新買迷你火龍果, 有花開!

作者: strawberry 發表于 2009-7-25 22:49:24
3652 10

上星期買o既迷你火龍果, 細盆賣$38, 大盆要$68, 細盆仲好, 所以用$38買了一盆, 間鋪頭個亞嬸仲幫我揀左盆, 話有果喎, 但其實係花蕾, 我見到都好開心, 因為知道就黎睇到佢開花....hahahahahahaha 亞審仲話食得, 我問佢食過未, 佢話未,   我心諗都唔敢食, 驚有農藥同化學肥! 估唔到果晚就開左, 雖然好細朵, 同冇香味, 但都算親眼睇到佢開!!

又發現有兩塊細葉跌左出黎, 咁我就試下插落泥種, 一個星期後就見佢生左兩條根去到泥面, 第四幅相白色就係根, 真係好粗生!

GOODluck20x 發表於 2009-7-26 18:44:10 |顯示全部樓層
d花好靚 !幾時有火龍果食呀 add3icon
回復

strawberry 發表於 2009-7-26 18:50:52 |顯示全部樓層
佢叫迷你火龍果, 唔係平時食開果啲, 有都唔敢攞黎食
回復

peter1953 發表於 2009-7-26 20:48:56 |顯示全部樓層
3# strawberry

我種到有果,不過唔好彩俾毛蟲攪成咁!

回復

strawberry 發表於 2009-7-26 21:29:55 |顯示全部樓層

peter1953 發表於 2009-7-26 20:48

我都有一個果係青色, 原來毛虫鍾意食, 咁益佢啦, 等佢清下熱氣, 變隻靚蝴蝶
回復

七蟲草 發表於 2009-7-26 22:35:20 |顯示全部樓層
我想問一問呢.. 種火龍果的日常管理是怎樣 ?

thx!!
回復

fanhoiyiu 發表於 2009-7-28 21:56:58 |顯示全部樓層
我都有盆迷你火龍果,種左成5年,每年春天生少少葉,每年都只係大少少,咁耐都無見過花,你一買返黎就有真係好呀
回復

strawberry 發表於 2009-7-28 23:40:13 |顯示全部樓層
我都有盆迷你火龍果,種左成5年,每年春天生少少葉,每年都只係大少少,咁耐都無見過花,你一買返黎就有真係好呀
fanhoiyiu 發表於 2009-7-28 21:56

哈哈... 我都係見佢有花冧先決定買, 聽你咁講, 都有啲擔心會種得唔好啊~ 見插葉都咁快生晒根, 仲以為好粗生
回復

helenhelen 發表於 2009-7-29 18:07:25 |顯示全部樓層
火龍果d花, 咪就係煲湯果D "霸王花"囉!!
請問是否在花墟買的? 我都想買一盆送比人.

乜咁惹毛虫仔架...要小心處理先得.

另外, 雖然它的花看似跟曇花差不多, 但曇花一定香很多. 哈哈哈
回復

strawberry 發表於 2009-7-29 21:17:24 |顯示全部樓層
火龍果d花, 咪就係煲湯果D "霸王花"囉!!
請問是否在花墟買的? 我都想買一盆送比人.

乜咁惹毛虫仔架...要小心處理先得.

另外, 雖然它的花看似跟曇花差不多, 但曇花一定香很多. 哈哈哈 ...
helenhelen 發表於 2009-7-29 18:07

這種係迷你火龍果, 唔係平時食開果啲, 所以都唔知係咪真係食得... 哈哈
啲花係冇香味, 曇花我未聞過, 但睇書話係好香的
回復

momoko1128 發表於 2009-8-5 11:37:03 |顯示全部樓層

peter1953 發表於 2009-7-26 20:48

我睇完毛骨悚然..好驚丫 add5icon
回復