我對這個Forum的感想

關閉 [複製鏈接]
作者: Fonica 發表于 2007-6-27 14:38:48
4728 35
因為有個天台,所以學人種花,因為想學多啲知識,所以就上網搵吓資料,傻吓傻吓入咗呢個Forum,當然亦有游吓其他嘅Forum啦!

加入才一個月左右,初期當然四圍游啦,感到有些網絡上嘅朋友不是十分友善,將花友們分類,語氣帶有諷刺及揶揄。但係呢個Forum給我嘅感覺好親切,對於一個新花友(例如我),毫不吝嗇,不單只學到很多種花嘅知識,更得到一些送贈…

多謝『小餘』寄我洋甘菊種子~不過種植失敗 ,多謝『唔好意思忘記了名字』寄我蟹爪蘭葉子 ~努力中 ,更加多謝『Noel』及『Sharon』, Noel不單送我流鼻涕小苗,還考慮到我車程不方便,托Sharon親自送到~這棵流鼻涕令我對AV種植深感興趣,還投資購入幾棵小苗加入AV種植大家庭。

由舊板轉新板,這個Forum給我的感覺都沒有改變,雖然大家素未謀面,但係感覺好似朋友一樣,很喜歡跟他們交談,有一種很舒服的感覺!

p.s.雖然是在工作時間,都忍不住要發表一下我的感想。
EddieOR 發表於 2007-6-27 16:17:02 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-27 14:38 發表
因為有個天台,所以學人種花,因為想學多啲知識,所以就上網搵吓資料,傻吓傻吓入咗呢個Forum,當然亦有游吓其他嘅Forum啦!

加入才一個月左右,初期當然四圍游啦,感到有些網絡上嘅朋友不是十分友善,將花友們分類,語氣帶有諷刺及揶 ...

「小餘」寄給我的洋甘菊種子也失敗了,真抱歉
回復

小餘 發表於 2007-6-27 21:47:22 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-6-27 16:17 發表

「小餘」寄給我的洋甘菊種子也失敗了,真抱歉   

如果啲種子未落晒,可以等天氣涼少少再試試吖^^
回復

小餘 發表於 2007-6-27 21:50:47 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-27 14:38 發表

加入才一個月左右,初期當然四圍游啦,感到有些網絡上嘅朋友不是十分友善,將花友們分類,語氣帶有諷刺及揶 ...

小餘同你一樣都好鍾意呢度架^^
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 00:29:28 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-27 15:02 發表
有天台 ?! 咁種乜都得啦 !!! 有冇篷頂架 ??

我個天台只可以種啲曬極都唔死嘅植物,如果一日唔記得淋水...死得.
有篷頂架~不過大雨時會滴水..而家滴緊啦
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 00:31:28 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2007-6-27 21:47 發表

如果啲種子未落晒,可以等天氣涼少少再試試吖^^

我將啲種子同鄰居分享了,但全軍覆沒
回復

tata 發表於 2007-6-28 00:36:14 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-28 00:29 發表

我個天台只可以種啲曬極都唔死嘅植物,如果一日唔記得淋水...死得.
有篷頂架~不過大雨時會滴水..而家滴緊啦

咁你AV種喺天台定屋入面呀?唔熱咩? 我之前住過村屋種喺花園, 都種得唔靚, 但係就有棵荔枝樹頂住就熱唔死~
我都係上咗呢個網幾個月, 都覺得好開心, 呢度啲人個個都好熱心, 有唔明就上嚟問吓睇吓, 真係知多好多嘢呀
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 01:02:19 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-28 00:33 發表

有機會影張相開下眼界 ~ 我以前都種咗十幾年天台, 叫做有D經驗, 種蘭花仲要冇遮雨, 一樣 OK 架 !

天台全景相暫時未有,比張露台你睇睇先啦!不過係早幾個月前影,好多花都謝咗

我的露台右邊

我的露台右邊

我的露台左邊

我的露台左邊
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 01:05:54 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-6-28 00:36 發表

咁你AV種喺天台定屋入面呀?唔熱咩? 我之前住過村屋種喺花園, 都種得唔靚, 但係就有棵荔枝樹頂住就熱唔死~
我都係上咗呢個網幾個月, 都覺得好開心, 呢度啲人個個都好熱心, 有唔明就上嚟問吓睇吓, 真係知多好多嘢呀 ...

AV種喺屋入面,不過而家真係好熱,又好夜先返屋企,所以將佢寄養係鄰居處,有冷氣嘆
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 01:25:29 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-28 01:15 發表
嘩 ~ 咁真係種乜都得啦 ~~~

全日照真係冇計, 一日唔記得淋水一定死得, 但你可以响露台加張遮光網, 擋住部分陽光, 咁你就可以種多好多其他野, 仲可以三四日一次水添 ( 當然要配合植料各樣啦 ~ ) ...

其實露台都有成8盆已經足夠了,如果放太多照顧不來,我啲花一定要離地,如果唔係我隻狗會去幫佢"施肥"嫁.
我而家每朝起床起碼要花成15分鍾淋花,連天台啲植物有成十幾盆嫁!
回復

jellyfishy 發表於 2007-6-28 09:29:34 |顯示全部樓層
可以種千代萬代蘭, 我記得佢地要好多陽光又要吊起來種.
回復

cross 發表於 2007-6-28 10:09:13 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-28 01:25 發表

其實露台都有成8盆已經足夠了,如果放太多照顧不來,我啲花一定要離地,如果唔係我隻狗會去幫佢"施肥"嫁.
我而家每朝起床起碼要花成15分鍾淋花,連天台啲植物有成十幾盆嫁! ...

火龍果睇佢點施
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 10:58:51 |顯示全部樓層
原帖由 kimmy 於 2007-6-28 09:29 發表
可以種千代萬代蘭, 我記得佢地要好多陽光又要吊起來種.

千代萬代蘭,我聽都未聽過噃。
聽講種蘭花好難種嫁!
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 11:02:10 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-6-28 10:09 發表

火龍果睇佢點施

過兒兄,咪黑心啦,我條狗都算乖嫁啦
回復

cross 發表於 2007-6-28 11:18:22 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-28 11:02 發表

過兒兄,咪黑心啦,我條狗都算乖嫁啦

我睇到呢句諗起粗口....加不文野......(都係唔好講lu)
我先冇黑心...我見過人地屋企d狗一做錯少少野就比人罰企..
主人未叫佢落黎佢落左黎會罰重d(唔記得咩lu..)
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 11:37:49 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-6-28 11:18 發表

我睇到呢句諗起粗口....加不文野......(都係唔好講lu)
我先冇黑心...我見過人地屋企d狗一做錯少少野就比人罰企..
主人未叫佢落黎佢落左黎會罰重d(唔記得咩lu..) ...

咪諗衰嘢呀.....我好正經嫁
回復

cross 發表於 2007-6-28 11:39:11 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-6-28 11:37 發表

咪諗衰嘢呀.....我好正經嫁

我都好正經嫁
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 16:27:58 |顯示全部樓層
原帖由 過兒 於 2007-6-28 11:39 發表

我都好正經嫁

正經就唔會滴汗啦...假正經
回復

羊咩咩 發表於 2007-6-28 22:26:14 |顯示全部樓層
我種野個露台一打風我都唔知點算
回復

Fonica 發表於 2007-6-28 22:38:44 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-6-28 22:26 發表
我種野個露台一打風我都唔知點算

一打風或者落大雨,我都要將啲花放晒落地下嫁,如果吾係就傷亡慘重囉.
回復

12下一頁