天可以作為花生麩粉的代替品。用量為每10平方公尺用0.5至2.5公斤或施一小撮於花盆內。)
二、花生麩水:
將1份花生麩粉放入15份水中,讓它在缺氧環境下分解,2~12個月後便可作液肥用,時間越長,熟腐程度越高,越不易燒傷植物,將花生麩水稀釋約七倍才用,施用後必須馬上淋水。
花生麩可用基肥,花生麩水主要在追肥。

骨粉肥:
骨粉肥富含燐元素,是一種遲效性肥料,最好與其它有機肥混合後漚製,一般多做基肥使用。可使花卉的莖高強度增強及提高花卉品質。
回復

fiffy0717 發表於 2009-8-6 16:36:35 |顯示全部樓層
1# fiffy0717

我公司都有自己既天台, 最近無聊飯後上去睇睇, 敞大的空間, 只有水塔, 其他一概都無, 好想係度種野 (因公司都想攪綠化), 想問問你既心得? ...
ILoverFlower 發表於 2009-8-2 11:07

我不是很專業, can't give you much advise.  我公司天台有水龍頭, 我地全部是用盆種 .

前兩天打風, 多虧同事們幫手搬d木瓜樹同南瓜入天台小屋. 搬到大家CC吓. 不好意思
打風前

打風時

入天台小屋
回復

farfeifar 發表於 2009-8-6 17:22:35 |顯示全部樓層
嘩, d灰色盆你係邊樹搵架????
回復

llaus 發表於 2009-8-6 17:52:09 |顯示全部樓層
灰色盆好似是用有倒垃圾wow!!!
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-6 19:33:29 |顯示全部樓層
好多木瓜樹呀
回復