不知道為甚麼會爛葉,怎麼辦??

作者: eliho 發表于 2009-7-14 14:07:20
1569 5
這些葉子都生了根了,不過最近發覺葉子都從葉邊爛起,
我驚蔓延下去,我就剪了爛的部分,暫時防止佢爛下去,
我依驚佢未出小苗就突然爛晒,所以請各位求救一下!!!
lammanfung 發表於 2009-7-14 15:48:04 |顯示全部樓層
我想只有把爛的部分切除。插葉繁殖一般都要選較為強壯的葉片,在較為潮濕的環境長根,在高光的照射下(不是陽光直射)使幼苗快點成長。
回復

Chinese 發表於 2009-7-14 16:28:22 |顯示全部樓層
我以前都經常用修完的老葉來繁殖,所以成功率較低,后來會選用一些較壯及大的葉來插,出芽率高之外時間亦短好多。始终后生仔點都健康有力過老人家。
回復

Fleur 發表於 2009-7-14 20:16:11 |顯示全部樓層
你繁殖地方有無冷氣?如果無喺因為太多泥炭土,焗親啲根. 如果未死得就放較陰涼有光位置先(我好彩有個廁所有上述條件).
回復

eliho 發表於 2009-7-14 22:06:57 |顯示全部樓層

係冇冷氣的,不過在窗邊的,都通風,見天不見光.
如果太多泥炭土的話,係咪要換泥呀??
之前因為係浸細珠石的,但浸浸下全部係爛柄,之後就試下浸左一陣珠石,
就快出根的時候就插泥,果然沒有爛柄,仲有根出,不過耐左就開始爛葉邊.
回復

Fleur 發表於 2009-7-15 00:04:19 |顯示全部樓層
老實講, 就算你依家放嘅地方通風,但以香港夏天咁高溫及焗的天氣,小苗同插葉好難頂得住. 唔建議再搞佢,但要搬有冷氣地方.
回復