百合花 - 連住2個頭怎樣處理

作者: hohohoangel118 發表于 2009-7-19 21:53:35
2034 7
可教教我這新手嗎 ?
這種是什麼品種 , 要否開完花放雪櫃 ?
百合頭後來生多個冧可怎樣 ?
要否分開它們 ?
carmen 發表於 2009-7-19 22:02:34 |顯示全部樓層
唔洗理佢, 唔好分開呀!
不過... 要埋深d呀,
要深到完全見唔到人個球呀!
回復

KUNO 發表於 2009-7-20 04:04:29 |顯示全部樓層
可教教我這新手嗎 ?
這種是什麼品種 , 要否開完花放雪櫃 ?
百合頭後來生多個冧可怎樣 ?
要否分開它們 ?
hohohoangel118 發表於 19/7/2009 21:53

看來這應該是屬於亞洲型百合,於香港可以不用冷藏摧化花芽,而宿根種植亦有利於培育出良好的開花鱗莖.
需注意在生長情況停滯或休眠時介質需要盡量保持於半濕不乾的狀態,若介質過濕且不透氣時容易導致鱗莖出現病變而腐爛.
鱗莖的種植深度建議最少埋藏於等同鱗莖本身高度的兩倍深度或以下位置.
另外除非分裂生長的鱗莖本身已經成長得非常飽滿,否則不建議立即將鱗莖分開.
還有當莖幹開始生長後亦不建議進行分球以避免消蕾或影響根系發育,而分球步驟建議在鱗莖於休眠時才進行.
回復

BBBQQ 發表於 2009-7-20 19:41:25 |顯示全部樓層
唔洗理佢, 唔好分開呀!
不過... 要埋深d呀,
要深到完全見唔到人個球呀!
carmen 發表於 2009-7-19 22:02

點解要埋o甘深?
其實你埋深d就知道, 因為植株會起根球對上約一寸既莖上位置生根,有d品種會更上
很多時比根球對下生長既根多好多, 所以..為左你既百合, 種深d咯!
回復

hohohoangel118 發表於 2009-7-20 23:20:12 |顯示全部樓層
多謝 carmen , KUNO , BBBQQ  指教 ,
還有問題是我要否在秋或冬天時
剪左莖葉 , 餘下根球過冬呀 add3icon
回復

KUNO 發表於 2009-7-21 00:10:44 |顯示全部樓層
多謝 carmen , KUNO , BBBQQ  指教 ,
還有問題是我要否在秋或冬天時
剪左莖葉 , 餘下根球過冬呀 add3icon
hohohoangel118 發表於 20/7/2009 23:20

一般情況下並不建議剪去莖葉部份,因為莖葉部份是透過光合作用製造養分供給鱗莖生長的主要來源.
建議待莖葉部份於休眠期自然枯竭後才進行清理.
若於莖葉部份生長全盛期時把它切除將會嚴重影響鱗莖的正常發育.
回復

BBBQQ 發表於 2009-7-21 19:51:08 |顯示全部樓層
不過...都真係有d怪, 屋企既本地(我諗係), 起過左5,6 月都陸續枯萎.
但有2, 3棵雜交種. 花都乾萎左好耐, 到而家重好綠, 唔多想瞓.
真係擔心佢捱到11月, 到左下次發芽期重係敢.
諗諗下到8月中種冇動靜, 就剪斷佢, 迫佢瞓, 瞓個零月都好
回復

carmen 發表於 2009-7-21 19:56:33 |顯示全部樓層
點解要埋o甘深?
其實你埋深d就知道, 因為植株會起根球對上約一寸既莖上位置生根,有d品種會更上
很多時比根球對下生長既根多好多, 所以..為左你既百合, 種深d咯! ...
BBBQQ 發表於 2009-7-20 19:41

haha~ 打錯字呀, 我想講... "成"個球!
回復