初次種薄荷葉

作者: kida 發表于 2009-7-10 10:09:13
30868 13
我係種嘢新手, 請各位指教指教

我早兩日喺花墟買咗盆檸檬薄荷, 請問要幾耐淋一次水呀 ? 陽光可唔可以直曬架 ?
另外, 因為成盆嘢有好多支义出嚟, 於是我剪咗一支出嚟, 用水浸住咗. 請問係咪可以浸到出根就落盆種呀 ?
GMT+8 發表於 2009-7-11 12:29:35 |顯示全部樓層
我自家的都是見泥面乾就淋水
陽光我畀佢全日照的, 生得好壯下
分支可以水浸出根再下盆, 不過我一向都係直接插入泥種(一個字懶)不過存活都有90%
希望幫到你啦
回復

katherine2009 發表於 2009-7-11 17:09:26 |顯示全部樓層
我之前買過檸薄不過不幸中了紅蜘蛛仙遊了~~~TT ,, TT
回復

蠍子仔 發表於 2009-7-15 11:30:18 |顯示全部樓層
薄荷抗病能力都幾高下
紅蜘蛛成日有,我都無物點理
環境合適薄荷生得好勁
淺盆,基肥足,水分夠,泥疏水,全日照,不向西
又系極易種的植物
回復

kida 發表於 2009-7-16 10:58:26 |顯示全部樓層
我自家的都是見泥面乾就淋水
陽光我畀佢全日照的, 生得好壯下
分支可以水浸出根再下盆, 不過我一向都係直接插入泥種(一個字懶)不過存活都有90%
希望幫到你啦 ...
GMT+8 發表於 2009-7-11 12:29

d根要浸到幾長先落盆呀? e家有一條根有2cm長.
請問要用咩泥架 ?
回復

momoko1128 發表於 2009-7-20 22:45:33 |顯示全部樓層
4# 蠍子仔

不向西既意思係咪唔準向西面呢?
之前花友分享我既檸檬香草,原本生得好地地..星期6打風..今朝返公司見到佢d葉乾左..
唔知點算好add8icon
回復

CCCLLL 發表於 2009-7-23 00:20:05 |顯示全部樓層
薄荷應該都算易種, 連"屢死屢種" 香草既我都種到一段日子.
add9icon 淋水 + 疏到水既泥 + 光 (我是向西的都活到一段日子)
打風我好多盆種物都乾左. 淋番水就好番D 架喇.add14icon
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:29:01 |顯示全部樓層
無睇錯"檸檬薄荷"應該係香蜂草(lemon balm)
唔係薄荷

日照需要但不用多

香蜂草還是建議分株, 壓根都可以
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-19 05:09:29 |顯示全部樓層
無睇錯"檸檬薄荷"應該係香蜂草(lemon balm)
唔係薄荷

日照需要但不用多

香蜂草還是建議分株, 壓根都可以
gtrnismo 發表於 2009-9-19 01:29

請問幾長先可以壓根呢?
壓根是拉一枝分枝剪傷但唔斷再埋入泥嗎?
如果係咁要剪到幾"傷"先好呢?
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-20 11:04:25 |顯示全部樓層
請問幾長先可以壓根呢?
壓根是拉一枝分枝剪傷但唔斷再埋入泥嗎?
如果係咁要剪到幾"傷"先好呢?
HappyLeo 發表於 2009-9-19 05:09

多多指教

幾長? 其實好多人開post都擔心來來去去幾件事: 其中一樣就係"薄荷越生越長", 網友會覺得好樣雖
大家希望種出既樣係: 根根根---葉葉葉-----------------
(----代表莖)

但往往出尼既結果係:
根根根------------------------------------------------------------

其實解決方法好簡單: X位用泥蓋上: 根根根-----------------------------------------XXXXXX-----------
(
唔洗剪就感壓住
)
之後淋水, 環境適合下4-5日就有根

XXXXX
的地方就會變成根根根: 根根根-----------------------------------------根根根-----------
係連體嬰, 所以可以係C位度剪: 根根根----------------------------------------C-根根根-----------
感就可以變成兩paul, 當然另外一方法就係直接係C位剪, 之後插枝, 但壓根有個好處就係: 繁殖時唔洗避免日照, 就感日晒雨淋就得
其實呢個方法係模仿大自然既"天然壓根", 因為野生香草, 泥一定唔會有我地自家種禁寵壞, 出尼效果會比較根根根------------------------------------------------------------
當長了, 自然會”the”, 一落雨就會彎左甚至跌落泥面, 之後雨水令泥面既活動增加, 自自然然會有少少com掉下的莖”, ok雨下完了, 但壓根的動作已經完成。
至於要傷莖”, 除非莖有一定程度的粗, 例如之前草民兄重的巨人rosemary, 又或者人家嫁接果樹要係個皮度dum dum圈批皮, 否則幼幼的薄荷莖唔洗開刀的。
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-20 23:39:00 |顯示全部樓層
10# gtrnismo
嘩!真係好專業呀!謝謝你,又學到野啦!
請問你,檸檬薄荷可以天生天養的嗎?
就是在地上直接下種子可以嗎?
還是係係家種到大小小先可以移植落地天生天養?
回復

緲緲 發表於 2009-9-21 03:24:13 |顯示全部樓層
11# HappyLeo
睇吓你啲種子喺邊到出產,出產地嘅氣候同你打算畀佢落腳後「天生天養」嘅地方之氣候差別唔大咪得囉,否側要先馴化。
回復

gtrnismo 發表於 2009-9-21 14:23:19 |顯示全部樓層
10# gtrnismo
嘩!真係好專業呀!謝謝你,又學到野啦!
請問你,檸檬薄荷可以天生天養的嗎?
就是在地上直接下種子可以嗎?
還是係係家種到大小小先可以移植落地天生天養? ...
HappyLeo 發表於 2009-9-20 23:39

太客氣了, 專業的人多的是可不是我呢
其實80%的香草都非常粗生, 問題係:

種香草同耕田無咩分別 - 普遍需要大量的陽光

而大家都係係香港呢個住都無位住既地方生活, 要提供足夠陽光可是一種"技巧"
我個人覺得這就是最困難的地方

有D朋友有騎樓, 有D有天台, 有D有花園, 有D禁arm晒到痴肺
呢D網友相對地容易種出好既香草

我話自己唔係專業並非謙虛, 而係因為我家禁arm符合倒"提供足夠
陽光"此重點
因為我係住係D爛鬼村屋, 出入有狗ker果D
我有個朋友係專業農夫, 但佢屋企雖大但無太陽, 再專業的農夫都收檔。 所以技術嘛? 我一D都唔覺自己有...

你問可唔可以天生天養, 如果盆種就無咩可能, 但地種的話, 就算原產地係歐洲都唔需要時間適應(香蜂草的話)
尤其是香蜂草9成都大陸入尼, 北方都嚴運費貴, 更加唔需要適應。 但修剪可是必須的, 香草生長速度快, 唔剪的話會好樣雖

就算地種的話, 建議先用盆發苗, 到5cm左右就可以落地, 落地3日內當然要避免過多的日照

如果成盆買翻尼落地種, 真係可以話只需要剪, 同淋

香蜂草(lemon balm), 薄荷(mint), 勤 (basil)都係入門野, 無想象中難, 你一定得既
回復

HappyLeo 發表於 2009-9-22 06:03:16 |顯示全部樓層
太客氣了, 專業的人多的是可不是我呢
其實80%的香草都非常粗生, 問題係:

種香草同耕田無咩分別 - 普遍需要大量的陽光

而大家都係係香港呢個住都無位住既地方生活, 要提供足夠陽光可是一種"技巧"
我個人覺得這 ...
gtrnismo 發表於 2009-9-21 14:23

係呢個貼講多次好感激你先,因為呢幾日忙左,所以咁遲reply真係唔好意思啦!
你成日話我客氣,咁我講下其他野啦!

我個度有D樹好高變到好暗,有D三四層樓咁高,早前用電油鋸鋸左一棵龍眼,都幾可怕同誇張!
不過又有D可惜同心痛,但因為太高囉唔到D果子,又有D黃金葛上左樹殺唔到佢,唉,攪到佢好謝
,最後下刀,不過都重有好幾棵的,有D矮D的就有再生能力!呢D我就要切佢個頂等佢橫生D啦!~
不過暗D就會濕D,對於我唔係成日番去的可能有保濕的功效haha
不過好似下山西斜D光唔好的,但其實點解架呢?

你個度D狗兇唔兇的,我記得如果比狗/鯊魚咬正常人會縮,但因為牙硬過肉咁就會@$!#@@%@啦!
唔死都會失血過多而@#%@&>.<,所以應該唔縮重要打佢個鼻(鼻係狗的弱點),或插佢眼~#$%@#$~hhaha
講到好遠tim~

點都好,真係要謝謝你荷~ 你真係謙啦~
回復