漢堡(加貼花花)

作者: claudiatang 發表于 2009-7-8 12:33:06
2652 20

IMG_0138 (Medium).JPG
IMG_0139 (Medium).JPG
巴士站和時間表。很準時。剛站定就見到巴士開過來。若兩三個站都沒人上車。到第四個站車長就會停久一點等到夠時間。
IMG_0141 (Medium).JPG
油站。價錢如何?
IMG_0142 (Medium).JPG
IMG_0143 (Medium).JPG
某地鐡站。
IMG_0161 (Medium).JPG
IMG_0162 (Medium).JPG
住宅區,任何時間都靜悄悄的。

評分

查看全部評分

claudiatang 發表於 2009-7-8 12:41:14 |顯示全部樓層
教堂
IMG_0206 (Medium).JPG
IMG_0309 (Medium).JPG
IMG_0312 (Medium).JPG
巿政廳
IMG_0314 (Medium).JPG
IMG_0317 (Medium).JPG
IMG_0321 (Medium).JPG
IMG_0326 (Medium).JPG
IMG_0336 (Medium).JPG
回復

claudiatang 發表於 2009-7-8 12:48:10 |顯示全部樓層
在巿中心仍保留一角傳統住宅和街名。
IMG_0208 (Medium).JPG
IMG_0213 (Medium).JPG
IMG_0214 (Medium).JPG
回復

claudiatang 發表於 2009-7-8 12:54:55 |顯示全部樓層
悠閒..............
[localimg=180,135]1[/localimg
IMG_0146 (Small).JPG
IMG_0147 (Small).JPG
IMG_0149 (Small).JPG
IMG_0150 (Small).JPG
IMG_0328 (Small).JPG
IMG_0330 (Small).JPG
IMG_0233 (Medium).JPG
IMG_0339 (Small).JPG
IMG_0144 (Small).JPG
回復

claudiatang 發表於 2009-7-8 13:23:08 |顯示全部樓層
我最愛的花籽和乾果麵包
IMG_0133 (Medium).JPG
IMG_0134 (Medium).JPG
回復

孖吉 發表於 2009-7-8 14:29:57 |顯示全部樓層
我最愛的花籽和乾果麵包
claudiatang 發表於 2009-7-8 13:23

漢堡包?
回復

八王爺 發表於 2009-7-8 14:33:18 |顯示全部樓層
嘩... 記起那美麗的內湖和外湖,还有易北河的港口吃檸汁鮮魚肉包.....
回復

claudiatang 發表於 2009-7-8 15:32:08 |顯示全部樓層
漢堡包?
marcuslee 發表於 2009-7-8 14:29

這次回去沒吃漢堡包﹗
回復

claudiatang 發表於 2009-7-8 15:35:59 |顯示全部樓層
嘩... 記起那美麗的內湖和外湖,还有易北河的港口吃檸汁鮮魚肉包.....
八王爺 發表於 2009-7-8 14:33

有天鵝的那個內湖在冬天零下十多度會結冰。到時會有很多所謂大排檔的賣香腸和熱紅酒、巿民都在冰上溜冰.......挺熱鬧的。
回復

Ulrica 發表於 2009-7-8 16:10:11 |顯示全部樓層
這次回去沒吃漢堡包﹗
claudiatang 發表於 2009-7-8 15:32

"回去"? 樓主住在漢堡架? 我上次去柏林, 想去探下'克努特'(北極熊), 但旅行團不會去的, 樓主有無去過呀?
回復

claudiatang 發表於 2009-7-8 17:13:58 |顯示全部樓層
這次回去時間太短,只跟孩子和老朋友相聚,那兒都沒去。
回復

八王爺 發表於 2009-7-8 17:43:24 |顯示全部樓層
漢堡我印象最深刻的是美術博物館,看到了美麗的油画「金魚」。
回復

vivi 發表於 2009-7-8 17:53:06 |顯示全部樓層
好寧靜的感覺喔
回復

八王爺 發表於 2009-7-9 07:58:35 |顯示全部樓層
寧靜嗎?
我覺得很荒涼。
当年去是四月初,去到植物園很多水仙花盛放,但遊人一個都無!
啲人去晒邊呢?直到行到公園內的兒童遊樂場,才見到少少父母同小孩子在玩。而且多數係土耳其人!
總之德國給我的印象是十分冷清,九分荒涼。
回復

claudiatang 發表於 2009-7-9 09:25:54 |顯示全部樓層
看時節啦﹗四月天氣仍然寒冷。但居住環境真的不錯。
再說,漢堡並不是旅遊熱點。
回復

八王爺 發表於 2009-7-10 08:25:55 |顯示全部樓層
漢堡也不算熱點,那么德國除了慕尼黑和新天鵝石堡就沒有什么地方去了。
回復

小白 發表於 2009-7-11 02:20:09 |顯示全部樓層
之前跟旅行團 (10天7國).....  德國停半日 (吃德國豬手)....  搵丁.......丁丁丁...  

而家睇相.. 覺得好遊閒
回復

Ulrica 發表於 2009-7-11 23:15:09 |顯示全部樓層
之前跟旅行團 (10天7國).....  德國停半日 (吃德國豬手)....  搵丁.......丁丁丁...  

而家睇相.. 覺得好遊閒
小白 發表於 2009-7-11 02:20

哈哈, 我在十幾年前第一次去歐洲, 那旅行團是11天9國, 同樣都係去半天德國.
回復

maybabe 發表於 2009-7-12 01:04:17 |顯示全部樓層
我舊年去左德國
可能我以前無去過其他歐洲國家所以我好鐘意個度
柏林都好多人呀同埋其實德國都好多世界遣產睇呢
我去左忘憂宮(postdam)啦..跟住去左慕尼黑睇皇宮, 夏宫呀,天鵝堡呀,同埋去左一個鎮仔叫berchgarten既國王湖...好靚架真係好靚架
我原本想去睇多幾個宮架...但會悶死其餘2個人, 而且佢地都唔理我既suggestion,所以無去
我己經prepare左睇下可唔可以自己走去睇架啦...因為佢地去睇bmw博物館會悶死我, 但最后都係唔比我走左去呢
回復

claudiatang 發表於 2009-7-17 16:31:30 |顯示全部樓層
IMG_0135 (Medium).JPG IMG_0163 (Medium).JPG IMG_0187 (Medium).JPG IMG_0217 (Medium).JPG IMG_0218 (Medium).JPG
IMG_0219 (Medium).JPG
回復

12下一頁