交功課..分享自壞蛋既Sinningia ‘HCY’s Blue Ice’

作者: momoko1128 發表于 2009-7-24 18:14:08
4017 43
Evalam 發表於 2009-7-25 18:15:07 |顯示全部樓層
好呀俾心機,到時可以傳開去..
回復

cmkl1219 發表於 2009-7-25 23:59:40 |顯示全部樓層
等我幫佢地既側芽種好.開埋花花.我會幫佢傳開去 . 你要等我丫 add14icon
我會比心機種好佢地
momoko1128 發表於 2009-7-25 16:27

我可唔可以排第二呀????
回復

momoko1128 發表於 2009-7-26 01:32:25 |顯示全部樓層
22# cmkl1219

絕對預你一份 add7icon
回復

cmkl1219 發表於 2009-7-26 10:41:38 |顯示全部樓層
22# cmkl1219

絕對預你一份 add7icon
momoko1128 發表於 2009-7-26 01:32

Yeah!!! 多謝晒你呀!!
回復

momoko1128 發表於 2009-7-27 00:27:43 |顯示全部樓層
24# cmkl1219

洗乜客氣..大家咁fd..有好野一定要一齊分享.add4icon
回復

momoko1128 發表於 2009-7-27 17:29:53 |顯示全部樓層

carol, 你睇下我既HCY's Blue Ice 2盆側芽..好健康丫..佢地係鐘意住係袋度架 add7icon
你睇下仲生左小苗出來丫..勁開心囉
回復

momoko1128 發表於 2009-7-27 17:30:56 |顯示全部樓層
另外一棵側芽既樣

我今日繼續俾佢地住係密實袋度
回復

Evalam 發表於 2009-7-27 18:51:01 |顯示全部樓層
俾心機呀...add10icon
回復

momoko1128 發表於 2009-7-27 23:22:44 |顯示全部樓層
努力緊..add14icon
回復

lammanfung 發表於 2009-7-27 23:28:15 |顯示全部樓層
種大岩桐首要的是養大個球,球大後自然易開花。
回復

cmkl1219 發表於 2009-7-27 23:39:48 |顯示全部樓層
carol, 你睇下我既HCY's Blue Ice 2盆側芽..好健康丫..佢地係鐘意住係袋度架 add7icon
你睇下仲生左小苗出來丫..勁開心囉
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/ ... og/2009072705060786 ...
momoko1128 發表於 2009-7-27 17:29

恭喜晒呀!! 我幾驚焗親佢地呀!!
咁keep going呀!!! 不過記得要開袋口啵!!!
add10icon
回復

momoko1128 發表於 2009-7-28 16:31:26 |顯示全部樓層
有丫 我有幫佢地開袋口架..我日日返工都會走去同佢地傾下計先架..add4icon
回復

momoko1128 發表於 2009-7-31 23:10:43 |顯示全部樓層
種大岩桐首要的是養大個球,球大後自然易開花。
lammanfung 發表於 2009-7-27 23:28

大壞蛋爸爸要點樣先可以養大個球呢add3icon
有無特別秘訣架?
回復

momoko1128 發表於 2009-8-10 21:54:29 |顯示全部樓層
壞蛋爸既 Sinningia ‘HCY’s Blue Ice’母株d葉俾蟲咬...點解會咁架...
點算好呢 add2icon 我已經剪晒d俾蟲咬既葉出來, 聽日補返張相俾大家睇..
但係我影極都影唔到條蟲, 條蟲好細, 但就勁嘔心囉..依家諗到都毛骨悚然
有無人既迷岩都試過俾蟲咬呢?
回復

Evalam 發表於 2009-8-10 22:07:09 |顯示全部樓層
34# momoko1128

有蟲咁恐怖add9icon
回復

momoko1128 發表於 2009-8-10 22:41:08 |顯示全部樓層
add2icon 係丫..唔知d蟲係邊度來架, 食左我成半塊葉, 仲要係食左幾塊,  勁討厭囉..
我都唔知點解會有蟲..勁想喊..
回復

lammanfung 發表於 2009-8-10 22:48:47 |顯示全部樓層
add2icon 係丫..唔知d蟲係邊度來架, 食左我成半塊葉, 仲要係食左幾塊,  勁討厭囉..
我都唔知點解會有蟲..勁想喊..
momoko1128 發表於 2009-8-10 22:41

那就最好先換泥,如懂用稀釋的漂白水泡一泡更好,用BioKill噴灑全株,只要球球健在,仍有機會發芽,重新來過。
回復

momoko1128 發表於 2009-8-10 23:17:15 |顯示全部樓層
那就最好先換泥,如懂用稀釋的漂白水泡一泡更好,用BioKill噴灑全株,只要球球健在,仍有機會發芽,重新來過。
lammanfung 發表於 2009-8-10 22:48

壞蛋老師, 我對你唔住, 不過你放心球球好健康, 佢生左好多小芽出來. 我今日返到公司,
見到蟲個陣, 已經拿拿林幫佢換泥, 跟住用左花寶殺菌液洗一洗, 再過水, 剪左d葉,
我驚會再有蟲蟲, 所以剪埋個母株, 另外放開浸根, 我聽日返去影相俾你睇..add11icon  
真係覺得好對你唔住..原本好靚仔, 俾我搞到咁.. 不過我會用萬二分愛心, 種到佢開花俾你欣賞..
回復

lammanfung 發表於 2009-8-10 23:45:38 |顯示全部樓層
壞蛋老師, 我對你唔住, 不過你放心球球好健康, 佢生左好多小芽出來. 我今日返到公司,
見到蟲個陣, 已經拿拿林幫佢換泥, 跟住用左花寶殺菌液洗一洗, 再過水, 剪左d葉,
我驚會再有蟲蟲, 所以剪埋個母株, 另外放開 ...
momoko1128 發表於 2009-8-10 23:17

放鬆點,盡力而為,原來種植就應該去享受,只要盡力了,就不用太介懷。
回復

momoko1128 發表於 2009-8-11 16:01:03 |顯示全部樓層
放鬆點,盡力而為,原來種植就應該去享受,只要盡力了,就不用太介懷。
lammanfung 發表於 2009-8-10 23:45

多謝壞蛋老師既明白事理.
我唔會俾自己成為 "花花殺手" 架.
回復