新手買草~

作者: SMALLYU0218 發表于 2009-7-16 17:31:17
2130 8
星期二去花墟買左D香草~未買之前覺得嗯...有好多野食都用得....好想買好想買...
買左之後又唔係好記得佢地用落D咩野食到好....
我想問下驅蚊草食唔食得架???
花墟D人話佢好怕曬架???
其實我放曬係花園...日日曬住得唔得呀?
可唔可以幫我睇下我有冇認錯佢地呀?
驅蚊草....因為分開買既~我認得佢~

羅勒...英文係唔係BASIL?

九層塔...我想問佢既英文名係咩呀??

迷迭香 ROSEMARY....我係西項見到有D葉係灰灰咁色...係唔係一樣架?

百里香 THYME.....點解好似一PAT野咁既??

歐芹 PARSLEY.........佢係唔係唔曬得架??我見買返黎個葉邊有D啡啡咁....

重有檸檬薄荷 lemon mint...我想問係唔係好吸水同泥架??我見盆野好似冇咩泥咁, 而且今晚淋完水第二朝又好乾咁既???

另外可唔可以幫下我呀...可唔可以話佢知佢地拎黎整咩食物多呀??
我見ROSEMARY好多人都話整羊...
謝謝幫忙!!!
gtrnismo 發表於 2009-7-16 23:25:18 |顯示全部樓層
第2福相係sweet basil
第3福相係basil (thai)
rosemary建議剪剪佢, 太長, 而且好似係科學泥, 換吧
thyme都係, 換泥
parsley係要好晒 (全日照絕對無問題), 但你成盆買翻尼如果進口既唔可以全日照 (溫度太高, 香港)
lemon balm與其用"吸水"形容, 倒不如說你的盆太細, 換個大盆吧

祝你好運
回復

katherine2009 發表於 2009-7-17 00:11:08 |顯示全部樓層
哇~~你去花墟收獲甚豐呀~~^^
我見到有花店D迷迭香放係D太陽直照唔到的陰處, 但佢地生得好大好靚...
唔知我應唔應該效法? 我發現我次次放係太陽狂照O既地方都會變得好香, 但亦都好快香 - -
另...一直都唔知道...檸檬薄荷 = 香蜂草?!?!?!?! =[]=
回復

SMALLYU0218 發表於 2009-7-17 11:17:54 |顯示全部樓層
咁我想問點換泥架??
我應該買邊隻泥換呀??
點換呀??
回復

SMALLYU0218 發表於 2009-7-17 11:23:02 |顯示全部樓層
唔記得問埋~
rosemary剪幾多好呀??
我買果時條柚話剪得多佢會死...
回復

蠍子仔 發表於 2009-7-17 11:31:42 |顯示全部樓層
嘩,一個post成7個問題
要答曬成篇文章咯
有好多睇番前文都搵到資料
自已花d時間了解先
唔明的再一種種問啦
回復

davidng 發表於 2009-7-17 12:45:10 |顯示全部樓層
九層塔very tall
回復

CCCLLL 發表於 2009-7-23 00:57:37 |顯示全部樓層
add6icon 又多個香草友.
驅蚊草其實我都好疑惑, 有D店員話要曬...有D又話唔好曬...有D話少少曬...
ROSEMARY 剪得架, 我就保守D每次剪4/5 份一 左右,
THYME 唔知點解係店見到都係種到一PET PET咁,但阿"一級花友"種個D 又好靚架喎.
PARSLEY 我都種死 都想知點種好.
薄荷係好食水架^O^ 換盆 同埋 依況 剪咁D黎用都得LU~
PS: (全聽人講同埋食過無親身做)
ROSEMARY 整羊/雞 , 九層 整海鮮, PARSLEY意粉, THYME肉類, 薄荷沖茶.
回復

SMALLYU0218 發表於 2009-7-23 11:02:32 |顯示全部樓層
嗯....謝謝你答我呀...
我前幾日整羊架...唔理3,7,21除左薄荷其他都落曬落去啦...
但除左香都冇咩味~
我果D都未死呀...因為我花園向西成日怕曬死佢地, 所以我都係收埋佢地黎種...
但個驅蚊草都黃左幾塒葉...
我聽日講話葉黃姐係唔夠水喎.....
等得返去淋多D睇下點先
回復