首爾2009吃喝篇

作者: carmen 發表于 2009-7-11 09:13:51
9042 80
carmen 發表於 2009-7-14 21:34:19 |顯示全部樓層
我覺得係Wasabi !
軒軒 發表於 2009-7-14 12:02

有人講過係, 但係我覺得同我之前係日本見果d有d唔同,
日本果隻係成條(包括莖)都係青色, 但呢條唔係,
唔係會唔會係品種唔同呢~
回復

carmen 發表於 2009-7-14 22:03:33 |顯示全部樓層

食完晚飯, 都仲未夠,
飽都嘔都仲要食呀~

宵夜在東大門運動場旁邊的大排檔食!
風味確實是一流, 但要向大家說句,
食完之後發現, 仲貴過舖頭好多,
一d都唔抵食!

腐皮! 不過味道有d似我地d魚片!

去到大牌檔, 當然要盡情啤一啤!

辣炒鮮魷, 好好好野味!!!

最特別都係佢個廁紙架...
回復

a虎 發表於 2009-7-14 22:30:18 |顯示全部樓層
我對杯雪糕好有興趣!!呵呵
回復

carmen 發表於 2009-7-14 22:44:28 |顯示全部樓層
來snap shot一下吧!

可愛的孖裝飯糰!

好正呀! She is so HOT!

豹紋女好型呀! 香港一定見唔到!
回復

carmen 發表於 2009-7-14 22:54:30 |顯示全部樓層
C9仔又帶大家去行supermarket啦~

LOTTE Mart係最平最大型既supermarket,
位於地下鐵首爾站1號出口
比起其他手信舖仲要平!

連植物都有得賣!

烤鴨胸, 流口水...

好平呀~~~~~~

回復

carmen 發表於 2009-7-14 23:00:49 |顯示全部樓層
晚上到"又來屋"吃飯,
不用給大家地址,
因為... 平壤口味的食物,
不合香港人口味, 去完都只會覺得不外如是...

呢個生牛肉其實好正! 不過唔值得為左一個生牛肉長途跋涉去呢間餐廳!
回復

carmen 發表於 2009-7-14 23:07:26 |顯示全部樓層
又睇返東大門夜晚既街頭有咩食!

格仔餅????? 有乜特別?????
正過香港果d多多聲,
脆都無得頂! 唔試唔得呀!
Hello aPM門口灘檔有得賣!

睇下個車牌... 太搞笑了!
回復

carmen 發表於 2009-7-14 23:12:20 |顯示全部樓層

在LOTTE Mart買的醃牛肉, 就咁炒炒已經好野味!
加埋d micro wave加熱既蒸飯,
同埋泡菜, 就係我地豐富既早餐!
(好好味d牛肉, 全部清晒, 汁都無得剩!)
回復

八王爺 發表於 2009-7-15 10:07:05 |顯示全部樓層
話說回來,以前未分南北韓之前,平壤是首府,食物和物資最豐富,所以平壤食品絕不遜色於南部的。只是後來被日本統治,之後又分裂,北韓才破落得如此不堪。反而南部荒野地區,有美國的戰後補給和栽培,才有今天的盛世。基本上,南韓人覺得北韓有好多嘢好過南部,只是執政的人沒有好好管理被荒廢了。
例如 同雪嶽山隔籬的金剛山,南韓人就知道山裏的出產和風景比雪嶽山好好多,只不過他們不能越界過去。仲有以前北部出產的韓國米是全國第一的,如今很多農地都敗壞了。南韓人認為北韓的地比南部的肥沃和好好多。

見到大家對韓國食物咁有興趣,但又因語言問題溝通唔到,我教吓大家講少少韓文,用廣東話發咅,最少可以係首爾搵到食。
回復

八王爺 發表於 2009-7-15 10:18:12 |顯示全部樓層

bak (音介於 柏與百) 意思是 「飯」
紫菜飯卷 = 劍bak  (劍=kim=紫菜的意思)
雜錦石鍋飯 = B beam bak

另一樣大家成日去韓國食嘅 蔘雞湯 = 心 嘅 tongue (嘅字讀上声,唔係平日廣東人的下声)
而好好味嘅 燒牛肉 = Bull 哥 嘰 (嘰哩咕嚕 個 嘰音) 上面 亞carmen 係lotte mart 買的牛肉,就係bull哥嘰!配料有洋葱。
很多女仕喜歡的 雜菜粉絲 = 雜斜 (斜字讀音「打斜」,而唔係 「斜陽」「撞邪」的音)

街边摊挡常見的 炒年糕和煎餃子。

辣椒炒年糕 = 鐸古 (鐸字讀音有啲似 「度水」,「姑寒度縮」個「度」「鐸」音。古字音似 古和顧之間)
餃子 = 萬doo
回復

carmen 發表於 2009-7-15 11:24:47 |顯示全部樓層

真好, 又學到野!
果d Bull哥嘰真係好好食架!
唔知佢用左d咩汁醃架呢?!
回復

八王爺 發表於 2009-7-15 11:45:52 |顯示全部樓層
韓國燒牛肉的正式食法:

炒好牛肉,放在一片新鮮的生菜,或者,「芝麻」葉(韓文讀音),上面再放自制辣醬,包好即食。
果啲牛肉好味嘅秘方,各家不同,自制辣醬也是 bull哥嘰 好味的秘訣,一般唔會公開。
據我所知牛肉必定要新鮮和薄切咯!
回復

Fleur 發表於 2009-7-15 11:57:42 |顯示全部樓層
5年前去過2次首爾,第1次喺旅行,悶極, 覺得佢好落後吓, 之後話5年內唔再去,點知1年後又要去, 因為朋友娶韓妹,要去飲....又喺悶. 但韓燒very good!

我唸唔知喺咪我哋自由行,唔知定,有無好行程介紹呢?
回復

sukyee0227 發表於 2009-7-15 12:01:42 |顯示全部樓層
韓文好難学,真是王爺寫的"嘰哩咕嚕"
回復

Fleur 發表於 2009-7-15 12:13:21 |顯示全部樓層
29# 八王爺

講到搵食,真喺好搞笑.上次去首爾,同老公周街行,行到好餓,事旦走入間道地韓燒店搵食.點知菜牌全是韓文,同店員唔識英文. 但我哋已經餓死了, 無力再搵其他餐廳,所以唯有用最原始方法點菜,就喺指吓其他客人食緊嘅嘢.又ok喎
回復

candyafr 發表於 2009-7-15 12:53:45 |顯示全部樓層
5年前去過2次首爾,第1次喺旅行,悶極, 覺得佢好落後吓, 之後話5年內唔再去,點知1年後又要去, 因為朋友娶韓妹,要去飲....又喺悶. 但韓燒very good!

我唸唔知喺咪我哋自由行,唔知定,有無好行程介紹呢? ...
Fleur 發表於 2009-7-15 11:57

首爾比較悶,試下去南怡島,好靚.............濟洲都ok
回復

八王爺 發表於 2009-7-15 12:58:21 |顯示全部樓層
竟然有人鈡意濟洲。真係乡下地方喎。
回復

candyafr 發表於 2009-7-15 13:00:02 |顯示全部樓層
竟然有人鈡意濟洲。真係乡下地方喎。
八王爺 發表於 2009-7-15 12:58

我最鍾意去鄉下地方,平時在香港太城市化
回復

carmen 發表於 2009-7-15 14:01:39 |顯示全部樓層
韓國燒牛肉的正式食法:

炒好牛肉,放在一片新鮮的生菜,或者,「芝麻」葉(韓文讀音),上面再放自制辣醬,包好即食。
果啲牛肉好味嘅秘方,各家不同,自制辣醬也是 bull哥嘰 好味的秘訣,一般唔會公開。
據我所知牛 ...
八王爺 發表於 2009-7-15 11:45

我都知呢個食法, 係TST Austin Road, 有間韓國菜好正架! 都可以咁食的!
(諗起又想去食囉!!!!!)
同埋佢仲有生蒜頭, 可以夾埋入菜度, 不過我唔記得叫咩名囉間野... 返屋企search下先!
話是話, 生菜還可以, 至於芝麻葉... 我就真係頂唔順佢陣味...
回復

carmen 發表於 2009-7-15 14:05:31 |顯示全部樓層

我唸唔知喺咪我哋自由行,唔知定,有無好行程介紹呢? ...
Fleur 發表於 2009-7-15 11:57

其實好多年前第一次去既時侯都覺得悶,
但係而家可能果度發達左好多,
又覺得好多野行, 好多野食,
(我有諗過自己前世係咪韓國人,
因為我真係好鍾意食韓國菜!)
好多野睇~
而且d野好精緻, 但又平過日本好多窩!

咁你上次自由行去左邊呀?? 有無睇下旅遊書咁呢??
回復