P. esseriana 越生越差...求救

作者: patrickn 發表于 2009-7-27 23:15:53
2802 12
我的P. esseriana 最近好像停止生長, 葉邊又卷起. 是什麼問題呢? 是缺水? 濕度低? 還是缺光? 各位花友可以指教一下嗎?

個半月前

個半月前

現在

現在
sky210m 發表於 2009-7-27 23:31:48 |顯示全部樓層

依個品種會轉葉形的~我諗佢係轉緊葉形~
你可試下囉佢出來睇下d根如何~
我見到棵紫ping唔生新葉幾日我囉左出來睇d根出左問題跟住我掉左落活水苔度急救緊~希望佢無事la~
我家的p.esseriana都轉緊葉形~
回復

patrickn 發表於 2009-7-27 23:45:25 |顯示全部樓層
除左, 轉葉外, 我的Ping 都唔生新葉. 你的 ping 係唔係呀?

如果我掘佢出黎, 之後, 點先知佢係急救呀? 會有乜野徵狀?
回復

weilanyu 發表於 2009-7-28 00:52:24 |顯示全部樓層
睇落唔似好大问题呀..睇唔出种植方面有咩嘢问题啊..
问一问,你盆里咁圆嘅白色嘅系咩来架..会咁圆嘅?
回復

weilanyu 發表於 2009-7-28 00:53:09 |顯示全部樓層
你试下唔用赤玉土,换成泥炭试下
回復

sky210m 發表於 2009-7-28 02:25:39 |顯示全部樓層
赤玉土,泥炭,河沙,珠石全部一比一禁用來種ping效果唔錯~
我試過囉出來見到d根好少同有d枯緊緊住放左上活水苔度一星期就救返lu^^"希望幫到你la~
回復

sky210m 發表於 2009-7-28 02:30:06 |顯示全部樓層
不過你係咪唔夠光?我個d哂到好紅~我有分幾個高度來哂ping有一棵哂到好紅有一棵哂到有紅又有綠最低個棵就綠色的~
回復

avery 發表於 2009-7-28 06:51:31 |顯示全部樓層
一切正常 ~ 温度高左就係咁

唔好好搞唔搞 ~
回復

patrickn 發表於 2009-7-29 00:09:13 |顯示全部樓層
7# sky210m

sky,

現在的確唔夠光, 因近排天氣熱, 唔夠膽朝早開燈. 晚夜開燈又阻住訓. 所以, 暫時用住散光. 不過, 我尼隻 P. esseriana 係綠色架喎. 之前天氣無咁熱, 日日晒夠十六個鐘t5 (離燈10cm) 都係咁綠色.
回復

sky210m 發表於 2009-7-29 03:27:55 |顯示全部樓層
可能我長開冷氣所e放近d都唔怕熱親la~
回復

patrickn 發表於 2009-7-30 00:06:08 |顯示全部樓層
10# sky210m

咁你d Ping 就真幸福啦.
回復

cross 發表於 2009-7-30 22:02:40 |顯示全部樓層
很多食蟲植物根都很易受傷....
回復

sky210m 發表於 2009-7-31 01:39:30 |顯示全部樓層
有時浸爛根都唔知~見佢停左起度唔出葉我就囉出來睇睇!有問題我就放入活水苔度救ping
回復