齊全嗎 ?

作者: 小Q 發表于 2007-11-24 18:41:39
1463 6
各位你好 !
我是新人一名,想請教各位專家有關種植紫羅蘭問題?!!
我現在想換盆,不過佢正在開花可不可拸動佢住?
另外,我有以下物品是否已經足夠換盆?
一個較大的膠盆
一包美能安
一包High Fresh
一包混合植料

新人一名實在太多問題,請各位見諒啊!!
heiheimama 發表於 2007-11-24 21:26:35 |顯示全部樓層
識得用Million A同HI-fresh,你高級過我,留番俾高手答!不過都要留個言歡迎你!
回復

tata 發表於 2007-11-24 22:09:58 |顯示全部樓層
原帖由 小Q 於 2007-11-24 18:41 發表
各位你好 !
一個較大的膠盆
一包美能安
一包混合植料

新 ...

我唔係專家, 但我習慣開花唔換盆住, 因為有機會傷到啲根, 啲花就會開無咁靚~但如果新買返嚟就要換泥, 但盡量避免整斷啲根~ 點解要換大盆, 棵花好大?
回復

花花公子 發表於 2007-11-25 09:17:49 |顯示全部樓層
原帖由 小Q 於 2007-11-24 18:41 發表
各位你好 !
一個較大的膠盆
一包美能安
一包混合植料

新 ...

你的物品當然足夠,是甚麼原急要著在開花時換盆?
回復

小Q 發表於 2007-11-27 01:42:07 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-11-25 09:17 發表

你的物品當然足夠,是甚麼原急要著在開花時換盆?

我是想我盆十字花,可以住間更大房間,始終覺得用嘉韻個種白色盆唔夠大,
好像阻礙佢的發展空間,好想佢種得更大棵...
不過,聽到各位分析之後,我就暫時打消念頭了...
其實,如果落重美能安A 及 Hi-fresh份量, 會不會對棵花有不良影響 ?
回復

花花公子 發表於 2007-11-27 09:41:59 |顯示全部樓層
原帖由 小Q 於 2007-11-27 01:42 發表

我是想我盆十字花,可以住間更大房間,始終覺得用嘉韻個種白色盆唔夠大,
好像阻礙佢的發展空間,好想佢種得更大棵...
不過,聽到各位分析之後,我就暫時打消念頭了...
其實,如果落重美能安A 及 Hi-fresh份量, 會不會對 ...

是否需要更換教大的盆子要看你的十字花是那種size (Large, Standard, Mini)去決定。
如果你的已經花開一段日子,不要急於將美能安A加入植料中,以hi-fresh開水澆灌已經足夠。美能安A及Hi-fresh並非甚麼的靈丹妙藥,良好的管理才是王道。
用棉芯種植可以將盆美能安A放置在水盆中,不用棉芯供水的在更換植料時,將美能安A放置植料底層。Hi-Fresh以1:1000開水,4-6週施一次。
回復

keithlcs 發表於 2007-11-27 10:33:17 |顯示全部樓層
美能安係要o黎做咩架??
Hi-Fresh之前睇到唔係話要o黎塗傷口架咩? 點解又可以好似淋花咁用ge?
回復