黃花沙可以種野嗎?

作者: Borris 發表于 2009-7-17 09:34:14
6789 8
想起天台種下瓜瓜,用黎隔下太陽光
用過科學泥,效果不太好
唔知道用黃花沙加少少ada泥会唔会好些
farfeifar 發表於 2009-7-17 13:45:09 |顯示全部樓層
ada泥?唔駛咁貴呀???
加d黃花沙可以幫助疏水, 幾好架!
回復

Citystream 發表於 2009-7-17 14:07:46 |顯示全部樓層
一般植料可用一份黃花沙,一份河沙,一份蓉草,少許珍珠岩。再視乎你所種的植物再調較比例。備註黃花沙粘性强,不助於排水。
回復

farfeifar 發表於 2009-7-17 14:20:25 |顯示全部樓層

Citystream~黃花沙唔係黃花泥呀!好大分別架!
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=15913&extra=&highlight=%E9%BB%83%E8%8A%B1%E6%B2%99&page=2
呢個post有好清楚o既解說架!
回復

Citystream 發表於 2009-7-17 15:12:48 |顯示全部樓層
這個我當然清楚,而且沒有黃花泥這名詞,買會來的黃花沙就好似圖一及二所示,有可能逞板結,但它保肥能力強,所以混合其他植料使用。
為何ph值低,是肥力過盛道致泥土變酸 , 不用測PH也可觀察泥土表面得之。因為當泥土扁酸性便有青苔生長。一般是不用理會,待休田時混入熟石灰於機肥中便可。
回復

farfeifar 發表於 2009-7-17 16:12:31 |顯示全部樓層
woo!原來Citystream都係研究中人
失敬失敬!
回復

llaus 發表於 2009-7-17 16:15:00 |顯示全部樓層
一山還有一山高呀
處藏龍添
回復

farfeifar 發表於 2009-7-17 16:29:49 |顯示全部樓層
因為我睇老師講係有人叫黃花泥的呢!所以先咁講咋~

妹頭呀, 你都未搞清楚乜嘢係黃花沙!
黃花沙係建築用黎批盪嘅淡水沙粒呀!!
有人買黎溝吓粘質土令泥土疏水D咋!!!

一般體花舖(塵正寄類)或普通花場買嘅叫黃泥, 好聽D咪叫黃花泥囉!
黃花泥即係山邊挖嘅紅紅黃黃嘅泥啦!!
乾時鬆泡泡, 落水粘糊糊, 翻曬硬掘掘!!!

邊個買亞? 梗係好多人買啦!
例加: 我啦 -- 帮襯近加洲花園嘅廣乜囉!
好多有大花園嘅, 私人屋苑嘅公共花園, 政府園藝花池....

咁渣! 點用亞?
梗唔係啦, 要溝架馬, 邊有話就咁用嘅唧!
買呢D泥係按車, 半車, 斗....咁買嘅. 送貨架, 帮你入埋袋都得呀, 錢啫!
仲有佢地好專業架, 按你需要種乜嘢植物特性帮你溝埋D唔同介質都得呀, 又係嗰個字啫!

唔講人地講翻自己嘞!
我買咗D泥佢車到門口架,
我主要係用德國科學泥(花泥)及澳洲有機腐植土溝勻,
仲專登到衫兄度請教買咗好多大袋肥料混埋落D泥度架.
(初初搞種植係有D緊張架罅, 唔好笑呀!)

http://hkplants.com/thread-36809-1-3.html
回復

Borris 發表於 2009-7-18 09:39:45 |顯示全部樓層
ada泥?唔駛咁貴呀???
加d黃花沙可以幫助疏水, 幾好架!
farfeifar 發表於 2009-7-17 13:45

都係因為種過水草,仲有小半包泥
但又唔係好多
回復