Basil的一種食法!

作者: chung23 發表于 2009-7-11 22:01:57
2405 7
多年前於友人家中,食過一碟意粉,覺得非常好食,細問下原來是自家制的。經友人多番解釋後加上自已鑽研,覺得都可以教下人整,故影底一些製作相片好讓各方好友一齊分享!
材料:1)Parmesan及Pecorino Romano芝士(切粒)
      2)Sweet Basil(羅勒)
      3) 松子仁
      4)Olive Oil(Extra Virgin)
      5) 蒜頭(切粒)
      6) 鹽

Parmesan及Pecorino Romano芝士
左邊的百佳已經有,但係右邊的就要去citysuper或者吉之島先有!

可以去citysuper/百佳買到或者去花墟買盆番屋企種!

松子仁用半包左右喇!

制作開始
首先將Sweet Basil用煲過的凍水沖洗一下

之後整乾o的Sweet Basil

之後只需要用碎肉機將Sweet Basil、芝士粒、松子仁、蒜粒同Olive Oil攪碎成粒狀就得架喇!

係碎肉機唔係榨汁機呀!

蒜頭切細粒少少就得喇

分開幾次攪喇!
[/img]
攪碎哂加o的鹽

再加o的油

再攪勻佢o地!

完成喇!

完成後用器皿載好放入雪櫃隨時可以囉出黎撈意粉食架喇!
momoko1128 發表於 2009-7-12 12:59:26 |顯示全部樓層
aoa 又真係幾得啵
回復

亞實 發表於 2009-7-12 13:20:27 |顯示全部樓層
http://www.hkplants.com/thread-36181-1-1.html

我都有分享過個PESTO SAUCE食譜
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-12 14:05:39 |顯示全部樓層
我都食過小寶pesto sauce扁意粉~

好好味架~
回復

momoko1128 發表於 2009-7-12 14:28:27 |顯示全部樓層
add6icon 我勁鐘意食落去個下有陣香草味..個感覺唔知點講...
回復

Joyce 發表於 2009-7-12 15:25:11 |顯示全部樓層
台灣煮食節目周不時都有講呢個醬
佢0地叫"青醬"
回復

chung23 發表於 2009-7-12 22:34:19 |顯示全部樓層
原來已經有人post過add11icon
回復

蠍子仔 發表於 2009-7-14 12:27:21 |顯示全部樓層
打一次用成個月,唔錯的儲存方法之一
我用新鮮的來炒飯當菜咁食
炒蛋都唔差
回復